Το προσωπικό του φωτογραφικό αρχείο (300 συνολικά διαφάνειες), που αφορά στην αρχαιολογική επισκόπηση που πραγματοποίησε στην Κύπρο στις αρχές του 1970, δώρισε χθες στο Τμήμα Αρχαιοτήτων ο αρχαιολόγος Νίκολας Στάνλεϊ- Πράις. 

Αποτελείται από πολύτιμο φωτογραφικό υλικό με τοπία και αρχαία μνημεία της Κύπρου απαθανατισμένα κατά τη δεκαετία του ‘70.

Επιπλέον, ο δρ Στάνλεϊ- Πράις δώρισε κι ένα αντίγραφο του αρχείου του Ρίτσαρντ Κλιβ με θέμα «Pictorial Archive Near Eastern History. The Crusades, the segment on Cyprus».

Τα αρχεία παρέλαβε ο Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων Γιώργος Γεωργίου στο Κυπριακό Μουσείο. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ευχαριστεί θερμά τον Νίκολας Στάνλεϊ- Πράις για την ευγενική του δωρεά. Η δωρεά φωτογραφιών, επιστολών και συναφούς αρχειακού υλικού προς το Τμήμα Αρχαιοτήτων είναι ο ασφαλέστερος τρόπος διάσωσης πολύτιμων πληροφοριών για την αρχαιολογική κληρονομιά της Κύπρου.

Περισσότερες πληροφορίες για τα εν λόγω αρχεία θα αναρτηθούν στη ιστοσελίδα του Τμήματος Αρχαιοτήτων, αφού ολοκληρωθεί η ψηφιοποίησή τους.

Ο Νίκολας Στάνλεϊ- Πράις έλαβε Διδακτορικό τίτλο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (τίτλος διατριβής «Early Prehistoric Settlement in Cyprus: a gazetteer of sites».) Πραγματοποίησε αρχαιολογικές έρευνες και είχε διοικητικές θέσεις στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή για δώδεκα χρόνια. Εργάστηκε ως διοικητικός λειτουργός και ερευνητής στην Ιερουσαλήμ και στο Σουλτανάτο του Ομάν. 

Στη συνέχεια εργάστηκε στο ICCROM (International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property), στη Ρώμη (1982-1986) και στο Getty Conservation Institute το Los Angeles (1987 – 1995), με ειδίκευση στη συντήρηση αρχαιοτήτων και στην εκπαίδευση. 

Μετά από δύο χρόνια ως ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας, εργάστηκε στο Institute of Archaeology στο University College London όπου δίδαξε συντήρηση και διαχείριση αρχαιολογικών μνημείων (1998-2000), εισάγοντας ένα νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με το θέμα αυτό. 

Από το 2000 μέχρι το 2005 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του ICCROM με έδρα τη Ρώμη, όπου διαμένει μέχρι σήμερα.