Στην έρευνα που αρχίζει η Αρχή κατά της Διαφθοράς για τις καταγγελίες του Μακάριου Δρουσιώτη κατά του τέως Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, στο βιβλίο «Κράτος Μαφία» αναφέρεται δημοσίευμα του Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), ενός από τους μεγαλύτερους ερευνητικούς δημοσιογραφικούς οργανισμούς στον κόσμο. Γεγονός το οποίο διατηρεί την Κύπρο στο επίκεντρο της διεθνούς κοινής γνώμης αναφορικά με υποθέσεις διαφθοράς.

Η εν λόγω πλατφόρμα διερευνητικής δημοσιογραφίας αναφέρθηκε πλειστάκις στο πρόγραμμα των χρυσών διαβατηρίων  και ειδικότερα στην παραχώρησή τους σε μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας.

«Μια ομάδα ερευνητών θα εξετάσει καταγγελίες διαφθοράς σε βάρος του πρώην Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, που περιγράφονται στο βιβλίο με τίτλο «Κράτος της Μαφίας» του Μακαρίου Δρουσιώτη, ενός Κύπριου ερευνητή δημοσιογράφου και συγγραφέα», αναφέρεται αρχικά στο δημοσίευμα.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στα ζητήματα που θα διερευνηθούν και αφορούν, μεταξύ άλλων, τον Ρώσο ολιγάρχη Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ και τα όσα έγιναν στην Κύπρο μετά το διαζύγιο του τελευταίου.

Επισημαίνεται ακόμη ότι ο συγγραφέας του βιβλίου κατηγόρησε τον Αναστασιάδη ότι οικειοποιήθηκε τη μερίδα του λέοντος της δωρεάς 500.000 ευρώ στο κόμμα του από Έλληνα εφοπλιστή, σημειώνοντας ότι τα χρήματα προήλθαν από τον Έλληνα τραπεζίτη Ανδρέα Βγενόπουλο  λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2008.

Γίνεται ακόμη αναφορά στον ισχυρισμό του δημοσιογράφου για κατασκοπεία εναντίον του, με τον τέως Πρόεδρο να αρνείται τις κατηγορίες.

Σημειώνεται ακόμη ότι την έρευνα ανέλαβε η Αυστραλή Gabrielle McIntyre, εμπειρογνώμονας στο Διεθνές Ποινικό Δίκαιο, ως επικεφαλής της ομάδας έρευνας, την οποία πλαισιώνουν τρεις Κύπριοι δικηγόροι: ο Ορέστης Νικήτας, ο Χαρίλαος Μ. Χρυσάνθου και ο Ανδρέας Α. Ευθυμίου.

Επικαλείται δηλώσεις του Χάρη Πογιατζή, ο οποίος προεδρεύει της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς  και ο οποίος σε συνέντευξή του τον Δεκέμβριο ανέφερε ότι το σώμα θα μελετήσει τα ευρήματα της ομάδας προτού διαβιβάσει την υπόθεση στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο στην έναρξη ποινικής διαδικασίας.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και σε γραπτή δήλωση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος χαιρέτισε τον διορισμό McIntyre, καθώς και «την έναρξη έρευνας για τους ψευδείς και αβάσιμους ισχυρισμούς και την αναπαραγωγή μυθοπλασίας ότι εμπλέκομαι σε πρακτικές διαφθοράς».

«Ο Αναστασιάδης, μέσω των δικηγόρων του, απείλησε επίσης με νομική αγωγή εκτός και αν αποσυρθεί το βιβλίο, τονίζοντας ότι η απόφαση δεν έχει στόχο να «εκφοβίσει» τον Δρουσιώτη, ο οποίος υπηρέτησε ως σύμβουλός του από τον Μάρτιο του 2013 έως τον Οκτώβριο του 2014», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Ακολούθως, ο δημοσιογραφικός οργανισμός υπογραμμίζει ότι ο Δρουσιώτης δεν είναι ο μόνος που έχει συνδέσει τον Αναστασιάδη με υποθέσεις ενδεχόμενης διαφθοράς και αναφέρεται στην έρευνα του OCCRP του 2019..