Πολύ νωρίς πραγματοποιήθηκε φέτος η πρώτη σύσκεψη του Γενικού Διεθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών με τους εκπροσώπους των κομμάτων για τη διπλή εκλογική αναμέτρηση Ιουνίου. Οι πολλές αλλαγές που φέρνει η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το γεγονός ότι για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθούν μαζί οι τοπικές εκλογές με τις ευρωεκλογές, έβαλε πίεση σε Κυβέρνηση και κόμματα, σπεύδοντας από νωρίς για ενημέρωση.

Στη σημερινή πρώτη σύσκεψη έγινε ενημέρωση για τις αλλαγές κυρίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και το πώς αυτές θα επηρεάσουν την εκλογική αναμέτρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Philenews μοιράστηκε στους παρευρισκόμενους ένας κατάλογος οδηγιών στον οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:

Δήμαρχοι: Εκλέγονται σε ενιαία εκλογική από το σύνολο των εκλογέων του οικείου Δήμου

Αντιδήμαρχοι: Θα εκλεγούν συνολικά 93 από τους εκλογείς εκάστου εκλογικού διαμερίσματος ή από τους δημοτικούς συμβούλους για τους κατεχόμενους Δήμους.

Δημοτικοί Σύμβουλοι:

Για Δήμους από 1-10.000 εκλογείς εκλέγονται 16 Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Για Δήμους από 10.001- 20.000 εκλογείς, εκλέγονται 20 Δημοτικοί Σύμβουλοι

Για Δήμους από 20.001-30.000 εκλογές, εκλέγονται 24 Δημοτικοί Σύμβουλοι

Για Δήμους από 30.001 και άνω, εκλέγονται 30 Δημοτικοί Σύμβουλοι

Σε ο,τι αφορά τους Επαρχιακούς Συνδυασμούς Αυτοδιοίκησης, κάθε Συμβούλιο απαρτίζεται από τον πρόεδρο και 16 μέλη και ο πρόεδρος εκλέγεται από τους εγγεγραμμένους εκλογείς της οικείας επαρχίας.

Σε ο,τι αφορά στα ψηφοδέλτια, θα δοθούν έξι στις δημαρχούμενες περιοχές και τέσσερα στις κοινότητες.