Λίγο πριν λήξη χρόνος της «σιωπηρής διαδικασίας» όπου βρισκόταν το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η ρωσική αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο Ασφαλείας ήγειρε ενστάσεις ανοίγοντας νέο κύκλο διαβουλεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας η ρωσική πλευρά, την Παρασκευή, ήγειρε θέμα για συγκεκριμένες αναφορές στο προσχέδιο του ψηφίσματος που αναφέρονταν στο θέμα της παραπληροφόρησης και τη χρήση drones.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου διεξάγονταν διαβουλεύσεις ανάμεσα στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να καταλήξουν στο τελικό κείμενο. Το κείμενο θα τεθεί εκ νέου σε σύντομη «σιωπηρή διαδικασία» και αν δεν υπάρξουν άλλες ενστάσεις θα υιοθετηθεί το ψήφισμα με το οποίο θα ανανεώνεται η θητεία της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο για ένα ακόμα χρόνο.

Το Κυπριακό, μετά από πολυετή αδιέξοδο, παίρνει και πάλι εμπρός με το πρώτο ταξίδι της νέας απεσταλμένης Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η οποία αναμενόταν χθες βράδυ να φτάσει στην Κύπρο, και από σήμερα θα ξεκινήσει ένα μακρύ κύκλο επαφών. Όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην έδρα του οργανισμού Στέφαν Ντουζάρικ, στις 30 Ιανουαρίου, η κ. Ολγκίν, θα συναντηθεί με τον Ε/κ ηγέτη και τον Τ/κ ηγέτη, Νίκο Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ αντίστοιχα. Αναμένεται ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής της, θα έχει επίσης επαφές με ένα ευρύ φάσμα συνομιλητών, από τοπικούς παράγοντες έως την κοινωνία των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων ομάδων γυναικών και νέων.

Με την άφιξη στην Κύπρο της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, η Κυβέρνηση σημειώνει ότι ξεκινά μια περίοδος κινητικότητας στο Κυπριακό στην οποία η κυβέρνηση προσέρχεται με ειλικρινή πολιτική βούληση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. Σημείωσε ότι αυτή ήταν και η επιδίωξη από την πρώτη στιγμή. Είναι μια σημαντική εξέλιξη, είπε ο Εκπρόσωπος, «και σε αυτή τη νέα περίοδο εμείς προσερχόμαστε με ειλικρινή πολιτική βούληση, ούτως ώστε να συμβάλουμε καταλυτικά στο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που είχαν διακοπεί σύμφωνα και με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ».

Στα κατεχόμενα ο Ερσίν Τατάρ πραγματοποίησε σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς ενόψει της επίσκεψη Ολγκίν στο νησί. Σύμφωνα με τ/κ ΜΜΕ, στην σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του Τ/κ ηγέτη, συμμετείχαν οι αρχηγοί των κομμάτων που βρίσκονται στη «βουλή», Ουνάλ Ουστέλ για το ΚΕΕ, Φικρί Ατάογλου για το ΔΚ, Ερχάν Αρικλί για το ΚΑ και Τουφάν Ερχιουρμάν για το ΡΤΚ. Παρών ήταν επίσης ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο ειδικός εκπρόσωπος του κ. Τατάρ στις συνομιλίες, Γκιουνές Ονάρ και η συντονίστρια των Τεχνικών Επιτροπών, Οζλέμ Ιντζέ.

Υποδείξεις από Στέφανο

Το ΑΚΕΛ θεωρεί θετικό γεγονός το διορισμό απεσταλμένης για το Κυπριακό και ο Πρόεδρος θα πρέπει να μεταφέρει τη θέση μας για συνέχιση του διαλόγου από το σημείο στο οποίο έχει διακοπεί στο Κραν Μοντανά, δήλωσε την Κυριακή ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΟΝ στο Τρόοδος, ο κ. Στεφάνου υπενθύμισε ότι το ΑΚΕΛ εξαρχής είπε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι έχει οριστεί προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, γιατί πρέπει πιο επισταμένα και σε συνέχεια, τα Ηνωμένα Έθνη να ασχοληθούν με το θέμα της διάρρηξης του αδιεξόδου στο Κυπριακό. Ανέφερε ότι το κόμμα του δεν έχει ενημέρωση για το πρόγραμμά της, ούτε έχει βολιδοσκοπηθεί για κάποια συνάντηση.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να αξιοποιήσει τη συνάντηση που θα έχει με την προσωπική απεσταλμένη, για να μεταφέρει τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, ότι θέλουμε συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 οι διαπραγματεύσεις στον Κραν Μοντανά, ότι στη δική μας την αντίληψη οι συγκλίσεις θα πρέπει να διαφυλαχθούν και ότι είμαστε έτοιμοι για διαπραγμάτευση στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες», είπε.

Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι αυτή θα πρέπει να είναι η θέση της ε/κ πλευράς, έτσι όπως τη διατύπωσε το ΑΚΕΛ και στην επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν από λίγες μέρες. Αυτή, συνέχισε, είναι και η θέση που έχουμε εξηγήσει και στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.