Συμπληρώνοντας 10 χρόνια στο τιμόνι της Μονάδας Shipping της Eurobank και συνολικά πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στον χώρο, η Χριστίνα Μαργέλου, Γενική Διευθύντρια της Eurobank, επικεφαλής της Μονάδας Ναυτιλιακών Χρηματοδοτήσεων, θα μπορούσε κάλλιστα να δηλώνει πλήρως ικανοποιημένη από την επαγγελματική της πορεία: Έχει καταφέρει να επικρατήσει σε παραδοσιακά ανδροκρατούμενους χώρους, έχει ανακηρυχθεί από τους Lloyd’s ως μία από τους πλέον επιδραστικούς παγκοσμίως ανθρώπους στη ναυτιλία για δύο συνεχόμενα έτη και ηγείται ενός από τα πιο δυναμικά χαρτοφυλάκια ναυτιλιακών δανειοδοτήσεων στην Ελλάδα.

Η κα Μαργέλου, ωστόσο, απαντάει πως «πολλά έχουν αλλάξει από τα πρώτα μου βήματα και σίγουρα η εμπειρία μου με βοηθάει να προβλέπω και να προσαρμόζομαι σε εξελίξεις. Ωστόσο, με βαθιά ικανοποίηση διαπιστώνω πως έχω ακόμα την ίδια δίψα, όπως είχα τις πρώτες μέρες εργασίας στον χώρο».

Διεθνή «παράσημα»

Το 2023 τη βρήκε να λαμβάνει για δεύτερη συνεχή χρονιά μία θέση ανάμεσα στους 10 κορυφαίους τραπεζίτες παγκοσμίως στη λίστα Top in Ship Finance 2023, της Lloyd’s, με τη Eurobank να κατατάσσεται, στην ίδια λίστα, στην κορυφή των δανειστών της ναυτιλίας στην Ελλάδα, με ένα χαρτοφυλάκιο που ξεπερνά τα $3,5 δισ., συμπεριλαμβανομένων των δεσμεύσεων.

Έμφαση στην ελληνική και κυπριακή ναυτιλία

«Η Ελλάδα ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη παγκοσμίως» αναφέρει η Γενική Διευθύντρια της Eurobank, υπογραμμίζοντας πως η τράπεζα εδώ και τρεις δεκαετίες έχει θέσει ως στόχο να βρίσκεται δυναμικά δίπλα στην αγορά, κατακτώντας ηγετική θέση ανάμεσα στους δανειστές των ελληνικών και κυπριακών ναυτιλιακών εταιρειών. Στο πελατολόγιο της τράπεζας ανήκουν ναυτιλιακοί όμιλοι ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων, με εδραιωμένη παρουσία στον τομέα και μεσαίους έως μεγάλους στόλους πλοίων.

«Το μισό μας χαρτοφυλάκιο αποτελείται από πλοία ξηρού χύδην φορτίου (bulk carriers), το 40% των χρηματοδοτήσεών μας κατευθύνεται σε δεξαμενόπλοια και ένα 10% σε πλοία εμπορευματοκιβωτίων (container)» σημειώνει η επικεφαλής της Μονάδας Shipping με τις δανειοδοτήσεις να αφορούν κυρίως στη χρηματοδότηση αγοράς μεταχειρισμένων πλοίων ή τη ναυπήγηση νέων μονάδων στα ναυπηγεία Κορέας, Ιαπωνίας και Κίνας. Την ίδια ώρα, υπογραμμίζει, την ισχυρή δυναμική που μπορεί να επαναφέρει επανέναρξη λειτουργίας των ελληνικών ναυπηγικών μονάδων.

«Μπορεί η ναυτιλία να παραμένει συνώνυμο της χώρας αλλά οι καιροί αλλάζουν και, μοιραία, είναι λογικό να αλλάξουν και τα χαρακτηριστικά του ελληνόκτητου στόλου. Αυτός είναι και ο δικός μας στόχος στη Eurobank: να συμβάλλουμε στην ανανέωση του ελληνικού και κυπριακού εμπορικού στόλου, προκειμένου να καταφέρει η τεράστια αυτή παράδοση να περάσει με επιτυχία και δυνατά εφόδια στην επόμενη γενιά» υπογραμμίζει.

Στρατηγική με ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο

«Η στρατηγική του Ομίλου στη ναυτιλία είναι αναπτυξιακή, με στόχο την περαιτέρω αύξηση του χαρτοφυλακίου, το οποίο ανήλθε σε $3,45 δισ. το 2022. Μάλιστα, το 2022 η καθαρή αύξηση των ναυτιλιακών χορηγήσεων ανήλθε σε $300 εκατ., τόσο με επέκταση σε υφιστάμενους πελάτες, όσο και με έναρξη συνεργασίας με νέους πελάτες» σημειώνει η επικεφαλής της Μονάδας Shipping της Eurobank, ενώ τα αποτελέσματα της τράπεζας πιστοποιούν τη διαρκή αναπτυξιακή πορεία του τομέα.

Είναι ενδεικτικό ότι από το 2020 το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας συνεχώς αυξάνεται, με ποσοστά ανόδου των δανειοδοτήσεων που προσεγγίζουν έως και το 30%.

«Είμαστε περήφανοι για τις επιδόσεις μας και για τη θέση που έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε στην αγορά» δηλώνει, τονίζοντας, ωστόσο, πως παρά το γεγονός ότι ο κλάδος των χρηματοδοτήσεων αποτελεί ένα «ανταγωνιστικό παιχνίδι» η ουσία βρίσκεται στο να παραμένει συνολικά δυνατή η εγχώρια αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την αναταραχή της Credit Suisse, που κατείχε το 2022 το μεγαλύτερο μερίδιο δανεισμού της ελληνικής ναυτιλίας, οι χρηματοδοτήσεις γίνονται ολοένα και πιο «γαλανόλευκες», με τους αναλυτές να προβλέπουν σημαντική αύξηση του μεριδίου της αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες.

Στο πλαίσιο αυτό, η κα Μαργέλου τονίζει πως αποτελεί σημάδι «υγείας» το γεγονός πως το 2023 λίγο κάτω του ενός τρίτου της συνολικής ναυτιλιακής χρηματοδότησης της ελληνικής ναυτιλίας προέρχονταν από δάνεια των ελληνικών τραπεζών.

Απαντώντας στα ερωτήματα του αύριο

«Τα επόμενα χρόνια, έως το τέλος της δεκαετίας, θα διαμορφώσουν σημαντικά την μεγάλη εικόνα της αγοράς που βρίσκεται σήμερα εν μέσω δομικών αλλαγών» αναφέρει η κα Μαργέλου υπενθυμίζοντας πως οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλές απαιτήσεις προκειμένου να περάσουν στην επόμενη ημέρα. «Όλο και περισσότερο διαπιστώνουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση στην Eurobank, ότι η ναυτιλία εστιάζει πλέον στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση των πλοίων εν μέσω διαρκώς εξελισσόμενων περιβαλλοντικών κανονισμών στον κλάδο, δημιουργώντας παράλληλα και την ανάγκη για συνεχώς πιο εξειδικευμένο προσωπικό» αναφέρει.

Η βιωσιμότητα στο προσκήνιο

«Δίνουμε μεγάλη έμφαση στα νεότευκτα πλοία και στα δάνεια που συνδέονται με τη βιωσιμότητα προωθώντας νέες, βιώσιμες χρηματοδοτήσεις που συνδέονται με στόχους ESG, και υποστηρίζουν την ανανέωση του ελληνικού στόλου», λέει η κα Μαργέλου εξηγώντας πως η ανάγκη για «οικολογικά» πλοία και η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών μείωσης των βλαβερών εκπομπών θα γίνεται όλο και μεγαλύτερη μέσα στα επόμενα χρόνια.

Οι χρηματοδοτήσεις που προσφέρει η Ναυτιλιακή Μονάδα της Eurobank συνδέονται ήδη εδώ και μία διετία με στόχους βιωσιμότητας που περιλαμβάνουν βασικούς δείκτες ελέγχου περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης.

«Οι στόχοι αυτοί δεν αφορούν μόνο τους νέους μας συνεργάτες. Πρόθεσή μας είναι και οι υφιστάμενοι πελάτες μας να προχωρήσουν σ’ αυτή τη μετάβαση» τονίζει εξηγώντας πως συνολικά η κουλτούρα του ομίλου εντοπίζεται στην προώθηση των στόχων ESG κερδίζοντας μάλιστα σημαντικές διακρίσεις.

Πρόσφατα, η Eurobank, εντάχθηκε στη λίστα Morningstar Sustainalytics’ λαμβάνοντας τη σημαντική διάκριση ESG Regional Top Rated ενώ απέσπασε για δεύτερη διαδοχική χρονιά τη διεθνή διάκριση ESG Industry Top Rated, κατατάσσοντας την μεταξύ των τραπεζών με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως.

Με το βλέμμα στο εξωτερικό

Με έδρα τον Πειραιά, η Μονάδα Ναυτιλιακών Χρηματοδοτήσεων επιβλέπει τις χρηματοδοτήσεις ναυτιλιακών ομίλων με παρουσία στη διεθνή αγορά και συντονίζει τις αντίστοιχες μονάδες των θυγατρικών του Ομίλου, στην Κύπρο και το Λουξεμβούργο. «Η Εurobank έχει επιλέξει και εφαρμόζει με επιτυχία ένα επιχειρησιακό μοντέλο με σαφή στόχευση στην εξωστρέφεια. Διαθέτει κεντρικό συστημικό ρόλο σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία και παρουσία σε διεθνή χρηματοπιστωτικά κέντρα όπως το Λουξεμβούργο και το Λονδίνο» αναφέρει υπογραμμίζοντας πως η εστίαση του ομίλου στην αγορά της Κύπρου και η διαρκής ανάπτυξη της παρουσίας της εκεί αποτελεί στρατηγική στόχευση.

«Η Κύπρος κατέχει την 11η θέση παγκοσμίως στην εμπορική ναυτιλία και την 3η στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ και γεωγραφικά αποτελεί σημαντικό σταυροδρόμι. Επομένως, η ναυτιλιακή αγορά της Κύπρου, στην οποία ήδη δραστηριοποιούμαστε με επιτυχία, μας ενδιαφέρει» σημειώνει η κα Μαργέλου.

«Ωστόσο, θέλω να επισημάνω πως στα σχέδια ανάπτυξης που υλοποιούμε η στόχευσή μας είναι πάντα στο αύριο, το να δούμε πώς οι αγορές στις οποίες βρισκόμαστε μπορούν να γίνουν πιο δυνατές και να αποφέρουν ισχυρότερα αποτελέσματα για τους πελάτες μας. Θέλω να δώσω ένα παράδειγμα αυτής
της στρατηγικής στο σημείο αυτό με αφορμή την Κύπρο. Τον περασμένο Νοέμβριο, με πρωτοβουλία της η Eurobank, υλοποίησε ένα σημαντικό διήμερο roadshow σε Αθήνα και Κύπρο, με στόχο την ενδυνάμωση του ρόλου Ελλάδας και Κύπρου ως ασφαλείς κόμβους επιχειρηματικής διασύνδεσης της ΕΕ με νέες, δυναμικές αγορές όπως εκείνη της Ινδίας» σημειώνει.

«Επομένως, οι ευκαιρίες ανάπτυξης υπάρχουν, το ζήτημα είναι να βρίσκεται κανείς στο σωστό σημείο, στη σωστή στιγμή. Και στη Eurobank αυτό είναι ακριβώς που κάνουμε για τους πελάτες μας:

Εντοπίζουμε τις ευκαιρίες, προβλέπουμε τις προκλήσεις και τους ανοίγουμε το δρόμο για να βρεθούν στο σωστό σημείο, στη σωστή στιγμή» καταλήγει.

Εστιάζοντας στη συνεργασία

«Μία συνεργασία πάνω σε γερές βάσεις μπορεί να καταστεί “κυματοθραύστης” απέναντι σε νέες απρόσμενες, προκλήσεις.

Ακόμα και εκείνοι που δεν το είχαν καταλάβει, το είδαν καθαρά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της έκρηξης αναγκών στον τομέα των εφοδιαστικών αλυσίδων» σημειώνει η κα Μαργέλου.

Ερωτώμενη, δε, για τους λόγους στους οποίους εντοπίζεται το ανταγωνιστικό προβάδισμα της Eurobank απαντάει πως «δε θα ήθελα να καταφύγω σε κλισέ, αλλά η εμπειρία μου, μου έχει αποδείξει πως η αποτελεσματικότητα, η συνέπεια και η διαρκής ενημέρωση και παρακολούθηση των εξελίξεων στις διεθνής αγορές είναι, τελικά, εκείνα που κερδίζουν την εμπιστοσύνη της αγοράς, την εμπιστοσύνη των συνεργατών μας».