Φίλια πυρά από τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία δέχτηκε η κυβέρνηση σχετικά με πρόνοια νομοσχεδίου για κληρονομική διαδοχή των τουρκοκυπριακών περιουσιών σε πρόσφυγες. Οι τουρκοκυπριακές περιουσίες δεν θα μεταβιβάζονται μεν στους πρόσφυγες, αφού θα παραμένουν εγγεγραμμένες στους Τουρκοκύπριους ιδιοκτήτες τους, αλλά θεωρήθηκε ότι η κυβέρνηση «πατά στην Αγία Τράπεζα», υπό την έννοια ότι η ατομική ιδιοκτησία προστατεύεται από το Σύνταγμα. Αν παραβιαστεί το Σύνταγμα (κάτι το οποίο βουλευτές θεωρούν απαράδεκτο)  προφανώς θα ανοίξει και την όρεξη της Τουρκίας, με τις κατεχόμενες περιουσίες των Ελληνοκυπρίων προσφύγων.

Νομοσχέδιο το οποίο αφορά τη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών  προβλέπει, πως αν κάποιος πρόσφυγας ο οποίος διαμένει σε τουρκοκυπριακή οικία αποβιώσει, τη χρήση της οικίας αναλαμβάνουν οι κληρονόμοι του. Βεβαίως, αυτό θα ισχύει μέχρι να λυθεί το κυπριακό, οπόταν θα επανέλθει στον πραγματικό της ιδιοκτήτη. Με τη συγκεκριμένη πρόνοια διαφώνησε και ο Γενικός Ελεγκτής, υποδεικνύοντας πως παράλληλα με την κληρονομική διαδοχή θα επιτρέπεται και η πώληση του δικαιώματος χρήσης των τουρκοκυπριακών υποστατικών. Ο Γενικός Ελεγκτής θεωρεί πως κάποιες από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου θα τύχουν οικονομικής εκμετάλλευσης, ενώ την ίδια ώρα τα σπίτια θα είναι κρατημένα από τους δικαιούχους και τους κληρονόμους τους, με αποτέλεσμα πρόσφυγες οι οποίοι έχουν πραγματική ανάγκη στέγασης να μένουν χωρίς σπίτι ή να πληρώνουν κατόχους τουρκοκυπριακών περιουσιών προκειμένου να τους μεταβιβάσουν τη χρήση τους.

Παρεμβαίνοντας ο  βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας αρχικά ανέφερε, πως «κάποιοι με τις πρόνοιες που περιέλαβαν στο προωθούμενο νομοσχέδιο φαίνεται αποφάσισαν ότι λύθηκε το κυπριακό πρόβλημα» και συνέχισε: «Αναφέρομαι στην περιβόητη κληρονομική διαδοχή. Ποιανού ο νους συνέλαβε τέτοια ρύθμιση; Το Σύνταγμα της Δημοκρατίας κατοχυρώνει την ιδιοκτησία διά ροπάλου. Εσείς δέχεστε να περιληφθεί πρόνοια για κληρονομική διαδοχή; Καλά, αν αρπάξουν οι Τούρκοι και τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων τι θα γίνει; Είναι εγκληματικό κύριοι αυτό που προωθείτε. Κι είναι απαράδεκτο που κατατέθηκε ενώπιον της Βουλής».

Η συζήτηση του νομοσχεδίου το οποίο αποβλέπει στη καλύτερη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών και στην άρση στρεβλώσεων, άρχισε να συζητείται χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων.

Τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Νίκος Κέττηρος όσον και μέλη της Επιτροπής, τόνισαν την ανάγκη να εγκριθεί τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας ώστε να εξυπηρετηθούν οι πρόσφυγες το πλαίσιο της νομιμότητας και του Συντάγματος.