Συμβουλευτικές υπηρεσίες από εμπειρογνώμονα θα αγοράσει το κράτος για τη σύσταση εταιρείας ιδιωτικού δικαίου, η οποία θα ελέγχεται από το κράτος και θα εξειδικεύεται στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στη γενική κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μέγα ρίσκο Βουλής για ΦΠΑ – Κίνδυνος για βαρύτατο πρόστιμο

Πρόκειται για την κρατική εταιρεία  Partnership Cyprus (PCy), η οποία θα πρέπει να συσταθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο εμπειρογνώμονας θα παρέχει τις συμβουλευτικές υπηρεσίες στο κράτος μέχρι τη λειτουργία της εταιρείας και την πρόσληψη προσωπικού ή Γενικού Διευθυντή. Από την 1η Ιουλίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2022 το κράτος θα δαπανήσει γύρω στις €55 χιλ., δηλαδή, €7.600 το μήνα ή €400 την ημέρα. Για την αποδέσμευση της σχετικής δαπάνης που αφορά τις υπηρεσίες του εμπειρογνώμονα, το Υπουργείο Οικονομικών προώθησε αίτημα στη Βουλή. Αξίζει να σημειωθεί πως σχετικά κονδύλια περιλαμβάνονταν και στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που έχει εγκρίνει η Βουλή την περασμένη Πέμπτη. Συγκεκριμένα, αφορά κονδύλια ύψους €400 χιλ. για την υπό ίδρυση κρατική επιχείρηση για την εξασφάλιση μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με στοιχεία που στάλθηκαν στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η Δημοκρατία συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της γερμανικής εταιρείας Berater der Öffentlichen Hand GmbH (PD) σε ποσοστό 0.5%, η οποία παρέχει τεχνική υποστήριξη στο κυπριακό κράτος σε τομείς που αφορούν κυρίως τον εκσυγχρονισμό και ψηφιοποίηση της δημόσιας υπηρεσίας.

Το 2019 η εταιρεία PD προχώρησε στην ετοιμασία επιχειρησιακού πλάνου για τη δημιουργία μιας αντίστοιχης κυπριακής οντότητας, που θα ανήκει 100% στο κράτος, για τη μεταρρύθμιση, μετασχηματισμό και ψηφιοποίηση του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Τον περασμένο μήνα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη σύσταση της συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία θα είναι ιδιωτικού δικαίου, με κύριο μέτοχο το κράτος. Παράλληλα, το αρμόδιο υπουργείο προχωρεί στις απαραίτητες διαδικασίες για τη δημιουργία και τη λειτουργία της εταιρείας μέχρι το τέλος του χρόνου. Η κυπριακή εταιρεία θα συμβάλει ουσιαστικά στην υλοποίηση σημαντικών προτεραιοτήτων πολιτικής, πέραν της ψηφιακής ατζέντας, περιλαμβανομένων και έργων που απορρέουν από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου. Το μοντέλο στο οποίο είναι πρωτοπόρος η γερμανική εταιρεία PD, έχει ξεκινήσει να προωθείται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απευθυνόμενη σε όλες τις ευρωπαϊκές διοικήσεις για την ενσωμάτωση τέτοιων δομών που να ομοιάζουν με το επιτυχημένο μοντέλο της γερμανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, η προοπτική που υπάρχει αφορά την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού δικτύου που θα προνοεί την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και υποστήριξης. Μάλιστα, εκτιμά πως η Κύπρος θα αποτελέσει και θα αναδειχθεί ως ένα ιδανικό παράδειγμα στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.