Στην πρώτη από σειρά δράσεων στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για την αξιοποίηση του πολιτισμού ως μέσο για την προαγωγή της υγείας και της ευεξίας των πολιτών παρέστησαν ο Υπουργός Υγείας και η Υφυπουργός Πολιτισμού.

Μιχάλης Δαμιανού και Λίνα Κασσιανίδου επισκέφθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης την Παιδοογκολογική – Παιδοαιματολογική, αλλά και την Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’, όπου παρέδωσαν βιβλία στη βιβλιοθήκη και παρακολούθησαν την ανάγνωση παιδικού βιβλίου από τη βραβευμένη συγγραφέα Δέσποινα Ηρακλέους.

Η Υφυπουργός Πολιτισμού έκανε για μια πρωτοβουλία με στόχο να φέρει τον πολιτισμό στα νοσοκομεία, «δηλαδή να φέρουμε βιβλία, λογοτεχνία, θεατρικές παραστάσεις, δράσεις για να βοηθήσουμε τους ασθενείς να ξεπεράσουν το όποιο πρόβλημα έχουν γρηγορότερα, προσφέροντάς τους μια διέξοδο».

Αφορμή για την πρωτοβουλία αυτή ήταν μια έκθεση που είχαν κάνει τα παιδιά του Παιδοογκολογικού στη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Ακούσαμε την παράκλησή τους», σημείωσε η Λίνα Κασσιανίδου προσθέτοντας ότι έτσι το Υφυπουργείο ήρθε να ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα.

Η ίδια ανέφερε ότι ζήτησε τη συμβολή του Συνδέσμου Εκδοτών Κύπρου και του Συνδέσμου Συγγραφέων Παιδικού Βιβλίου για να ξεκινήσει μια σειρά από δράσεις που θα βοηθήσουν τα παιδιά που νοσηλεύονται στο Μακάρειο Νοσοκομείο. «Έχουμε φέρει βιβλία, κάποια από τα οποία έχουν βραβευθεί με βραβεία λογοτεχνίας για παιδικό βιβλίο, άλλα ήταν υποψήφια και πολλά άλλα μάς χαρίστηκαν για τον σκοπό αυτό», τόνισε.

Ο Σύνδεσμος Συγγραφέων Παιδικού Βιβλίου θα έρχεται μια φορά τον μήνα και θα φέρνει έναν συγγραφέα παιδικού βιβλίου για να διαβάσει το βιβλίο του και να έχει επαφή με τα παιδιά και στις δύο κλινικές.

Επ’ ευκαιρίας της  Διεθνούς Ημέρας Παιδικού Θεάτρου, την Τετάρτη έχει διοργανωθεί παιδική παράσταση για τα παιδιά στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Η Υφυπουργός σημείωσε ότι σιγά- σιγά «θα θέλαμε να συνεργαστούμε για να το πάρουμε και στα άλλα νοσοκομεία, για τους ενήλικες ασθενείς».

Απευθυνόμενη στον Υπουργό Υγείας, τον ευχαρίστησε για την άμεση ανταπόκρισή του στο κάλεσμα και σ’ αυτή τη συνεργασία. «Νομίζω ότι θα είναι εξαιρετικό το αποτέλεσμα και θα βοηθήσει πολλούς συνανθρώπους μας» συμπλήρωσε.   

Ο Υπουργός Υγείας στις δικές τους δηλώσεις ανάφερε ότι ο πολιτισμός είναι ένα θεμελιώδες μέσο προαγωγής της υγείας. «Ως Υπουργείο Υγείας θέλουμε να εντάξουμε τον πολιτισμό και την τέχνη στη νοσηλεία των ασθενών. Όπως λένε και πρόσφατες μελέτες ο πολιτισμός συμβάλλει στην ψυχική και σωματική υγεία των ασθενών», ανάφερε ο Μ. Δαμιανός.

Σύμφωνα με τον ίδιο είναι ένα πρώτο βήμα και από πλευράς Υπουργείο Υγείας και διαβεβαίωσε ότι αυτή η συνεργασία θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς, στα ίδια πλαίσια της προαγωγής του πολιτισμού και της υγείας.   

Η Υφυπουργός Πολιτισμού ανέφερε εξάλλου ότι η προσπάθεια είναι τα παιδιά να γνωρίσουν τους ίδιους τους συγγραφείς. «Θέλουμε αυτή τη συνεργασία με τους συγγραφείς. Να έρθουν οι ίδιοι εδώ, να διαβάσουν τα βιβλία τους και νομίζω αποκτά και ένα άλλο ενδιαφέρον όταν έχεις και αυτούς που έγραψαν τα βιβλία», είπε σχετικά η Υφυπουργός Πολιτισμού. Πρόσθεσε ότι ήταν και μια πρωτοβουλία του Συνδέσμου Συγγραφέων Παιδικού Βιβλίου. «Ήταν μια καλή συγκυρία» δήλωσε.

Η Λ. Κασσιανίδου αισιοδοξεί ότι η πρωτοβουλία αναμένεται να επεκταθεί η και στα υπόλοιπα νοσοκομεία πολύ γρήγορα, ειδικά με τα βιβλία. Υπάρχουν βιβλιοθήκες στα νοσοκομεία με βιβλιοθηκονόμους που είναι  λειτουργοί του Υφυπουργείου Πολιτισμού, ανέφερε σχετικά. «Απλώς αυτές οι βιβλιοθήκες είναι επιστημονικές βιβλιοθήκες» είπε και πρόσθεσε ότι θα υπάρχει η συνεργασία και με τους υπευθύνους των νοσοκομείων με στόχο να ξεκινήσει αυτή η πρωτοβουλία τους επόμενους μήνες.