Αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος και λύση δύο κρατών. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες από την κατεχόμενη Λευκωσία ο ηγέτης της κατοχικής Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της παράνομης επίσκεψης του για την επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Η παρουσία του Τούρκου Προέδρου συνοδεύτηκε με τα εγκαίνια του νέου παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου και τους καθιερωμένους προκλητικούς εορτασμούς, με αποκορύφωμα την στρατιωτική παρέλαση.

«Μη γυρίζετε πλέον την πλάτη σας στην πραγματικότητα του νησιού και αναγνωρίστε την τδβκ το συντομότερο δυνατό», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στην κατεχόμενη Λευκωσία, με αφορμή τους «εορτασμούς» για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Ο κ. Ερντογάν απέκλεισε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ισχυριζόμενος ότι «είναι αδύνατον να εισέλθουμε σε μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς να αναγνωρίσουμε την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων».

Νωρίτερα χθες ο Τούρκος Πρόεδρος στην ομιλία του για τα εγκαίνια του παράνομου αεροδρομίου, μίλησε για δύο κράτη δίπλα- δίπλα.

«Με αυτή την ευκαιρία καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ακούσει το κάλεσμα του πρώην ΓΓ (του ΟΗΕ) Κόφι Ανάν και να άρει τους περιορισμούς που δεν έχουν νομική βάση, αλλά είναι καθαρά πολιτικοί. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου να υποστηρίξετε το ιδεατό των δυο ισότιμων κρατών που θα ζουν δίπλα-δίπλα στο νησί της Κύπρου και όχι την ένταση και τη συγκρουσιακή κουλτούρα», είπε.

Από σήμερα, ανέφερε, το «αεροδρόμιο της Τύμπου έχει τη μεγαλύτερη χωρητικότητα επιβατών στην Κύπρο, είναι το αεροδρόμιο με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα επιβατών στο νησί. Το έργο αυτό θα συμβάλει στο να καταστεί η τδβκ, η οποία αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, σήμα κατατεθέν στην περιοχή».

Το παράνομο αεροδρόμιο λειτούργησε το 1975, σημείωσε ο κ. Ερντογάν λέγοντας ότι χτισμένο σε μια συνολική έκταση 7.800.000 τμ, το «αεροδρόμιο» έχει καταστεί κατάλληλο για τη χρήση από όλα τα μοντέλα επιβατικών αεροσκαφών χάρη στον νέο διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης μήκους 3.100 μέτρων σε σύγκριση με τον υφιστάμενο διάδρομο μήκους 2.755 μέτρων. Ο νέος τερματικός σταθμός έχει μεγεθυνθεί 6 φορές, είπε, σε σύγκριση με τον παλιό. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να εξυπηρετεί 10.000.000 επιβάτες τον χρόνο, όπως είπε.

Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ στην δική του ομιλία εξέφρασε την πεποίθηση ότι το νέο «αεροδρόμιο» θα γίνει πόλος έλξης και ζήτησε κι αυτός την άρση της «απομόνωσης» των Τ/κ.

«Ναι, έχουμε προβλήματα στις διεθνείς συνδέσεις. Δόξα τω Θεώ, υπάρχουν πτήσεις από κάθε είδους κέντρα στον κόσμο μέσω Τουρκίας. Ωστόσο, δεν υπάρχει απευθείας πτήση. Γιατί η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να μας αδικεί. Με το νέο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου Ερτζάν, τον νέο διάδρομο προσγείωσης, τον εξοπλισμό εδώ και την ασφάλεια, τέτοιο αεροδρόμιο δεν υπάρχει ούτε στο νότο. Ούτε καν στις περισσότερες χώρες. Ως εκ τούτου, από εδώ, εκ μέρους του τουρκοκυπριακού λαού, καλούμε για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει την αδικία εναντίον μας όσον αφορά την απομόνωση, τα εμπάργκο και τους περιορισμούς, ιδιαίτερα στην ελευθερία διακίνησης».

Στην ομιλία του αργότερα κατά τη διάρκεια της παρέλασης, ο κατοχικός ηγέτης επανέλαβε τη θέση πώς δεν θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αν δεν αναγνωριστεί κυριαρχική ισότητα στο κατοχικό καθεστώς.

Το Κυπριακό, συνέχισε, δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς την Τουρκία και υποστήριξε ότι δεν είναι πλέον εφικτό ένα μοντέλο ομοσπονδιακής λύσης.

Το αεροπλάνο που μετέφερε στα κατεχόμενα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τη συνοδεία του αποδέχθηκαν με αψίδα νερού δυο πυροσβεστικά οχήματα.

Τον Τούρκο Πρόεδρο υποδέχθηκε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ. Παρόντες ήταν επίσης ο “πρόεδρος της βουλής” Ζορλού Τορέ, ο “πρωθυπουργός” Ουνάλ Ουστέλ, ο πρώην ηγέτης των Τ/κ Ντερβίς Έρογλου, ο “πρέσβης” της Τουρκίας στα κατεχόμενα Μετίν Φεϊζίογλου, ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Έρχουχμαν, “υπουργοί”, Υπουργοί της Τουρκίας και άλλοι «υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι».

«Δεν ήταν απευθείας πτήση»

Τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί απευθείας πτήσης του Ερντογάν από τα ΗΑΕ στα κατεχόμενα, απέρριψε η Λευκωσία Αρμόδια πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως υποβλήθηκε κανονικά σχέδιο πτήσης, το οποίο δεν προέβλεπε απευθείας πτήση στα κατεχόμενα, με τον τελικό προορισμό που δηλώθηκε να είναι η Άγκυρα.