To Top
01:48 Τρίτη
21 Ιανουαρίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Εξουδετέρωσαν την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης Εργασίας
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚΥΠΡΟΣ • Εξουδετέρωσαν την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης Εργασίας
  12 Δεκεμβρίου 2019, 9:02 πμ  

Ρόλο αντιπολίτευσης ανέλαβε χθες το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ, το οποίο κατά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, συμμάχησε με τα αντιπολιτευόμενα κόμματα στις τροπολογίες, βάζοντας ψαλίδι και σταυρώνοντας σημαντικά κονδύλια. Μάλιστα, με τη συμβολή του, εξουδετέρωσε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τη σύσταση της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων Εργασίας, η οποία θα είχε υπό την ομπρέλα της 28 νομοθεσίες που αφορούν στο υπουργείο Εργασίας. Συγκεκριμένα, ο ΔΗΣΥ στήριξε την τροπολογία του βουλευτή του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία, με την οποία αποκόπτονται όλα τα κονδύλια που αφορούσαν τη σύσταση και τη λειτουργία της Ενιαίας Υπηρεσίας, η οποία θα συνέβαλλε στην καταπολέμηση της αδήλωτης απασχόλησης, καθώς και στη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η υπηρεσία θα χρηματοδοτείτο και με ευρωπαϊκά κονδύλια. Υπέρ της τροπολογίας Κουλία, τάχθηκαν επίσης οι βουλευτές του ΔΗΚΟ με εξαίρεση τον Άγγελο Βότση και τον Μαρίνο Μουσιούττα καθώς και οι βουλευτές της ΕΔΕΚ, της Αλληλεγγύης και του ΕΛΑΜ. Πριν από την αποκοπή του κονδυλίου, η Βουλή είχε δεσμεύσει το σχετικό κονδύλι.

Το συγκεκριμένο θέμα πηγαινοέρχεται στη Βουλή τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Η Κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο, το οποίο ενώ ήταν στο τελικό στάδιο για να οδηγηθεί στην Ολομέλεια, ΚΕΒΕ και ΟΕΒ ζήτησαν τη διεξαγωγή νέου γύρου κοινωνικού διαλόγου για να αρθούν οι επιφυλάξεις τους. Πάντως, το ΑΚΕΛ συχνά-πυκνά υποστηρίζε πως ο ΔΗΣΥ με τη στάση που τηρούσε επί του νομοσχέδιου, ενεργούσε υπέρ των συμφερόντων των εργοδοτών.

Επίσης, ο ΔΗΣΥ δέσμευσε μέχρι και το Σχέδιο Εστία αλλά και τις λιμουζίνες των κρατικών αξιωματούχων.
Στο μεταξύ, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020 εγκρίθηκε με τις ψήφους του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της Αλληλεγγύης και τον καταψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα. Προηγουμένως εγκρίθηκαν 28 από τις 57 τροπολογίες που κατέθεσαν τα κόμματα. Αναλυτικά εγκρίθηκαν οι εξής τροπολογίες:
 
- Αποκοπή των κονδυλίων σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις. Από την αποκοπή εξαιρούνται οι δαπάνες που αφορούν στο έργο της ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, την ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη αφορά στο Ταμείο Αλληλεγγύης, τα οποία δεσμεύονται.
   - Μπήκε ψαλίδι 5% στις δαπάνες που αφορούν στις συμβουλευτικές υπηρεσίες και τις έρευνες. Το υπόλοιπο 95% των δαπανών δεσμεύθηκε. Κατά 5% μειώθηκαν και οι λειτουργικές δαπάνες καθώς και οι πιστώσεις που αφορούν εκπαίδευση προσωπικού, συνέδρια και σεμινάρια.
 

 

Σταυρώματα

Δεσμεύθηκαν οι εξής πιστώσεις:

- Ποσό €40 εκατ. το οποίο θα καλύψει τις δαπάνες για την υλοποίηση των υποδομών για την έλευση του φυσικού αερίου.
- Το 50% του κονδυλίου των €33 εκατ. που αφορά στην εφαρμογή του Σχεδίου Εστία.
- Τα ενοίκια για τη στέγαση των υπουργείων και κρατικών υπηρεσιών. Από τη δέσμευση εξαιρούνται ενοίκια που καταβάλλονται από το υπουργείο Εξωτερικών για πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές. Η δέσμευση των κονδυλίων αφορά από τον Απρίλιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020.
- Ποσό €4 εκατ. που προορίζεται να καλύψει την αγορά νέων λιμουζινών για τους κρατικούς αξιωματούχους, καθώς και την αγορά νέων οχημάτων για τη δημόσια υπηρεσία.
- Οι αμοιβές των συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας, των υπουργών και των υφυπουργών.
Επίσης, δεσμεύθηκε το κονδύλι που αφορά στη βελτίωση του κύριου δρόμου από την Πάφο προς Πόλη Xρυσοχούς (Λεωφόρος Eλλάδος),  το κονδύλι για τη διαμόρφωση του κτηρίου «Φιλοξενία» σε Δευτεροβάθμιο Εφετείο και Εμπορικό Δικαστήριο και οι πιστώσεις για την εκπαίδευση των δημόσιων υπαλλήλων σε θέματα υδρογοναθράκων. Σταυρώθηκε και το Σχέδιο Χορηγιών Επενδύσεων Εμπλουτισμού και Εκσυγχρονισμού του τουριστικού προϊόντος για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και το κονδύλι για προώθηση της Κύπρου ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο. Δεσμεύθηκαν και τα κονδύλια που αφορούν στις προμήθειες της JCC.

 

Ενημέρωση για τσιεκκούθκια

Κάθε έξι μήνες η Βουλή θα ενημερώνεται για τις πιστώσεις οι οποίες βρίσκονται στη διάθεση των υπουργών για διάφορους σκοπούς και έργα. Είναι τα γνωστά «τσιεκκούθκια», τα οποία παραχωρούν οι υπουργοί στις διάφορες κοινότητες. Επίσης θα ενημερώνεται για τις δαπάνες που αφορούν συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις για την προβολή των κυπριακών προϊόντων, για τα έργα που χρηματοδοτούνται από τα ταμεία εσωτερικών υποθέσεων, για τις εκστρατείες διαφώτισης και για τη δημιουργία του επενδυτικού ταμείου. 

  Ελευθερία Παϊζάνου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...