Την ανάγκη επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και την επανένωση της χώρας, συζήτησαν την Παρασκευή οι ηγέτες του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ), Δημήτρης Κουτσούμπας, στα γραφεία του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία, καθώς και για την κρίση στη Μέση Ανατολή, τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και την κατάσταση στην Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι είχαν «μία εξαιρετική συνάντηση», και αναφέρθηκε στις σχέσεις ΑΚΕΛ και ΚΚΕ, οι οποίες, όπως είπε, «πάνε πολύ πίσω στην ιστορία και χαρακτηρίζονται από συντροφικότητα, αδελφική και διεθνιστική αλληλεγγύη». Το ΚΚΕ, είπε ο κ. Στεφάνου, είναι ένα κόμμα «που διαχρονικά, σταθερά, στέκεται με συνέπεια στους αγώνες του λαού μας για ελευθερία και για δικαίωση».

Σημείωσε ότι, η επίσκεψη γίνεται σε μια χρονιά που συμπληρώνονται 50 χρόνια «από το δίδυμο έγκλημα που διενεργήθηκε σε βάρος της Κύπρου και του λαού μας, από το πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β και της βάρβαρης τουρκικής συμβολής η οποία ακολούθησε του πραξικοπήματος». Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, πρόσθεσε, θυμήθηκαν «και τις νατοϊκές συνωμοσίες εις βάρος της Κύπρου που οδήγησαν σε αυτό το έγκλημα, και σε μία κατάσταση η οποία επικρατεί από τότε, της ντε φάκτο διχοτόμησης, της τουρκικής κατοχής που υπονομεύει την ασφάλεια του λαού μας και του τόπου μας αλλά και ευρύτερα στην περιοχή».

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, συζήτησαν και για την παρούσα κατάσταση που υπάρχει ευρύτερα στην περιοχή και για τις δύο χώρες, αλλά και για την ανάγκη επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, «γιατί η παρέλευση του χρόνου χωρίς λύση στο Κυπριακό, που θα φέρει απελευθέρωση και επανένωση, θα μας οδηγήσει στην διχοτόμηση η οποία, πέραν από απευκταία είναι και επικίνδυνη για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας».

Είπε ακόμη ότι και τα δύο κόμματα, υπογράμμισαν την ανάγκη «όπως επικρατήσει ειρήνη, να τερματιστεί η φονική επίθεση του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων και να κυριαρχήσει ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή μας».

Ο κ. Στεφάνου ευχαρίστησε τον κ. Κουτσούμπα για τη συνάντηση και είπε ότι ο διαρκής διάλογος με το ΚΚΕ θα συνεχιστεί.

Με τη σειρά του, ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι η συνάντηση είναι στο πλαίσιο της μεγάλης περιοδείας του ΚΚΕ και τις συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Κύπρου.

Η επίσκεψη αυτή και οι συζητήσεις, είπε ο ΓΓ του ΚΚΕ, «γίνονται πραγματικά σε μία ταραγμένη περίοδο και για την περιοχή μας αλλά και για όλο τον κόσμο, όπου μεγάλοι ανταγωνισμοί, αντικρουόμενα συμφέροντα, αντιθέσεις, δημιουργούν πολεμικές εμπλοκές, συγκρούσεις και σε οικονομικό, στο πολιτικό, αλλά κυρίως στο στρατιωτικό επίπεδο». Αναφέρθηκε στα τεκταινόμενα στη γειτονιά, με την εξελισσόμενη «επίθεση του Κράτους του Ισραήλ ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό, αλλά και σε άλλους λαούς της περιοχής» αλλά και πιο βόρεια, στον συνεχιζόμενο ιμπεριαλιστικό, όπως είπε, πόλεμο στην Ουκρανία «με τις αντιθέσεις ανάμεσα στη ρωσική πλευρά αλλά και το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ζήτημα, παρακολουθώντας όλες τις εξελίξεις και την ενημέρωση που είχαν από την Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ αλλά και όλη την κυπριακή πολιτική ηγεσία, για την πιθανότητα αρνητικών εξελίξεων, εκτός από στασιμότητα που υπάρχει στο ζήτημα. Επαναβεβαίωσαν, πρόσθεσε, «ακριβώς στα 50 χρόνια αυτής της διπλής τραγωδίας» και της εισβολής και κατοχής, «την αναγκαιότητα να παλέψουμε για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, ελεύθερη, για ένα κράτος, όχι για δύο κράτη, με μία και μόνη κυριαρχία, με μία ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων και άλλων, και βεβαίως χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς κατοχικά στρατεύματα με έναν λαό νοικοκύρη πραγματικά στον τόπο του».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ ανέφερε ότι τους απασχόλησαν ακόμα και οι εξελίξεις στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι παρότι χθες η Κυβέρνηση Μητσοτάκη πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από 159 βουλευτές στην Ελληνική Βουλή, ο ελληνικός λαός, «εκφράζει τη μομφή του απέναντι στη Κυβέρνηση αυτή».

Ανέφερε ότι διευρύνεται ένα «ρεύμα αμφισβήτησης» της πολιτικής της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και ότι δυναμώνει η κοινωνική συμμαχία εργατών, υπαλλήλων, αγροτών, επαγγελματιών, επιστημόνων, νέων, φοιτητών, φοιτητριών που, όπως είπε «αφορά και το έγκλημα στα Τέμπη», το οποίο «μένει ακόμα στα σκοτάδια και σε πλήρη συγκάλυψη εκ μέρους του Κράτους και της Κυβέρνησης», αλλά και μία σειρά αλλά ζητήματα που αφορούν το λαϊκό εισόδημα, την ακρίβεια, την ανεργία, προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη και ο εργαζόμενος λαός, αλλά και «τα τεράστια προβλήματα» στο δημόσιο τομέα της υγείας και στον τομέα της παιδείας, με την ιδιωτικοποίησή τους.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η γνήσια αντιπολίτευση βρίσκεται στους δρόμους και ότι το ΚΚΕ βρίσκεται «στους δρόμους του αγώνα», για να παλέψει μαζί με όλο το λαό, καλώντας τον σε συμπόρευση μαζί του, για να δώσουν και όλες τις επόμενες μάχες.

KYΠΕ