Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 μέρων από την έναρξη της θητείας της νέας Κυβέρνησης, αξιολογούμε το έργο των Υπουργών, Υφυπουργών και Επιτρόπων. Στην περίπτωση δέ των τελευταίων, όπως θα δείτε πιο κάτω έλαβαν… αρκετά ικανοποιητική βαθμολογία. Έχουν βέβαια αρκετά περιθώρια βελτίωσης. (Δείτε ΕΔΩ όλες τις αξιολογήσεις των αξιωματούχων)

ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Μπήκε το νερό στο αυλάκι

Του Γιώργου Αγκαστινιώτη

Στην πρώτη αξιολόγηση ήμασταν επιεικείς, δεδομένου ότι –παρά τις περγαμηνές σε άλλους τομείς– η Μαρία Παναγιώτου αναλάμβανε ένα χαρτοφυλάκιο για το οποίο δεν είχε εμπειρία. Είχαμε επίσης ποντάρει στα γενικά της χαρακτηριστικά ως άτομο με όρεξη για δουλειά, το οποίο διαθέτει άρτιες επικοινωνιακές δεξιότητες. Από τότε έχουν περάσει 100 μέρες. Πόση απόσταση έχει διανύσει; Κατ’ αρχάς, αξιοποίησε τις τρεις βασικές επετειακές μέρες που έχουν σχέση με το περιβάλλον για να προβεί σε δράσεις και να εξαγγείλει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με άλλους φορείς και υπουργεία.

Βλέπε παγκύπρια εκστρατεία ενημέρωσης για τη σημασία της Ώρας της Γης, με δράσεις όπως η δωρεάν χρήση των δημόσιων μεταφορών, μεταξύ πολλών άλλων. Τη Μέρα της Γης προχώρησε σε δράσεις–πρότυπα στο Προεδρικό, μετατρέποντάς το σε κτήριο μηδενικών απορριμμάτων, με ενέργειες όπως η τοποθέτηση κομποστοποιητών και κάδων ανακύκλωσης και ο τερματισμός της χρήσης πλαστικών μπουκαλιών νερού. Πάλι με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών, προχώρησε στην εξαγγελία έναρξης της ολιστικής διαχείρισης νερού στο Πάρκο Ακαδημίας, με στόχο την ανάδειξή του ως ένα πρότυπο πάρκο στη διαχείριση του νερού. Γενικώς, είναι παρούσα σε συνέδρια, περιβαλλοντικά φεστιβάλ και ενημερώσεις. Στα αρνητικά, χρεώνεται το γεγονός ότι δεν έχει καταθέσει εισήγηση για κάποια περιβαλλοντική νομοθεσία και επ’ αυτού, αναμένουμε.

Όπως αναμένουμε να δούμε τις πετυχημένες μεν, μεμονωμένες δε δράσεις της, να εξαπλώνονται σε όλη έστω τη δημόσια υπηρεσία, γιατί όχι και σε όλο το νησί, εκεί και όπου γίνεται. Να βγάλουν, τέλος πάντων, φύλλα και καρπούς.

Δείτε ΕΔΩ το προηγούμενο βαρόμετρο

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7/10

ΤΖΟΖΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ

Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση

Της Παναγιώτας Χαραλάμπους

Δυναμικό μπάσιμο για την Επίτροπο Ισότητας των Φύλων. Δραστήρια και δυναμική, αθόρυβη και μεθοδική, η Τζόζη Χριστοδούλου μέσα σε τρεις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της συναντήθηκε σχεδόν με όλους τους υπουργούς και υφυπουργούς της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο της πολύ σημαντικής προσπάθειας που καταβάλλει για ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στο χαρτοφυλάκιο του κάθε υπουργείου.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, προωθεί τον έμφυλο προϋπολογισμό, μια πολιτική που θα εξασφαλίζει ότι η κατανομή των πόρων θα αξιοποιείται με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχει ισότιμο αντίκτυπο στους άνδρες και τις γυναίκες. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας εντάσσεται και η παρέμβασή της για το θέμα που δημιουργήθηκε με τον αποκλεισμό των καλαθοσφαιριστριών κάτω των 16 ετών που δεν είχαν δικαίωμα να συμμετάσχουν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα λόγω έλλειψης προϋπολογισμού.

Σημαντική ήταν και η πρόσφατη παρέμβασή της στο πρώτο Εργαστήρι Women in Mathematical Sciences. Με πρωτοβουλία του Γραφείου της ανακοινώθηκε η θέσπιση δέκα υποτροφιών για προπτυχιακές σπουδές για γυναίκες 30+, οι οποίες για οποιοδήποτε λόγο δεν κατάφεραν να σπουδάσουν νωρίτερα. Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με διάφορα υπουργεία, προωθούνται δράσεις που στόχο έχουν να διαλύσουν προκαταλήψεις για τα λεγόμενα παραδοσιακά γυναικεία και αντρικά επαγγέλματα.

Ο μεγάλος της στόχος βέβαια είναι η ποινικοποίηση της αγοράς σεξ, δηλαδή του πελάτη, με παράλληλη προσφορά στις γυναίκες ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εξόδου από την πορνεία, θέμα για το οποίο φιλοδοξεί σύντομα να υπάρξει ένα νέο νομικό πλαίσιο.

Δεν κουράζεται να παλεύει για την εμπέδωση υποστηρικτικής και συμπεριληπτικής κουλτούρας που θα προωθεί την ισότητα των φύλων, αλλά και να επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι οι διακρίσεις και οι προκαταλήψεις στη βάση του φύλου επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων μας. Έχει όραμα, έχει πλάνο, έχει όμως απέναντι της και στερεότυπα περασμένων δεκαετιών που πρέπει να σπάσουν. Το είχαμε γράψει τον Μάρτιο, το γράφουμε και τώρα. Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.

ΒAΘΜΟΛΟΓΙΑ 8/10