Τιμητική εκδήλωση για τον διακεκριμένο εικαστικό και συγγραφέα Ανδρέα Καραγιάν διοργανώνει η Βουλή των Αντιπροσώπων τη Δευτέρα 26 Μαΐου, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσφορά του στις τέχνες και τα γράμματα και τη διαχρονική συμβολή του στην ανάδειξη και διαμόρφωση του σύγχρονου κυπριακού πολιτισμού.
Στην εκδήλωση, οποία θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο του παλαιού δημαρχείου Λευκωσίας (Πλατεία Ελευθερίας) στις 7μ.μ., η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου θα απευθύνει χαιρετισμό και θα βραβεύσει τον καλλιτέχνη, ενώ θα προβληθεί βίντεο- αφιέρωμα στη ζωή και το πολυσχιδές έργο του, για το οποίο θα μιλήσει ο ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και πρόεδρος του ΔΣ του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου Παντελής Βουτουρής. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με αντιφώνηση του τιμωμένου.
Στους χώρους του παλαιού δημαρχείου θα εκτίθενται έργα του καλλιτέχνη, σε έκθεση με τίτλο «Ζωή σαν grand opera», από το βράδυ της εκδήλωσης μέχρι και την Πέμπτη 29 Μαΐου.
Η τέχνη του διεθνώς αναγνωρισμένου Κύπριου δημιουργού, κινούμενη ανάμεσα στον εικαστικό ρεαλισμό και τη μοντέρνα ζωγραφική, διακρίνεται για την έντονη θεατρικότητα, την εκφραστικότητα και τη διαρκή διερεύνηση του προσώπου και της μορφής του ανθρώπινου σώματος. Το εικαστικό του σύμπαν, ένα σύμπαν βαθύτατα προσωπικό, συνομιλεί με τον άνθρωπο ως πρόσωπο και τον τόπο ως τοπίο σε μια στοχαστική περιδιάβαση στην προσωπική και συλλογική ιστορία.
Το λογοτεχνικό του έργο, ισορροπώντας μεταξύ προσωπικού μύθου και ρεαλιστικής παρατήρησης, ξεχωρίζει για την εξομολογητική διάθεση, την ψυχαναλυτική ματιά και το λεπτό σαρκαστικό και αυτοσαρκαστικό ύφος. Ο λόγος του, αυτοβιογραφικός και αποκαλυπτικός, ενσαρκώνει την ηθική στάση ενός διανοουμένου που τολμά να αφηγηθεί την αλήθεια του με αφοπλιστική ειλικρίνεια, σεμνότητα και συνέπεια.
Ως δημοσιογράφος, ο Καραγιάν συνέβαλε με τις παρεμβάσεις και την αρθρογραφία του στην ανάπτυξη δημόσιου διαλόγου και κριτικού πνεύματος επί κρίσιμων κοινωνικών θεμάτων, καθώς και επί του κυπριακού και παγκόσμιου πολιτιστικού γίγνεσθαι, χωρίς να διστάζει να εκφράσει απόψεις ενάντια στο ρεύμα, υπερασπιζόμενος τα ατομικά δικαιώματα, την πνευματική ελευθερία και τη βαθύτερη ουσία της τέχνης ως πράξης αυτογνωσίας και αντίστασης σε κάθε κατεστημένο.
«Διάγω την 3η μου άνοιξη»
Για τον Ανδρέα Καραγιάν η συγκεκριμένη βράβευση έχει δύο όψεις: η πρώτη δικαιώνει τους μέχρι σήμερα αγώνες του και η δεύτερη τον ωθεί, τώρα στα 80 του, να μην σταματήσει τον αγώνα για ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ώστε το φως να νικήσει το σκοτάδι και τα συμφέροντα.
«Σε μια εποχή όπου γύρω μας συντελείται μια γενοκτονία, παιδιά σκοτώνονται καθημερινώς, γυναίκες και ηλικιωμένοι και η έννοια της αξιοπρέπειας της ανθρώπινης ζωής έχει εξαφανιστεί και -ακόμη πιο τραγικό- κανείς δεν σταματά αυτή τη σφαγή, αναρωτιέμαι ποιος ο σκοπός να παράγω τέχνη, όμορφα λουλούδια και τοπία» εκμυστηρεύεται ο ίδιος στον «Φ».

«Πέρασα μια ολόκληρη ζωή προσπαθώντας μέσω της τέχνης μου και αργότερα μέσω της συγγραφής να προωθήσω την ελευθερία της έκφρασης, της επιλογής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Το δώρο της Δημιουργίας, τελικά, δεν μπορώ να το αρνηθώ επειδή αν πάψω να ζωγραφίζω την ομορφιά της ζωής θα πετύχουν οι σφετεριστές της ζωής, θα βασιλέψει το σκοτάδι» προσθέτει.
Ο καταξιωμένος δημιουργός επισημαίνει ότι η αλήθεια είναι ευάλωτη. «Αν δεν είσαι ευάλωτος δεν λες αλήθειες» σημειώνει. «Η αλήθεια είναι το να είσαι εσύ ο στόχος αυτού που γράφεις ή ζωγραφίζεις, δηλαδή να ρίχνω τα βέλη μου εντός μου. Και να βγαίνουν προς τα έξω, ειδάλλως δεν είσαι τίποτε. Αυτά ήταν τα μέσα που μου χάρισε η Δημιουργία και αυτά χρησιμοποίησα» προσθέτει.
Ο Καραγιάν εξακολουθεί να συγκινείται και να κινητοποιείται από τα πάντα, γι’ αυτό και όπως λέει, διάγει την 3η του άνοιξη με τη βράβευση αυτή να τον θέτει σε εγρήγορση.
Ο ίδιος υπογραμμίζει επίσης ότι η τέχνη του ήταν η ίδια η ζωή του. Και ότι για τον ίδιο η ζωή είναι grand όπερα, όπως είναι και ο τίτλος της τιμητικής έκθεσης στο Παλιό Δημαρχείο. Ευλογήθηκε να ζήσει τις επαναστάσεις του ‘60 και ‘70 στο Λονδίνο και τη Γερμανία, αυτά περιγράφω και στα βιβλία του κι αυτές οι εμπειρίες τού έδωσαν δύναμη να δει τα πράγματα με κριτική ματιά.
«Παλεύοντας για τα δικαιώματα της επιλογής της διαφορετικότητας, πάλευα για τον ίδιο μου τον εαυτό. Έτσι, δημιούργησα τον ‘Μύθο’, τη δική μου μυθολογία και χάρηκα που βραβεύτηκε επειδή απέδειξα ότι το προσωπικό, ο προσωπικός αγώνας μπορεί να γίνει ο κοινωνικός αγώνας» σημειώνει εξάλλου ο Ανδρέας Καραγιάν.
Ποια έργα θα εκτεθούν
Στην έκθεση, που θα φιλοξενείται για τέσσερις μέρες στον χώρο της εκδήλωσης ο Καραγιάν επέλεξε πρώτα να εκθέσει τα δυο έργα της σειράς «Καβάφης», που θεωρεί σημαντικά επειδή όταν εξέθεσε ολόκληρη τη σειρά το 1995 στο Βερολίνο αποτέλεσε μια επαναστατική πράξη. Αποτέλεσε μέρος των διαφόρων κινημάτων που ανθούσαν τότε, μάλιστα ένα από τα έργα κοσμεί σήμερα το Schwules Museum (Gay Museum) του Βερολίνου. Τρία μεγάλα έργα είναι από τη σειρά «Personae», με την οποία αντιπροσώπευσε την Κύπρο στην Μπιενάλε Βενετίας και αργότερα εξέθεσε στην περίφημη Lia Rumma Gallery. Ήταν η εποχή που άρχισε συνεργασία με τους Bonham’s και λίγα χρόνια αργότερα πουλήσαν έργο του για 26.000 στερλίνες. Η έντονη διαμαρτυρία που συναντάμε στα έργα του Καβάφη γίνεται πιο ήπια, ίσως πιο συγκινητικά ανθρώπινη στη σειρά «Personae». Ο ίδιος θεωρεί ότι η μια σειρά συμπληρώνει την άλλη.
Πού και πότε
- Λευκωσία, Παλιό Δημαρχείο, Δευτέρα 26 Μαΐου, 7μ.μ. Είσοδος ελεύθερη. Διάρκεια έκθεσης: μέχρι 29 Μαΐου (10π.μ.- 2μ.μ.)