Συμπληρώνονται σήμερα 100 ημέρες της νέας Κυβέρνησης και ο «Φιλελεύθερος» καταγράφει σήμερα το δεύτερο Βαρόμετρο αξιολόγησης της Κυβέρνησης, μετά από το πρώτο που αφορούσε τους διορισμούς των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. (Δείτε ΕΔΩ όλες τις αξιολογήσεις).

23 δημοσιογράφοι, μέσα από την εμπειρία και τα βιώματά τους στο κάθε υπουργείο, το οποίο παρακολουθούν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, κρίνουν και βαθμολογούν έκαστο μέλος της Κυβέρνησης, με στόχο η βαθμολογία είτε να ωθήσει κάποιους να συνεχίσουν το καλό ξεκίνημα το οποίο έκαναν, είτε να ανασυνταχθούν και να προσπαθήσουν να ανεβάσουν στροφές στη συνέχεια.

Δείε ΕΔΩ το πρώτο βαρόμετρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΜΠΟΣ – Υπουργός Εξωτερικών

Από νωρίς στα βαθιά, επιβεβαίωσε τις προσδοκίες

Του Κώστα Βενιζέλου

Ο Κωνσταντίνος Κόμπος ήταν διορισμός με καλές συστάσεις. Καλό βιογραφικό και με καλές εμπειρίες. Μερικές φορές αυτά δεν αρκούν. Για την περίπτωση του υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, οι κινήσεις και οι ενέργειές του, από την πρώτη στιγμή αλλά και στη συνέχεια, έδειξαν πως ήταν έτοιμος από καιρό. Πρώτα κινήθηκε αστραπιαία και προέβη σε κινήσεις, που αφορούσαν την λειτουργία του υπουργείου. Εσωτερικές κι άλλες αλλαγές. Απαραίτητες, όπως αναφέρουν οι γνώστες, για να μπορέσει το ΥΠΕΞ να υποστηρίξει την προώθηση και υλοποίηση πολιτικών και πρωτοβουλιών. Ο κ. Κόμπος κινήθηκε σε μια λογική εξωστρέφειας, συμμετέχοντας σε δράσεις που αφορούν ευρύτερα θέματα, που δεν συνδέονται μόνο με το εθνικό θέμα. Υπολογίζεται ότι έχει πραγματοποιήσει πέραν των 30 διμερών συναντήσεων, κάποιες εξ αυτών στην Κύπρο ενώ στο τέλος του περασμένου Μάρτη φιλοξένησε την τριμερή σύναξη με Ελλάδα και Ισραήλ, στη διάρκεια της οποίας σχεδιάστηκε η πραγματοποίηση συνόδου 3 συν 1 με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

Το υπουργείο Εξωτερικών παραμένει το βασικό εργαλείο προώθησης των πρωτοβουλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό. Επί τούτου, ο κ. Κόμπος εργάζεται με τους συνεργάτες του στο ΥΠΕΞ συστηματικά και βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες.

Σημειώνεται, επίσης, η ενεργοποίηση Εθνικού Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» για την εκκένωση αμάχων από το Σουδάν. Σε συνεργασία με συναδέλφους του υπουργούς, με διάφορες κρατικές υπηρεσίες και έχοντας ανοικτή γραμμή επικοινωνίας και με ξένες κυβερνήσεις και οργανισμούς, ο στόχος επιτεύχθηκε. Μέσα από την επιτυχή μεταφορά ξένων υπηκόων αναδείχθηκε ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Κωνσταντίνος Κόμπος μπήκε από νωρίς στα βαθιά. Έχει δημιουργήσει καλές σχέσεις με ομολόγους του και τούτο βοηθά στη διπλωματία ενώ, όπως λένε οι γνωρίζοντες, δεν αποφεύγει να «τσαλακωθεί» εάν τούτο θα βοηθήσει στην προώθηση των συμφερόντων της Κ.Δ.. Εκατό μέρες μετά,  επιβεβαιώνει την αρχική βαθμολογία.

ΒΑΘΜΟΣ 9/10

ΜΑΚΗΣ ΚΕΡΑΥΝΟΣ Υπουργός Οικονομικών

Και με θετικά και με αρνητικά

Του Σωκράτη Ιωακείμ

Καταρχάς και μόνο το ότι δεν ανταποκρίθηκε μέχρι στιγμής στο επανειλημμένο αίτημα μας για παραχώρηση συνέντευξης με ωθεί στο να του αφαιρέσω δύο μονάδες, πριν καν αρχίσω την αξιολόγηση μου για το μέχρι στιγμής έργο του. Μέχρι και στο αίτημα μας για διευθέτηση τηλεφωνικής συνέντευξης την οποία θα ηχογραφούσαμε δεν ανταποκρίθηκε θετικά και ήταν προσωπικά κάτι το οποίο με στενοχώρησε.

Επί της ουσίας τώρα, σε σχέση με το έργο που επιτέλεσε τις πρώτες 100 μέρες παρουσίας του στην κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, υπάρχουν κατά την κρίση μου και θετικά και αρνητικά στοιχεία. Στα αρνητικά καταγράφω το ότι καλλιέργησε σε κάποιους την προσδοκία ότι η κυβέρνηση μπορεί να επέμβει αποτελεσματικά στο θέμα των δανειστικών επιτοκίων, θέμα το οποίο ως έμπειρος πολιτικός που είναι το διόρθωσε στη συνέχεια, τονίζοντας σε συνέντευξη του στην «Κ» (αν και μας είπαν πως δεν θα δώσουν συνεντεύξεις σε έντυπα μέσα) πως το μόνο που μπορεί να κάνει ως ΥΠΟΙΚ για το θέμα είναι «αυστηρές υποδείξεις» και «αυστηρή επίκληση» της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των τραπεζών.

Στα θετικά καταγράφω τον κατάλογο με προϊόντα και υπηρεσίες με μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, από το 19% στο 3% και από το 5% στο 0%, αλλά και την πρόταση που κατέθεσε για κεφαλαιουχικές εκπτώσεις προς τις εταιρείες που θα υιοθετήσουν μέτρα μείωσης της σπατάλης ενέργειας και αξιοποίησης πηγών ενέργειας που είναι συμβατές με το περιβάλλον.

Σε σχέση με τη φορολογική μεταρρύθμιση προσωπικά θα τον ανέμενα να είναι πιο αποφασιστικός και να προχωρούσε σύντομα σε μέτρα και όχι να λέει σε δηλώσεις του πως στις αρχές του 2024 θα έχουν τις εισηγήσεις των ειδικών.

Τέλος, θετικός ήταν και ο τρόπος που χειρίστηκε το θέμα των κυρώσεων, θέμα το οποίο κατά την άποψη μου εάν συνεχιστούν οι σωστοί χειρισμοί θα είναι μία χρυσή ευκαιρία για να καθαρίσει το όνομα της χώρας.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6/10

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ-Υπουργός Εσωτερικών

Κληρονόμησε βάρη και ιδού η Ρόδος

Του Βάσου Βασιλείου

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου κληρονόμησε 43 υπό κατεδάφιση προσφυγικές πολυκατοικίες, 70 πολυκατοικίες σε υποφερτή κατάσταση και 331 με λιγότερα προβλήματα.

Αν δεν ήταν η κοινοβουλευτική επιτροπή Προσφύγων να εγείρει το θέμα των πολυκατοικιών, η στατική μελέτη που εκπόνησε η Πολεοδομία  θα παρέμενε στο συρτάρι και αν στο μέλλον προκαλούνταν θύματα θα αναζητούσαμε το λάθος. Ο υπουργός ορθά προώθησε τη διαδικασία αναδόμησης/συντήρησης αν και προσωπικά θεωρώ πως δεν εκτίμησε πλήρως τον παράγοντα της συντήρησης διαμερισμάτων από κάποιους πρόσφυγες και το γεγονός ότι κάποιοι πρόσφυγες δεν έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν και οι ίδιοι στην ανέγερση του διαμερίσματός τους. Το μεγάλο όφελος για το κράτος, παρόλον ότι θα δαπανηθούν συνολικά €130 εκατ., είναι η εισαγωγή της συνεισφοράς των ιδιοκτητών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μελλοντικές ανάλογες καταστάσεις. Με λίγα λόγια η δωρεάν στέγαση τελείωσε. Και κάποια στιγμή πρέπει να αποφασιστεί οριστικά η πολιτική για τιτλοποιημένες μονάδες.

Στο θέμα των μεταναστών, το συρματόπλεγμα εγκαταλείπεται, με δόσεις, ύστερα από την απόφαση να μην επεκταθεί η τοποθέτησή του αλλά και την απόφαση της ΕΕ να μην συνεισφέρει στην καταβολή των απολαβών των επιτηρητών της νεκρής ζώνης. Τουλάχιστον, ας αξιοποιήσουν την επένδυση που έκαναν, για τους πάσης φύσεως λαθρεμπόρους, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι οι διακινητές ανθρώπων. Στο θέμα της λεηλασίας των τουρκοκυπριακών περιουσιών, βλέπω προσπάθεια νοικοκυρέματος, παρά προώθηση πολιτικής ανάκτησης των παρανόμως κατεχομένων περιουσιών, κάτι το οποίο εμμέσως αναγνωρίζει τη λεηλασία που προηγήθηκε.

Δεδομένων των πιο πάνω αλλά και εκκρεμοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την τροποποίηση των Τοπικών Σχεδίων κ.ο.κ., θεωρώ ότι η βαθμολογία 7 αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά προς την κορυφή ή προς τις κάτω ενδείξεις του πήχη.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7/10

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΩΡΓΑΛΛΑΣ Υπουργός Άμυνας

Κάθε άλλο παρά θετικά τα δείγματα γραφής

Του Φάνη Μακρίδη

Η κριτική στον Μιχάλη Γιωργάλλα δεν πρέπει να είναι ισοπεδωτική. Ούτε είναι λογικό να του φορτωθούν κακές νοοτροπίες, οι οποίες του έχουν κληροδοτηθεί. Την ίδια στιγμή, όμως, δεν μπορεί κάποιος να εκφράσει θετική άποψη για τα πρώτα δείγματα γραφής του. Αιτιολογώντας αυτή μας την αναφορά, ανασύρουμε το θέμα των πρόσφατων αξιολογήσεων ανώτατων αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς, περί τα τέλη Μαρτίου. Ζήτημα, το οποίο οδηγεί σε ξεκάθαρα συμπεράσματα ως προς τον τρόπο που έτυχε διαχείρισης από τον κ. Γιωργάλλα.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων, στο οποίο συμμετείχε ως ο αρμόδιος υπουργός, έλαβε υπόψιν κριτήρια κατά το δοκούν. Με τρόπο που προσέδιδαν οσμή σκανδάλου στην όλη υπόθεση. Εγείροντας το θέμα εστιάσαμε στο γεγονός ότι στις αξιολογήσεις αξιωματικών «παρείσφρησε» κριτήριο, που τίθεται σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2024. Άλλο κριτήριο του προσεχούς έτους (ορθώς) δεν λήφθηκε υπόψιν, ανομοιομορφία που αρκεί για να οδηγήσει σε πονηρούς συνειρμούς. Παράλληλα, άτομο χωρίς μεταπτυχιακό προήχθη, ενώ άλλα πρόσωπα αποστρατεύτηκαν λόγω απουσίας αυτού του ακαδημαϊκού προσόντος… Όταν το θέμα αναδείχθηκε, ο κ. Γιωργάλλας διατύπωσε δημόσια τη θέση περί αξιοκρατικών αξιολογήσεων, χωρίς ποτέ να υπεισέλθει σε ανάλυση επί των συγκεκριμένων σημείων που θέσαμε.

Η επικοινωνιακή αντίδρασή του, προκαλεί εύλογους φόβους ότι υιοθετεί την καταστροφική τακτική απόκρυψης του προβλήματος κάτω απ’ το χαλάκι. Ο νέος υπουργός, εν ολίγοις, καλείται να αποδεχθεί λάθη για να μπορέσει να τα διορθώσει, να ξεριζώσει κακές νοοτροπίες και -ταυτόχρονα- να διαχειριστεί την στροφή προς τη βορειοατλαντική συμμαχία. Ως πρώην καταδρομέας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, ξέρει τι εστί στράτευμα και δεν δείχνει ουρανοκατέβατος. Μένει να δούμε αν έχει βούληση και αν είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στις προαναφερθείσες προκλήσεις.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 4/10

ΑΘΗΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας

Έκανε την καλύτερη δυνατή αρχή

Της Ευαγγελίας Σιζοπούλου

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν πίστευε ότι μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, θα ακούγαμε τις λέξεις «εξετάσεις» και «τετράμηνα» και δεν θα σκεφτόμασταν τα χίλια μύρια προβλήματα και στρεβλώσεις. Αντιθέτως, τώρα διεξάγεται μια συζήτηση εποικοδομητική γύρω από τον θεσμό που τα προηγούμενα έτη άναψε φωτιές.

Αυτό, πρωτίστως, οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα η νέα υπουργός και κατ’ επέκταση στην πρόταση που κατέθεσε για αλλαγές. Η Αθηνά Μιχαηλίδου μέσα σε αυτές τις 100 μέρες που ηγείται ενός υπουργείου με άκρως σημαντικό χαρτοφυλάκιο κατόρθωσε να αναστρέψει μια αρνητική εικόνα αλλά ταυτόχρονα, να αγγίξει και μια καυτή πατάτα.

Η επιτυχία αυτή έχει ως αφετηρία το γεγονός ότι η κ. Μιχαηλίδου παραδέχθηκε τα λάθη και τις στρεβλώσεις του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων και δεν προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση. Μίλησε εξ αρχής για προβλήματα που πρέπει να διορθωθούν και για σύστημα, το οποίο απέτυχε στην πράξη. Έφερε αρχικά τα μέτρα έκτακτης ανάγκης για το δεύτερο τετράμηνο και δεσμεύτηκε για την πρότασή της ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Τηρώντας, μάλιστα, και τα χρονοδιαγράμματα, για τα οποία δεσμεύτηκε. Την περασμένη Παρασκευή παρουσίασε την πρότασή της ενώπιον της επιτροπής Παιδείας της Βουλής και ομολογουμένως ήταν ίσως η πρώτη φορά, που η πλειονότητα των φορέων και των κομμάτων συμφώνησαν ότι αυτό που προτείνεται κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Το να καταφέρνει μία υπουργός με το καλημέρα, να έχει στο πλευρό της φορείς που είναι πρωταγωνιστές στον τομέα, είναι σίγουρα πολύ θετικό. Και αυτό, τουλάχιστον μέχρι τώρα, η Αθηνά Μιχαηλίδου το έχει καταφέρει. Απ’ εκεί και πέρα, της πιστώνουμε και τη διάθεση να ακούει, παρά το ότι γνωρίζει τα θέματα, και το σθένος να αγγίζει δύσκολα θέματα.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9/10

ΠΟΠΗ ΚΑΝΑΡΗ Υπουργός Υγείας

Χρειάζεται να μελετήσει δύο τρία πράγματα

Της Μαριλένας Παναγή

Κατά την ανάληψη των καθηκόντων της υπουργού Υγείας, της έδωσα βαθμολογία 1/10 με την ελπίδα ότι με την πάροδο του χρόνου θα με διέψευδε και θα ερχόταν η στιγμή που το 1 θα γινόταν μεγαλύτερος αριθμός. Εκείνο που διαπίστωσα κατά τις πρώτες 100 ημέρες της παρουσίας της στο υπουργείο Υγείας είναι ότι προσπαθεί να παρέμβει σε πάρα πολλά ζητήματα με διάθεση για διόρθωση στρεβλώσεων και επίλυση προβλημάτων. Αλλά μέχρι εκεί. 

Η σοβαρότερη μου διαπίστωση, το έχω άλλωστε γράψει ήδη, είναι ότι η υπουργός Υγείας δεν γνωρίζει καν ούτε το πως λειτουργούν τα βασικά. Δεν φρόντισε να μελετήσει το ΓεΣΥ και δεν ρώτησε να ενημερωθεί για το που αρχίζουν και που σταματούν οι αρμοδιότητες του Υπουργείου της. Αυτό προκύπτει από τις διάφορες δημόσιες τοποθετήσεις της ή τις τοποθετήσεις της στην Βουλή. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχω γράψει δύο φορές για την στάση που τήρησε σε δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές όταν οι τοποθετήσεις της αποδείκνυαν την άγνοια της για το πως λειτουργούν τα πράγματα.

Η καλή διάθεση και η όρεξη για δουλειά πρέπει να συνοδεύεται και από διάβασμα. Τώρα θα μου πει κάποιος ότι τρεις μήνες δεν είναι αρκετοί. Τρεις μήνες δεν είναι αρκετοί για να τα μάθεις όλα. Μπορείς όμως, για κάθε θέμα που τοποθετείσαι να κάνεις προηγουμένως τη μελέτη σου. Αν δεν το κάνεις, δίνεις την ευκαιρία στους άλλους να υποθέσουν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο, είτε να μην θέλεις να μάθεις, είτε να ξέρεις αλλά να έχεις τους δικούς σου σκοπούς να εξυπηρετήσεις. Προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν αποδεικνύεται, και αυτό το ξεκαθαρίζω.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 2/10

ΑΝΝΑ ΚΟΥΚΚΙΔΗ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Μπήκε δυναμικά στις φυλακές

Του Μιχάλη Χατζηβασίλη

Πολλές ήταν οι προκλήσεις που είχε ν’ αντιμετωπίσει η Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, σ’ ένα υπουργείο που έχει καταβροχθήσει αρκετούς υπουργούς, λόγω της Αστυνομίας και των φυλακών.

Η κ. Προκοπίου έριξε μεγάλο βάρος των προσπαθειών της στις Φυλακές και τη βελτίωση μιας προβληματικής κατάστασης με τον υπερπληθυσμό να εξελίσσεται σε τέρας, τις κτηριακές εγκαταστάσεις να μην ανταποκρίνονται και, παράλληλα, να μην υπάρχει σύστημα απενεργοποίησης κινητών. Η υπουργός, σαν έτοιμη από καιρό, έφερε σχέδιο για τον υπερπληθυσμό παρόλο που οι φυλακές ήταν ακέφαλες, το κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα έλυσε και τον γόρδιο δεσμό που λέγεται Άννα Αριστοτέλους τον οποίο βρήκε «προίκα» από την προκάτοχό της. Στα αρνητικά, το γεγονός ότι δεν βρέθηκε λύση για το θέμα των κινητών, ζήτημα, όμως, που ανήκει στο υπουργείο Μεταφορών.

Από κει και πέρα, η κ. Προκοπίου μπήκε απ’ ευθείας στα βαθιά στο θέμα της βίας στα γήπεδα. Μετά τα επεισόδια στο «Ελευθερία», το πήρε πάνω της και προώθησε σειρά μέτρων. Αν αυτά θα αποδώσουν ή όχι, θα δείξει. Εκεί που θα κριθεί εν πολλοίς, αφορά το πόσο ανεχτική θα είναι η Αστυνομία σε επεισόδια βίας. Γιατί κακά τα ψέματα, η ανοχή έφερε εκτροπές. Στα αρνητικά είναι η μη ενασχόλησή της στο βαθμό που έπρεπε, με την εμπέδωση της ασφάλειας των πολιτών, με το θέμα των ναρκωτικών αφού η κατάσταση έχει ξεφύγει και τα προβλήματα των αστυνομικών της πρώτης γραμμής. Επίσης κρίνεται για τους χειρισμούς της στο θέμα του Κενάν Αγιάς. Σε 100 ημέρες, έδωσε το στίγμα της ως ήρεμη δύναμη που μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7/10

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Υπουργός Ενέργειας

Στους πρόποδες πανύψηλου βουνού

Του Χρύσανθου Μανώλη

Ο Γιώργος Παπαναστασίου έθεσε ως προτεραιότητα το φθηνότερο ρεύμα. Είναι αδύνατο να επιτευχθεί ο στόχος βραχυπρόθεσμα, μέσα από τις «δυνάμεις της αγοράς». Μάλλον, ούτε μεσοπρόθεσμα.

Θα μπορούσε να μειωθεί τώρα μόνο με επιδότηση ή με μείωση του ΦΠΑ και με σοβαρή απώλεια κρατικών εσόδων. Ωστόσο, η μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό μεταφέρεται αυτούσια στους καταναλωτές, σε αντίθεση με τη μείωση του σε άλλους τομείς, π.χ. στα τρόφιμα. Ίσως τα αρμόδια υπουργεία να πρέπει να το ξανασκεφτούν.

Ο κ. Παπαναστασίου τρέχει να βάλει βάσεις για άρση παραγόντων που κρατούν ακριβό τον ηλεκτρισμό. Κινείται προς τη δημιουργία, επιτέλους, συνθηκών για ικανή αποθήκευση, που θα αναβαθμίσει την ασφάλεια του συστήματος και θα μειώσει την πράσινη ενέργεια που πλεονάζει αναξιοποίητη.

Δεν είναι βέβαιο, όμως, ότι έχει αντιληφθεί πως χωρίς προσφορές για την πράσινη ενέργεια ο λεγόμενος ανταγωνισμός θα είναι μόνο λεγόμενος. Δεν θα δώσει κοστοστρεφείς τιμές.

Αντιλαμβάνεται την ανάγκη αναβάθμισης της ΑΗΚ. Καλά κάνει να βιαστεί. Και να της τρίξει τα δόντια, διότι -έλεος- δεν φταίει για όλα η υποστελέχωση. Φταίνε και η ανικανότητα και η άρνηση εναρμόνισης με τις σημερινές πραγματικότητες, σε έναν οργανισμό με λειτουργικό διαχωρισμό, στα χαρτιά.

Για το φυσικό αέριο, ο υπουργός είπε πολλά. Λάθος του. Γνωρίζει πως τίποτε δεν μπορεί να γίνει γρήγορα. Τα χρόνια που πέρασαν ανεκμετάλλευτα δεν διαγράφονται έτσι απλά με σωστές προθέσεις σήμερα. Όπως επίσης γνωρίζει πως όταν λέει «σε 18 μήνες» εμείς μετράμε από σήμερα. Ενώ οι 18 μήνες θα μετρήσουν αν και εφόσον συμφωνηθούν ΟΛΑ και πέσουν υπογραφές.

Ωστόσο, υπάρχει προοπτική στον ορίζοντα. Την οποία δημιούργησε η κινητικότητα που προκάλεσε ο ίδιος, μετά από λήθαργο ετών.

Α, προωθεί και το e-kalathi, αλλά τα κόμματα λένε πως αποκλείεται να είναι καλό κάτι που απορρίπτουν οι χονδρέμποροι και οι λιανοπώληδες.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8/10

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΕΤΥΜΠΙΩΤΗΣ Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Αναμενόμενος και σταθερός

Του Μάριου Χριστοδούλου
Αν στις υπόλοιπες θέσεις των αξιωματούχων της κυβέρνησης μπορούμε να διακρίνουμε την επιτυχία από την αποτυχία μέσα από το έργο τους και να αξιολογηθούν αναλόγως, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξ ορισμού της θέσης του είναι ο μόνος που δεν εμπίπτει σε αυτή την διάκριση. Μέσα από την ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις εκάστοτε κυβερνήσεις όσον αφορούσε την αξιολόγηση των αξιωματούχων τους, πάντα γινόταν η σύγκριση ανάμεσα σε υπουργούς πρώην και νυν. Για παράδειγμα ο Α, ήταν καλύτερος από τον Β, ή ο Γ είναι μέτριος κ.ο.κ.. Ο μόνος αξιωματούχος που περνούσε απαρατήρητος και χωρίς να γίνεται οποιαδήποτε σύγκριση με τους προκατόχους του είναι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχαν καλύτεροι και χειρότεροι.
Ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δεν αναμενόταν να παρουσιάσει κάποιο ιδιαίτερο έργο, όπως ανέφερα πιο πάνω, ως συνέπεια του ορισμού που περιβάλλει την θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Ωστόσο, ως εκφραστής της πολιτικής της κυβέρνησης, για τις πρώτες 100 ημέρες, την μεταφέρει στον λαό ξεκάθαρα και κατανοητά σε ήπιους τόνους. Φροντίζει να είναι άρτια ενημερωμένος για όλα τα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής διακυβέρνησης και τα προβάλλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε. Είναι ένα πόστο του οποίου τα χαρακτηριστικά της επιτυχίας εστιάζονται στην ενημέρωση και το λόγο, τα οποία διαθέτει, με αποτέλεσμα η θέση να είναι στα μέτρα του. Αυτό άλλωστε είναι και το καθήκον το οποίο ανέλαβε και η πορεία του θεωρείτο αναμενόμενη και σταθερή. 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8/10

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Υπουργός Εργασίας

Κέρδισε το πρώτο στοίχημα

Της Ελευθερίας Παϊζάνου

Η ρύθμιση της ΑΤΑ ήταν το πρώτο στοίχημα που κέρδισε ο Γιάννης Παναγιώτου, πριν ακόμη η κυβέρνηση συμπληρώσει τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης. Από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε τα καθήκοντά του, αναγκάστηκε να κολυμπήσει στα βαθιά καθώς έπρεπε να διαφυλάξει την εργασιακή ειρήνη στην χώρα. Δεν μπορούσε να αποτύχει στο πρώτο εγχείρημα που ανέλαβε. Στις διαπραγματεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους για την ΑΤΑ, κατάφερε να γεφυρώσει τις διαφορές των εμπλεκόμενων μερών. Προτείνοντας ισορροπημένες λύσεις κατάφερε να επιτευχθεί συμφωνία για την καταβολή της ΑΤΑ κατά 66,7% μέχρι το 2025. Παράλληλα, μέσω του κοινωνικού διαλόγου θα επιδιωχθεί να υπάρξει κατάληξη σε μόνιμη συμφωνία. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν υλοποίησε πλήρως τις προεκλογικές δεσμεύσεις για δικαιότερη καταβολή της ΑΤΑ για όλους τους εργαζόμενους, καθώς σήμερα μόνο 40% του εργατικού δυναμικού της χώρας επωφελήθηκε της νέας ρύθμισης. Θα αποτελέσει μεγάλη επιτυχία τόσο για την κυβέρνηση όσο και τον ίδιο τον υπουργό, εάν καταφέρουν μέσω της παραχώρησης κινήτρων να διευρύνουν την κάλυψη των εργαζομένων σε συλλογικές συμβάσεις, φτάνοντας το 80%, όπως ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολλά από τα τρέχοντα ζητήματα του υπουργείου τα άρχισε η προηγούμενη κυβέρνηση, ωστόσο, έπρεπε να ολοκληρωθούν. Μεταξύ των θεμάτων που έκλεισαν ήταν η λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου 1450 της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων. Επίσης, προς ρύθμιση φαίνεται να οδεύει και το νομοσχέδιο για την τηλεργασία. Οι επόμενες προκλήσεις του υπουργού είναι το ενδεχόμενο αύξησης του εθνικού κατώτατου μισθού και η προώθηση αλλαγών σε σχέση με το πέναλτι του 12% στις συντάξεις, για όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος. Παρά τα πρώτα θετικά δείγματα που έδωσε ο υπουργός, η βαθμολογία που θα του δώσουμε είναι 7, καθώς έχει πολλά ζητήματα ανοιχτά.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7/10

AΛΕΞΗΣ ΒΑΦΕΑΔΗΣ Υπουργός Μεταφορών

Μετρημένα λόγια, υπουργός που ακούει

Της Άντρης Δανιήλ

Ο Αλέξης Βαφεάδης έχει αναλάβει ένα πολυεπίπεδο υπουργείο, με πολλά και καυτά ανοικτά θέματα στην ατζέντα του. Ζητήματα που επηρεάζουν εκατοντάδες πολιτών, σε λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμους, λεωφορεία κ.λπ.. Στο πέρασμα του αφήνει θετικές εντυπώσεις, δείχνει ακούραστος, χαμηλών τόνων και καλός ακροατής. Ακούει τους επηρεαζομένους, αλλά φροντίζει να ακούει και την άλλη πλευρά, για να εξαγάγει τα δικά του συμπεράσματα.  

Προσωπικότητα που μετρά τα λόγια του, δεν φλυαρεί και μέχρι στιγμής δείχνει να συμπληρώνει το πλάνο του, προκειμένου να διορθώσει στρεβλώσεις, να βελτιώσει εκεί και όπου χρειάζεται και να ολοκληρώσει έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ειλικρινής με τα επιμέρους ζητήματα. Όπως για παράδειγμα, όταν ρωτήθηκε για το περιβόητο τραμ στην πρωτεύουσα, απάντησε αμέσως, ότι είναι κάτι που βρίσκεται στο βάθος του ορίζοντα. Χωρίς να το αποκλείει, μα και χωρίς να μηδενίζει έργο προκατόχων του.

Θετικά αποτιμώ τη σοβαρότητα με την οποία προσέγγισε το θέμα του σχολικού λεωφορείου, από το οποίο είχαν φύγει τα ελαστικά ενώ αυτό βρισκόταν εν κινήσει. Όχι μόνο διέταξε έρευνα, αλλά σε μία βδομάδα βγήκε να ανακοινώσει τα αποτελέσματα, καθώς έδωσε οδηγίες για ενδελεχή αξιολόγηση όλων των σχολικών λεωφορείων, φροντίζοντας να ληφθούν μέτρα, ώστε να μην επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό.

Υπουργός που απαντά τα τηλέφωνα, δεν διατηρεί προσωπική ατζέντα και κυρίως δεν τα έχει κάνει μαντάρα στα ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του. Μπροστά του έχει πολλά στοιχήματα όμως να κερδίσει, με πρώτιστο το ζήτημα της αξιοπιστίας των λεωφορείων για χρήση από τους εργαζόμενους και την απάμβλυνση του κυκλοφοριακού χάους πρώτα στην Λευκωσία και έπειτα στην Λεμεσό.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7/10 

ΠΕΤΡΟΣ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Το επόμενο βήμα που περιμένουμε να δούμε

Του Άγγελου Νικολάου

Ένας επιτυχημένος τεχνοκράτης, ένας καλός χαρακτήρας, ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων. Τα πιο πάνω θετικά χαρακτηριστικά του Πέτρου Ξενοφώντος, δεν προεξοφλούν και την επιτυχή θητεία του. Ήδη αντιμετωπίζει δυσκολίες στη διαχείριση των φλεγόντων θεμάτων που καλείται να διαχειριστεί το υπουργείο του, αφού πρόκειται για ένα δύσκολο και ευρέως φάσματος οργανισμό, με πολλές και ποικίλες αρμοδιότητες που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας. Η διαχείριση των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και η προστασία του περιβάλλοντος σε στεριά και θάλασσα, είναι οι βασικοί στόχοι του εν λόγω υπουργείου. Σημαντικότερες παράμετροι που προκύπτουν αυτή τη στιγμή σε σχέση με τους στόχους αυτούς είναι η ομαλή πορεία της εμπορίας του χαλλουμιού ΠΟΠ, η ολοκλήρωση του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, η αντιμετώπιση των πυρκαγιών και η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων. Σε καμιά από τις παραμέτρους αυτές δεν έχει εισέλθει δυναμικά ο νέος υπουργός, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κάνει το επόμενο βήμα προς την αναμενόμενη κατεύθυνση. Ίσως να χρειάζεται περισσότερη αποφασιστικότητα, ίσως πιο άμεση εμπλοκή και επαφή με τα σοβαρά θέματα του υπουργείου του, ίσως πιο συχνή επαφή με τη βάση, ίσως απεξάρτηση από τυχόν κομματικά βαρίδια, ίσως επιλογή πιο κατάλληλων συνεργατών. Αναμένουμε με αισιοδοξία για καλύτερη βαθμολόγηση την επόμενη φορά. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν…

Σε όλες τις περιπτώσεις διαδοχής, είναι δύσκολο για τον «επόμενο» να προβάλει το έργο και τις ικανότητες του, αν διαδέχεται ένα επιτυχημένο «προηγούμενο». Αυτό συμβαίνει με τον κ. Ξενοφώντος…

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6/10