Στόχος του e-kalathi ήταν να προσφερθεί ένα εργαλείο στον καταναλωτή για να γνωρίζει με διαφάνεια τι υπάρχει σε κάθε υπεραγορά για να μπορεί να συμπληρώσει το καλάθι του, καθώς και να γνωρίζει η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή για τις λιανικές τιμές κάποιων καταναλωτικών αγαθών, που βαραίνουν το καλάθι του νοικοκυριού, δήλωσε στην εκπομπή ΑΤΖΕΝΤΑ στον ACTIVE o υπουργός Εμπορίου Γιώργος Παπαναστασίου. 

«Στη συνεδρία της Βουλής, ασχοληθήκαμε με την επ’ ουσία και όχι την ουσία. Δηλαδή υπήρχαν πολιτικές παρατάξεις οι οποίες είχαν μεταλλαχθεί και είχαν τοποθετηθεί εναντίον σε κάτι το οποίο προηγουμένων υποστήριζαν σθεναρά» ανέφερε ο υπουργός. 

Κληθείς να αναφέρει ποιοι μεταλλάχθηκαν ο κύριος Παπαναστασίου σημείωσε ότι οι πολιτικές αντιπαραθέσεις βρήκαν πρόσφορο έδαφος σε αυτούς που δεν βολεύονται να υπάρξει διαφάνεια και γι αυτό χαρακτήρισαν αρνητικά το e-kalathi. 

Δεν ακούσαμε είπε, «τίποτε τεκμηριωμένο, παρά μόνο φοβίες διαφόρων της οποίες έβγαζαν έξω από τη φαρέτρα για να σκοτώσουν το αντικείμενο. Eμείς συμπλήρωσε, αν δεν τα καταφέρουμε με το e-kalathi, θα βρούμε άλλους τρόπους να το εφαρμόσουμε, διότι ο καταναλωτής με τα 900 – 1000 ευρώ, να προσπαθεί να συντηρήσει την οικογένεια και μια κυβέρνηση να προσπαθεί να τον στηρίξει, δεν δεχόμαστε ατεκμηρίωτες θέσεις όπως αυτές που ακούσαμε.   

Χαρακτήρισε δε, απαράδεκτη την τοποθέτηση της ΕΠΑ, ότι η διαφάνεια μπορεί να προκαλέσει καρτέλ. Θα επιδιώξει είπε, συνάντηση την επόμενη βδομάδα, διότι αυτό που συνέβη είναι τράβηγμα του χαλιού κάτω από τα πόδια του καταναλωτή. 

Ο υπουργός της Ενέργειας κλήθηκε να απαντήσει και στις προειδοποιήσεις του ισχυρού της ENI Claudio Descalzi ότι δεν μπορεί να γίνει αγωγός Eastmed, χωρίς την συμμετοχή της Τουρκίας. Ο συγκεκριμένος αγωγός είπε ο κύριος Παπαναστασίου, έχει προκλήσεις οικονομικές, τεχνικές και γεωπολιτικές. Ωστόσο θα γίνει είπε η συνάντηση που πρόσφατα αναβλήθηκε, ώστε να μπουν όλα στο τραπέζι.