Η σύλληψη του τ/κ δικηγόρου Ακάν Κιουρσιάτ στην Ιταλία κατέδειξε για άλλη μια φορά τη σημασία της «επιτροπής ακίντηης περιουσίας» ανέφερε η πρόεδρος της «επιτροπής», Νοβμπέτ Φερίτ Βετσχί σε συνέντευξή της στην Γενί Ντουζέν.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στην συνέντευξη η οποία δημοσιεύεται σήμερα, η κ. Βετσχί υποστήριξε ότι θα ξεπεραστούν πολλά θέματα στο περιουσιακό με την εξέταση και την κατάληξη των αιτήσεων στην «επιτροπή» και υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχει για τους Τουρκοκύπριους η συνέχιση της ύπαρξης της «επιτροπής», η οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και αποτελεί αποτελεσματικό ένδικο μέσο, αναγνωρισμένο από το ΕΔΑΔ και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Αποκτούν νομιμότητα στο διεθνές δίκαιο οι περιουσίες που συμπεριλαμβάνονται στους φακέλους που ολοκληρώνονται εκ μέρους της Επιτροπής και έτσι δεν είναι δυνατή η συζήτηση στο διεθνές δίκαιο σε σχέση με τις εν λόγω περιουσίες».

Στοιχεία

Η κ. Βετσχί ανέφερε επίσης ότι μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2024 υποβλήθηκαν 7.473 αιτήσεις στην «επιτροπή», ολοκληρώθηκαν 1.502 από αυτές και το ποσό που αποφασίστηκε για αποζημιώσεις ανέρχεται στα 422.109.211 στερλίνες.

«Παράλληλα με την αποζημίωση, λήφθηκαν 5 αποφάσεις για επιστροφή, μία για επιστροφή μετά τη λύση, 8 για αποζημίωση και επιστροφή, 2 για ανταλλαγή και αποζημίωση και μία για μερική επιστροφή. Επιπλέον, είναι 30 οι αιτήσεις που έγιναν στην επιτροπή για άδεια γι’ αυτή τη διαδικασία από Τουρκοκύπριους που κατέχουν με ενοικιαστήριο συμβόλαιο περιουσία για τρία χρόνια ή περισσότερα αυτή τη στιγμή βάσει του νόμου 13/2008, γνωστού ως νόμος του Acapulco, και συμφώνησαν με Ελληνοκύπριους για την πώληση και τη μεταβίβαση. Οι 12 από αυτές έχουν αποφασιστεί και οι περιουσίες για τις οποίες υποβλήθηκε αίτηση έχουν περάσει στο όνομα των Τουρκοκυπρίων».

Ερωτηθείσα τι ποσό από αυτές τις αποζημιώσεις έχει πληρωθεί, απάντησε ότι δεν είναι η «επιτροπή» που κάνει τις πληρωμές, αλλά αυτό είναι «αρμοδιότητα» των «υπουργείων οικονομικών και εσωτερικών». Πρόσθεσε ότι τα ποσά για τις πληρωμές και για τα άλλα έξοδα της «επιτροπής» συμπεριλαμβάνονται στον «προϋπολογισμό».

«Σύμφωνα με πληροφορίες που πήραμε από το υπουργείο οικονομικών, μέσα στο 2023 πληρώθηκαν 32 φάκελοι (υποθέσεις) που αντιστοιχούν σε 12.189.670 στερλίνες. Κι συνεχίζονται οι πληρωμές».

Σε ερώτηση κατά πόσον γνωρίζει αν πωλούνται αργότερα οι περιουσίες για τις οποίες η «επιτροπή» αποφάσισε επιστροφή, η κ. Βετσχί απάντησε πως δεν παρακολουθούν τι γίνεται με τις εν λόγω περιουσίες, όμως κάποτε βλέπουν στον Τύπο ότι βγαίνουν προς πώληση περιουσίες για τις οποίες η «επιτροπή» αποφάσισε επιστροφή. «Δεν γνωρίζουμε αν πουλιούνται ύστερα και ποιος τις αγοράζει».

506 αιτήσεις για το Βαρώσι

Ερωτηθείσα πόσες αιτήσεις υπάρχουν για την περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού με αφορμή και την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για αφαίρεση μιας έκτασης που αντιστοιχεί στο 3,5% του συνόλου από το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης, η κ. Βετσχί απάντησε ότι το σύνολο των αιτήσεων για το Βαρώσι είναι 506. «Μόλις το υπουργείο εσωτερικών ετοιμάσει τους απαραίτητους φακέλους και μας τους στείλει, θα μπορούμε να πούμε πόσοι από αυτούς είναι στην πιλοτική περιοχή», ανέφερε.

Κληθείσα να σχολιάσει τις επικρίσεις ότι εργάζεται με αργούς ρυθμούς η «επιτροπή», η «πρόεδρός» της υποστήριξε ότι εργάζεται γρήγορα και αποτελεσματικά και είναι πολύ σημαντική η ύπαρξή της για την Τουρκία ως αποτελεσματικό ένδικο μέσο στην Κύπρο ενώπιον του ΕΔΑΔ.

Παραδέχθηκε ότι μπορεί να υπάρχουν προβλήματα στην «επιτροπή», όπως και σε κάθε μηχανισμό, όμως υποστήριξε πως κανένα από αυτά δεν είναι αδιόρθωτο και αδύνατον να διευθετηθεί.

Σύλληψη τ/κ δικηγόρου

Απαντώντας σε ερώτηση για τη σύλληψη του Τουρκοκύπριου δικηγόρου στην Ιταλία, η κ. Βετσχί είπε ότι αυτό το γεγονός κατέδειξε άλλη μια φορά τη σημασία της «επιτροπής». «Οι περιουσίες που συμπεριλαμβάνονται στους φακέλους που ολοκληρώθηκαν εκ μέρους της επιτροπής, αποκτούν νομιμότητα στο διεθνές δίκαιο και έτσι δεν είναι δυνατή η συζήτηση στο διεθνές δίκαιο σε σχέση με αυτές τις περιουσίες».

Αναφερόμενη σε δημοσιεύματα στον Τύπο για καταλόγους που φέρεται η ΚΔ να έχει καταρτίσει για σφετερισμό ε/κ περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές Τρικώμου και Αγίου Αμβροσίου, η κ. Βετσχί είπε ότι η ε/κ πλευρά δεν βλέπει θετικά την «επιτροπή» και κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της διεθνώς προσπαθώντας να αποδείξει ότι δεν είναι αποτελεσματική.

ΚΥΠΕ