Η ανακοίνωση της Μαρία Άνχελ Χολκίν Κουέγιαρ είναι θέμα χρόνου και αποτελεί, μετά από αρκετά χρόνια, μια θετική εξέλιξη στο Κυπριακό.

Ωστόσο από την ανακοίνωση του διορισμού της νέας απεσταλμένης στο Κυπριακό μέχρι το να επαναρχίσουν οι συνομιλίες θα χρειαστεί αρκετά μεγάλη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους. Γι’ αυτό και ο Κόλιν Στιούαρτ υποδεχόμενος χθες βράδυ τους Νίκο Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ φρόντισε να κρατήσει τον πήχη των προσδοκιών πολύ χαμηλά, υποδεικνύοντας ότι σε πρώτη φάση θα αναζητήσουν ένα μονοπάτι για ένα κοινά αποδεκτό δρόμο προς τα εμπρός.

Η πρώτη μετά από ένα εξάμηνο συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της δεξίωσης που παρέθεσε ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, ενόψει του τέλους της χρονιάς. Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ προσήλθαν στην δεξίωση μετά συζύγων.

Υποδεχόμενος του δύο ηγέτες ο Κόλιν Στιούαρτ ανακοίνωσε ότι εντός των προσεχών ημερών θα ανακοινωθεί και επισήμως ο διορισμός της νέας απεσταλμένης των Ηνωμένων Εθνών. Σημείωσε ότι ο διορισμός αυτός ήρθε μετά από χρόνια χωρίς απεσταλμένο στο Κυπριακό και υπογράμμισε ότι αυτό προήλθε μετά από ομοφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Σύμφωνα με τον Στιούαρτ ο διορισμός είναι κρίσιμος, για να υπογραμμίσει και τα εξής: «Βεβαίως (ο διορισμός) δεν σηματοδοτεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα για να προσπαθήσουμε να δούμε εάν μπορεί να εξευρεθεί το μονοπάτι για ένα κοινά αποδεκτό δρόμο προς τα εμπρός και σίγουρα θα αυξήσει την προσοχή στο κυπριακό ζήτημα τους επόμενους μήνες».

Σημείωσε πως στο μεσοδιάστημα τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να εργάζονται με τις δύο πλευρές προκειμένου να αυξηθεί η συνεργασία και η βελτίωση του κλίματος, «η οποία είναι αναγκαία, μεταξύ άλλων, για να στηρίξει το έργο του απεσταλμένου», προσθέτοντας ότι η προετοιμασία του εδάφους είναι ακριβώς τι γινόταν κατά της εβδομαδιαίες συναντήσεις με τον ε/κ διαπραγματευτή Μενέλαο Μεναλάου και τον νεοδιορισθέντα τ/κ ειδικό αντιπρόσωπο Γκιουνές Ονάρ.

Για το 2024, ο Καναδός διπλωμάτης είπε ότι αναμένεται η ολοκλήρωση της έρευνας βιωσιμότητας για το μεγάλο δικοινοτικό φωτοβολταϊκό πάρκο στην νεκρή ζώνη, προσθέτοντας ότι εργάζονται για αυξημένη συμμετοχή στις τεχνικές επιτροπές, ιδιαίτερα για νέους και γυναίκες.

Σύμφωνα με τον κ. Στιούαρτ, την επόμενη χρονιά θα συμπληρωθούν 60 χρόνια παρουσίας του ΟΗΕ στην Κύπρο. «Αυτό βεβαίως δεν θα είναι εορτασμός αλλά μια νηφάλια υπενθύμιση ότι το χρονίζον κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο», είπε. Αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην περιοχή, λέγοντας ότι συγκρούσεις που θεωρούνταν παγωμένες έχουν μετατραπεί σε ευμετάβλητες. «Στην Κύπρο», είπε, «οι άνθρωποι λένε ότι αυτό (το Κυπριακό) είναι μια παγωμένη σύγκρουση, αλλά εφόσον υπάρχει έλλειψη ικανοποίησης για το στάτους κβο, που πρέπει να υπάρχει, δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα πράγματα θα παραμένουν σταθερά».

Εξάλου αναφέρθηκε στις πρόσφατες συναντήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι οποίες επιδιώκουν μια διμερή επαναπροσέγγιση λέγοντας ότι αυτό είναι ενθαρρυντικό και πιστεύω ότι οι εξελίξεις όπως αυτές μπορούν να θέσουν ένα παράδειγμα και επίσης να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός μομέντουμ στο νησί». Όπως ανέφερε, «καθώς ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε ένα νέο απεσταλμένο στην ομάδα του ΟΗΕ, ακόμη και αν η κύρια ευθύνη για το μέλλον της Κύπρου βρίσκεται στον λαό της Κύπρου και τους ηγέτες του, όλοι οι υπόλοιποι έχουμε ρόλο να διαδραματίσουμε». «Συνεπώς θα ήθελα να ενθαρρύνω έντονα όλους σε αυτό το δωμάτιο να επικεντρωθούμε και να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες μας για να στηρίξουμε τους δύο ηγέτες στην αναζήτηση μιας διεξόδου από το υφιστάμενο αδιέξοδο. Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι η ώρα να ενεργοποιηθούμε», κατέληξε.

Έδειξαν τις διαφορές τους οι δύο ηγέτες

Στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες έδειξαν ότι μεταξύ τους υπάρχουν αρκετές διαφορές. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στο κοινό έδαφος και είπε ότι αυτό είναι εκεί και καθορίζεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Είπε ότι η συνάντηση ήταν κοινωνικής φύσεως και χαρακτήρισε σημαντική την ανακοίνωση του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο ότι σύντομα ο ΓΓ του ΟΗΕ θα ανακοινώσει και επίσημα το διορισμό της απεσταλμένης του για το Κυπριακό.

«Ήταν σημαντική η ανακοίνωση που έγινε από τον κ. Στιούαρτ ότι σύντομα ο ΓΓ των ΗΕ – ελπίζουμε ότι θα είναι αυτή τη βδομάδα – θα ανακοινώσει επίσημα τον διορισμό» απεσταλμένου, είπε ο Πρόεδρος, για να προσθέσει ότι «ευελπιστούμε στην κάθοδο στην Κύπρο το συντομότερο δυνατόν.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι το κλειδί είναι ο αμοιβαίος σεβασμός. Όσον αφορά την απεσταλμένη εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει «να μάθει εάν υπάρχει κοινό έδαφος για επανάληψη των συνομιλιών».