Μνημείο με στόχο να τιμήσει το λειτούργημα του εκπαιδευτικού, τον ήρωα Δάσκαλο και την ηρωίδα Δασκάλα θα ανεγείρει η ΠΟΕΔ δίπλα από τα κεντρικά της γραφεία στην Αγλαντζιά.

Η οργάνωση των δασκάλων προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού για τη φιλοτέχνηση του μνημείου-γλυπτού και εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ιστορία της ΠΟΕΔ, η οποία ιδρύθηκε στις 9 Απριλίου 1953, και στους δασκάλους που συμμετείχαν ενεργά τόσο στην προάσπιση της πατρίδας, την ελευθερία και τη δημοκρατία, όσο και στην πνευματική και ηθική στήριξη των παιδιών σε δύσκολους καιρούς του τόπου.

Αναφορά από την ΠΟΕΔ γίνεται στα χρόνια του αγώνα της ΕΟΚΑ, επισημαίνοντας ότι οι δάσκαλοι, υπηρετώντας το λειτούργημά τους, στήριξαν πνευματικά και ηθικά τους νεαρούς πρωτοπόρους μαχητές της Κυπριακής Ελευθερίας και ταυτόχρονα, οι ίδιοι δεν δίστασαν να ριχθούν στη μάχη, με πρότυπο και ίνδαλμα τον Δάσκαλο Φώτη Πίττα.

Επίσης, αναφορά γίνεται στους εκπαιδευτικούς που έπεσαν μαχόμενοι για την πατρίδα, Ανδρέα Γερούδη, Ανδρέα Χαραλαμπίδη, Ανδρέα Λάρδο, Πανίκο Πουργουρίδη, Νίκο Νικολάου, Παναγιώτη Λάμπρου, Γεώργιο Γεωργίου, Ανδρέα Κυπριανού και Παντελή Νικηφόρο και στους αγνοούμενους δασκάλους Παντελή Κωνσταντίνου και Κακουλλή Μουστακά.

ΛΙΑ