Δεύτερη, αυτή τη φορά κατ’ ιδίαν, είχε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκος Χριστοδουλίδης και Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, θα έχουν και νέα συνάντηση το ερχόμενο Σάββατο.

Όπως έγινε γνωστό η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών το βράδυ της Πέμπτης θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα της παραθέσει ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Η κ. Ολγκίν αναμένεται ότι θα αναχωρήσει από την Κύπρο την ερχόμενη Κυριακή. Αρχές Απριλίου προτίθεται να μεταβεί σε Βρυξέλλες για επαφές με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Βερολίνο για συναντήσεις με τη γερμανική κυβέρνηση.

Η προσωπική απεσταλμένη του του ΓΓ ΟΗΕ πραγματοποιεί στη διάρκεια της ημέρας συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων. Όσον αφορά τα ελληνοκυπριακά κόμματα θα συναντήσεις τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ και τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ.

Για παραγωγική συνάντηση μίλησε ο ΓΓ ΑΚΕΛ

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σε δήλωσή του ανέφερε ότι είχαν «μια ενδιαφέρουσα περιεκτική και παραγωγική συνάντηση με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, την κυρία Ολγκίν».

Περαιτέρω ο Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι συζητήθηκε το Κυπριακό, η κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, το μακρύ αδιέξοδο το οποίο υπάρχει από το 2017. Μιλήσαμε, είπε, για την ανάγκη να σπάσει το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Επίσης ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ ενημέρωση την κ. Ολγκίν για τις θέσεις του κόμματος αναφορικά με το πώς αντιμετωπίζουμε την παρούσα κατάσταση.

Απάντησε σε ερωτήσεις ο Νικόλας

Τις πάγιες θέσεις του Δημοκρατικού Κόμματος σε σχέση με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επίλυσης του κυπριακού προβλήματος μετέφερε στην προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ο πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε ότι «είχαμε την ευκαιρία να απαντήσουμε στις δικές της ερωτήσεις και να τις μεταφέρουμε τις πάγιες διαχρονικές θέσεις του ΔΗΚΟ ότι η μόνη βάση για τη λύση του Κυπριακού είναι η συμφωνημένη βάση». Πρόσθεσε ότι αυτή η βάση στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και της συμφωνίες υψηλού επιπέδου, στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία τα οποία όλα αυτά, «έχουν καθορίσει και το περιεχόμενο και τη μορφή της διαδικασίας που πρέπει να ακολουθηθεί για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις». «Οποιαδήποτε απόκλιση από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αποτελεί παραβίαση και δεν μπορεί η δική μας πλευρά να αποδεχθεί την αλλαγή της βάσης των διαπραγματεύσεων», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.