Διαχρονικές αδυναμίες, ευθύνες που δεν προσωποποιούνται και ανεπάρκεια του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής διαπιστώνει το πόρισμα της διοικητικής έρευνας για τη διαρροή νερού στο δωμάτιο, όπου στεγάζονταν οι κεντρικοί σέρβερ του κράτους, σε χώρο του υπουργείου Οικονομικών, τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Πολίτης” στο πόρισμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι στο δωμάτιο του Κεντρικού Κόμβου Διαδικτύου δεν υπήρχε σύστημα προειδοποίησης για πλημμύρα ή πυρκαγιά, ούτε κεντρικό σύστημα παρακολούθησης.

Επισημαίνεται ακόμη ότι από το 2019 εμπειρογνώμονες διεθνούς εταιρίας προειδοποίησαν για τους κινδύνους, που ελλόχευαν από την τοποθέτηση των σέρβερ κάτω από δεξαμενές νερού και είχαν διαβαθμίσει το γεγονός ως υψηλού κινδύνου.

Στο πόρισμα περιλαμβάνεται κατάθεση λειτουργού ότι είχαν προηγηθεί και άλλες διαρροές νερού, το οποίο μαζευόταν με δοχεία, ενώ σημειώνεται ότι οι βασικοί εμπλεκόμενοι στην υπόθεση έχουν αφυπηρετήσει.

Από τη διαρροή νερού και την πλημμύρα στο δωμάτιο, στις 10 Απριλίου, τέθηκαν εκτός λειτουργίας όλες οι κυβερνητικές ιστοσελίδες, αλλά και το τηλεφωνικό κέντρο της δημόσιας υπηρεσίας.

Σημειώνεται ότι την παραλαβή του πορίσματος της διοικητικής έρευνας, έκτασης εκατόν-οκτώ σελίδων, ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο υφυπουργός Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Φίλιππος Χατζηζαχαρίας. Σχεδόν εννέα μήνες μετά το συμβάν, ο Υφυπουργός Καινοτομίας σημείωσε ότι, αφού ολοκληρώσει τη μελέτη της έρευνας, θα την παραδώσει με σχόλια στη Νομική Υπηρεσία.

Yπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο, με απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου, ο κυβερνητικός κόμβος διαδικτύου μετακινήθηκε στις εγκαταστάσεις της CYTA.