Μια εμβληματική προσωπικότητα στον χώρου του κινηματογράφου και της τηλεόρασης έφυγε από τη ζωή στα 96 του χρόνια: ο Γιώργος Καραγιάννης, ο μεγαλύτερος παραγωγός τηλεοπτικών και κινηματογραφικών προγραμμάτων.

Στα υπερσύγχρονα Κάπα Studios που δημιούργησε γράφτηκαν και συνεχίζουν να γράφονται σημαντικές σελίδες της εγχώριας τηλεοπτικής ιστορίας.

Η δυσάρεστη είδηση ανακοινώθηκε σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Ο Γιώργος Καραγιάννης υπήρξε εμβληματική φιγούρα στον χώρο της τέχνης. Tα Κάπα Στούντιο στα Σπάτα, από τα οποία βγαίνουν στον αέρα οι εκπομπές του ΑΝΤ1 ανήκουν στην οικογένεια του Γιώργου Καραγιάννη. Το έργο του στις παραγωγές συνεχίζει ο γιος του, Γιάννης Καραγιάννης ο οποίος υπογράφει μεγάλες παραγωγές σε διάφορα κανάλια.

Σε παραγωγή του Γιώργου Καραγιάννη είχαν βγει πολλές πασίγνωστες βιντεοκασέτες της δεκαετίας του ’80 όπως το «Καμικάζι αγάπη μου», η «Κλασική περίπτωση βλάβης», το «Τρελλός είμαι ό,τι θέλω κάνω!», το «Τροχονόμος Βαρβάρα», και το «Τα τσακάλια».

Πλατεία Γιώργου Καραγιάννη

Πριν μερικά χρόνια, η πλατεία των Φιλικών της Τρίπολης μετονομάστηκε σε «Πλατεία Γιώργου Καραγιάννη» και τιμήθηκε έτσι από τον Δήμο της Τρίπολης. Ο επιχειρηματίας είχε χρηματοδοτήσει τις εργασίες κατασκευής του μνημείου των προσφύγων στην εν λόγω πλατεία και είχε ανακηρυχθεί και επίτιμος δημότης Τρίπολης. Και όλα αυτά, γιατί, ο παππούς και ο πατέρας του, γεννήθηκαν στην περιοχή των Δαρδανελίων, στo Τσανάκ-Καλέ, ενώ και η μητέρα του ήταν απ΄τη Σμύρνη.

Ο Γιώργος Καραγιάννης, ήταν γιος του Ιωάννη Καραγιάννη από την περιοχή των Δαρδανελίων και της Μαρίας Φυλακτίδη από τη Σμύρνη οι οποίοι μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκαν στην Τρίπολη όπου και γεννήθηκε ο ίδιος, το 1928. Η οικογένειά του είχε δύο ακόμη παιδιά, την Κωνσταντίνα και την Άννα. Εκεί, στην Τρίπολη, έβγαλε το Δημοτικό και τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου ενώ συνέχεια μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αθήνα. Ήταν δύσκολα εκείνα τα χρόνια καθώς ο πατέρας του έφυγε νωρίς από τη ζωή κι εκείνος αναγκάστηκε να δουλέψει σκληρά, από πολύ μικρός, προκειμένου να βοηθήσει την οικογένειά του.

Ήταν μόλις 18 χρονών όταν εισήλθε στον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου πιάνοντας δουλειά στην Σκούρας Φιλμ ενώ παράλληλα θα πετύχει στην Ανωτάτη Εμπορική και θα ασχοληθεί με την εκμετάλλευση διάφορων κινηματογράφων. Λίγα χρόνια αργότερα θα γίνει μέλος της μεγάλης κινηματογραφικής οικογένειας της Φίνος Φιλμ αναλαμβάνοντας την διανομή και την εκμετάλλευση των κινηματογραφικών ταινιών της και θα έρθει σε επαφή με όλα τα μεγάλα ονόματα του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

Μετά τον θάνατο του Φίνου ο Γιώργος Καραγιάννης θα κάνει πλέον τις δικές του παραγωγές ταινιών που παίχτηκαν στον κινηματογράφο και κυκλοφόρησαν σε βιντεοκασέτες μεταξύ των οποίων οι «Καμικάζι αγάπη μου», «Τα Τσακάλια», «Καμικάζι αγάπη μου», «Περάστε, φιλήστε, τελειώσατε» κ.ά.

Το μεγάλο του επαγγελματικό όνειρο, ωστόσο, θα γίνει πραγματικότητα το 1994 με την ίδρυση και τη λειτουργία των υπερσύγχρονων Κάπα Studios όπου θα γράφονταν τα επόμενα χρόνια χρυσές σελίδες της τηλεοπτικής κατά κύριο λόγο ιστορίας. Σε μια έκταση 30 στρεμμάτων στα Σπάτα, θα στήσει ένα πρωτοπόρο για τα ελληνικά δεδομένα συγκρότημα, 15.000 τ.μ., με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, βασισμένες στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Εκεί θα χτυπά από τότε μέχρι και σήμερα η καρδιά πολυάριθμων παραγωγών τηλεοπτικών προγραμμάτων, κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο κλιπ, διαφημιστικών και δημοφιλών τηλεοπτικών σειρών όπως οι πιο πρόσφατες «Άγριες Μέλισσες», «Σασμός», «Οι Πανθέοι», «Μάγισσα» κ.ά.

Στα στούντιο – πλατώ του συγκροτήματος φιλοξενήθηκαν και συνεχίζουν να φιλοξενούνται δελτία ειδήσεων καθώς και επιτυχημένες ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκπομπές με τα δυο παιδιά που απέκτησε με την Ναυσικά Τσιούτσια, τον Γιάννη Καραγιάννη και τη Μαριλένα Καραγιάννη, να έχουν αναλάβει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, πάντως, ο πατριάρχης της οικογένειας, Γιώργος Καραγιάννης, παρέμενε ενεργός, ασχολούνταν εντατικά με τις επιχειρήσεις του και αφιέρωνε τον ελεύθερο χρόνο του στο θέατρο, το διάβασμα, τη μουσική που πολύ αγαπούσε.

Ποτέ δεν ξέχασε όμως και την μικρασιατική του καταγωγή. Γι’ αυτό και με μεγάλη χαρά και συγκίνηση χρηματοδότησε, ως δωρητής, την ανέγερση του εντυπωσιακού Μνημείου Προσφύγων στην Πλατεία Φιλικών, στην Τρίπολη, με τους κατοίκους της περιοχής να τού εκφράζουν διαχρονικά την αγάπη και τις θερμές ευχαριστίες τους.