Οι Φοίνισσες του Ευριπίδη θα είναι το έργο αρχαίου δράματος που θα παρουσιάσει το καλοκαίρι ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου. Με αυτή την παραγωγή συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Η εμβληματική τραγωδία θα ανέβει στο τέλος Ιούνιου 2024 σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα και θα είναι η τρίτη φορά που o οργανισμός καταπιάνεται με αυτή, μετά τις δύο ιστορικές παραγωγές του 1990 και του 2002 που είχε σκηνοθετήσει ο Νίκος Χαραλάμπους.

Η πρωτοποριακή ευριπίδεια δραματουργία συμπυκνώνει σε ένα έργο όλες τις γνωστές πτυχές του Θηβαϊκού κύκλου, καθώς και αρκετές καινοτομίες. Τι θα γινόταν αν η αδελφοκτονία μπορούσε να αποφευχθεί, αν ο πόλεμος μπορούσε να σταματήσει, αν οι παρεμβάσεις της Ιοκάστης και της Αντιγόνης λύτρωναν τον οίκο από τα κακά της αδελφοκτονίας, του πολέμου, του μιάσματος και της ύβρεως;

Οι Φοίνισσες, έργο της όψιμης περιόδου του Ευριπίδη, γράφτηκαν πιθανώς μεταξύ 410 και 409 π.Χ. στα τελευταία ταραγμένα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου, λίγο μετά τη σύντομη αλλά τραυματική περίοδο του ολιγαρχικού πραξικοπήματος και της Αρχής των Τετρακοσίων. Ένα δράμα με πλούσια θεατρική πλοκή, που σκιαγραφεί την κληρονομιά του τραύματος του πολέμου από γενιά σε γενιά, ρίχνοντας φως στις έννοιες της συμφιλίωσης, της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ισότητας.

Η δράση του έργου τοποθετείται στην πολιορκημένη Θήβα. Οι επτά Αργείοι στρατηγοί ετοιμάζονται να επιτεθούν στην πόλη υπό τις οδηγίες του εξόριστου Πολυνείκη, ενώ ο αδελφός του, ο Ετεοκλής, έχει αναλάβει την υπεράσπισή της. Λίγο πριν ξεσπάσει η μάχη, η Ιοκάστη επιτυγχάνει ανακωχή και συνάντηση των δύο γιων της, με στόχο τη συμφιλίωση και την αποφυγή του πολέμου. Όμως η κατάρα του πατέρα τους, του Οιδίποδα, τον οποίο οι δυο αδελφοί φυλάκισαν για να κρύψουν την ντροπή της αιμομιξίας, απειλεί να τους οδηγήσει σε αμοιβαία αδελφοκτονία.

Στο καμίνι του πολέμου η νεαρή Αντιγόνη ενηλικιώνεται βίαια, ενώ ο μικρός γιος του Κρέοντα, ο Μενοικέας, γίνεται παράδειγμα αυταπάρνησης. Στο έργο η εξουσία αλλάζει συνεχώς χέρια, αλλά οι ηγέτες της πόλης, τυφλωμένοι από τα πάθη τους, επαναλαμβάνουν τα λάθη του παρελθόντος. Η τραγική πτώση του οίκου των Λαβδακιδών παρουσιάζεται ακόμα πιο οικτρή καθώς αντιπαραβάλλεται με τις αναφορές του Xορού στο ένδοξο παρελθόν της πόλης.

Ο ΘΟΚ καλεί σε ακροάσεις

Για τις ανάγκες συμπλήρωσης της διανομής της παραγωγής ο ΘΟΚ καλεί σε ακρόαση άντρες και γυναίκες επαγγελματίες ηθοποιούς, απόφοιτους δραματικών σχολών, σκηνικής ηλικίας από 18 έως 50 ετών.

Οι ηθοποιοί που ενδιαφέρονται καλούνται να στείλουν ηλεκτρονικά το βιογραφικό τους σημείωμα, μαζί με μία πρόσφατη φωτογραφία τους, στο [email protected] μέχρι την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024, ώρα 12:00 π.μ., με την ένδειξη στο θέμα του ηλεκτρονικού μηνύματος «Ακρόαση | ΦΟΙΝΙΣΣΕΣ».

Η επιλογή των ατόμων που θα συμμετάσχουν στην ακρόαση θα γίνει από τη σκηνοθέτρια της παράστασης, με βάση το βιογραφικό τους σημείωμα.

Οι ακροάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Κτίριο ΘΟΚ την Παρασκευή 29 Μαρτίου και το Σάββατο 30 2024 (α’ φάση), και την Κυριακή 31 Μαρτίου (β’ φάση). Οι  ηθοποιοί που θα επιλεγούν θα ειδοποιηθούν για την ημέρα και την ώρα της ακρόασης αποκλειστικά μέσω e-mail.

Από όσους επιλεγούν για ακρόαση ζητείται να προετοιμάσουν ένα σύντομο απόσπασμα αρχαίας ελληνικής τραγωδίας της επιλογής τους (μέχρι 3 λεπτών) και ένα ελληνικό ή κυπριακό παραδοσιακό τραγούδι ή ελληνικό τραγούδι με παραδοσιακά στοιχεία, επίσης της επιλογής τους. 

Προβλεπόμενη περίοδος εργοδότησης: Απρίλιος 2024 – Ιούλιος 2024

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε στο [email protected] ή καλέστε στο 22 86 43 06.