Ο σπουδαίος Βούλγαρος ηθοποιός και σκηνοθέτης Σλάβκο Πέεφ, με αξιοσημείωτη παρουσία και στην Κύπρο, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών.

Τη δεκαετία του 2000 συνεργάστηκε για επτά χρόνια με το Σατιρικό Θέατρο στην Κύπρο ως σκηνοθέτης, ηθοποιός και καθηγητής αυτοσχεδιασμού στην Δραματική Σχολή Βλαδίμηρος Καυκαρίδης. Συνέβαλε επίσης στη δημιουργία της Σκηνής Κουκλοθέατρου στην Κύπρο.

Τελευταία του συνεργασία με το Σατιρικό Θέατρο ήταν το 2017, όταν σκηνοθέτησε την κωμωδία του Χρίστο Μπόιτσεφ «Υπόγειος εκατομμυριούχος».

Ο Σβετοσλάβ Πέεφ γεννήθηκε στις 4 Απριλίου 1939 στη Σόφια στην οικογένεια του διάσημου αθλητή Παναγιότ Πέεφ. Αποφοίτησε από την Εθνική Ακαδημία Θεάτρου και Κινηματογράφου «Κράστιο Σαράφοφ» το 1964 και εργάστηκε για πολλά χρόνια στο Σατιρικό Θέατρο «Αλέκο Κονσταντίνοφ» της Σόφιας, του οποίου ήταν διευθυντής μέχρι το 1989.

Η καριέρα του περιλαμβάνει πάνω από 70 θεατρικούς και 100 τηλεοπτικούς ρόλους, καθώς και εμφανίσεις σε 23 ταινίες, ανάμεσα στις οποίες μερικές από τις πιο δημοφιλείς για ολόκληρες γενιές Βουλγάρων θεατών.

Ο Σλάβκο Πέεφ ήταν επίσης διευθυντής της Βουλγαρικής Ακαδημίας Πολιτισμού στη Ρώμη και του Κεντρικού Σπουδαστικού Σπιτιού του Πολιτισμού. Μεταξύ των έργων που σκηνοθέτησε στη Βουλγαρία είναι και το «Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη.

Η σκηνοθετική του πορεία ξεκίνησε το 2006 με το «Ρωμαϊκό Λουτρό» του Στάνισλαβ Στρατίεφ στο Σατιρικό Θέατρο Σόφιας, ενώ το ίδιο έργο ανέβασε το 2009 και στην Κύπρο με το Σατιρικό Θέατρο της Λευκωσίας, στο πλαίσιο των εγκαινίων του νέου Πολιτιστικού Κέντρου Βλαδίμηρος Καυκαρίδης και της Εβδομάδας Πολιτισμού Κύπρου- Βουλγαρίας.