Θύμα της εκτόξευσης των ενοικίων στη Λεμεσό είναι το Μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί», από τα πιο χαρακτηριστικά στη χώρα. Εδώ και μήνες το μουσείο παραμένει άστεγο, αφού λόγω ιδιοκατοίκησης αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το ενοικιασμένο κτήριο όπου στεγαζόταν.

Παρά τις προσπάθειες, δεν κατέστη δυνατό να εξευρεθεί κατάλληλος χώρος με αποτέλεσμα οι συλλογές και τα εκθετήρια να βρίσκονται συσκευασμένα σε χαρτοκιβώτια εν αναμονή μετεγκατάστασης. Οι συλλογές περιλαμβάνουν πλουμιστά ψωμιά, αντικείμενα λαογραφίας από δωρεές και βιβλία λαογραφίας και λογοτεχνίας.

Το μουσείο, που ιδρύθηκε το 2011, είναι επιστέγασμα μακροχρόνιας έρευνας, μελέτης και καταγραφών της Δωρίτας Βοσκαρίδου σχετικών με την παραδοσιακή τέχνη της διακόσμησης του ψωμιού που συναντάται στην Κύπρο και χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Από την ίδρυσή του στέγασε πλούσια συλλογή παραδοσιακών σχεδίων πλουμιστών ψωμιών ταξινομημένη βάσει επιστημονικών κριτηρίων και ανέπτυξε εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Από τον περασμένο Νοέμβριο οι ιθύνοντες δέχονται καθημερινά τηλεφωνήματα για επισκέψεις, αλλά ο ιδιαίτερος αυτός πλούτος δεν δύναται να αξιοποιηθεί από τους δυνητικούς επισκέπτες. Γι’ αυτό, απευθύνουν έκκληση στους αρμόδιους φορείς να συμβάλουν στην εξεύρεση στέγης.

Γ. Σαβ.