Σχέδιο το οποίο, καθορίζει τον αριθμό των δικαιούχων που θα μπορούν να έχουν εγγεγραμμένους στον κατάλογο τους ανάλογα με την ηλικία τους οι προσωπικοί γιατροί του ΓεΣΥ, επεξεργάζεται εδώ και αρκετούς μήνες ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε κατά την εξέλιξη της προσπάθειας του Οργανισμού, για να μπορέσει να εφαρμοστεί ο όποιος σχεδιασμός επιβάλλεται η εμπλοκή τόσο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου όσο και του υπουργείου Υγείας.

Στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, όπως πληροφορούμαστε, αυτή τη στιγμή προσφέρουν υπηρεσίες γύρω στους 70 γιατρούς άνω των 75 ετών. Εξ αυτών οι 30 είναι προσωπικοί γιατροί (δηλαδή το 4,4% των Π.Ι. ενηλίκων και παίδων) και οι 40 ειδικοί γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (δηλαδή το 2% των ειδικών γιατρών).  

Άνω των 80 ετών είναι 15 γιατροί του ΓεΣΥ (7 προσωπικοί γιατροί και 8 ειδικοί) και οι άνω των 85 είναι μόνο δύο γιατροί εκ των οποίων ο ένας προσωπικός και ο άλλος ειδικός γιατρός.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, στο πλαίσιο του ΓεΣΥ θα μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες γιατροί μέχρι 75 ετών και αυτό θα ισχύει τόσο για τους προσωπικούς όσο και για τους ειδικούς γιατρούς. Για τους προσωπικούς γιατρούς, καθορίζονται και περιορισμοί σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δικαιούχων τους. Οι διαβαθμίσεις αρχίζουν από τα 67 έτη με τον αριθμό των δικαιούχων να περιορίζονται στις 2.000 και καταλήγουν στους 250 δικαιούχους για τους γιατρούς 74 ετών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παραμένουν οι οριζόντιοι περιορισμοί στο ΓεΣΥ

Ο σχεδιασμός αυτός, είχε συζητηθεί και από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ τον Απρίλιο του 2022, ωστόσο, κατά τη συζήτηση, διαπιστώθηκε ότι ενδεχομένως ο Οργανισμός να μην μπορεί να θέσει περιορισμούς από μόνος του, αφού η νομοθεσία προνοεί ότι στο ΓεΣΥ εντάσσονται γιατροί οι οποίοι διαθέτουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από τον ΠΙΣ.

Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε ότι θα ζητηθεί τόσο η συνδρομή του ΠΙΣ όσο και η βοήθεια του υπουργείου Υγείας, αφού εάν για παράδειγμα ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος αποφασίσει να εφαρμόσει δικές του εσωτερικές διαδικασίες οι οποίες ίσως να αφορούν την αξιολόγηση των γιατρών από κάποια ηλικία και μετά, ο ΟΑΥ θα είναι υποχρεωμένος να τις υιοθετήσει. 

Έτοιμη να συζητήσει την όποια πρόταση ετοιμαστεί, παρουσιάζεται η επιστημονική εταιρεία των προσωπικών και οικογενειακών γιατρών. «Το θέμα αυτό μας έχει απασχολήσει τόσο κατά τις συναντήσεις μας με τον ΟΑΥ όσο και σε επίπεδο ΠΙΣ», ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της εταιρείας, Ανδρέας Πολυνείκης. «Πρέπει να βρεθεί όμως ο νόμιμος τρόπος ο οποίος θα εφαρμοστεί για να μπουν αυτοί οι περιορισμοί που συζητούνται. Δηλαδή, αυτή η υπόθεση είναι θέμα του ΠΙΣ και γίνονται κάποιες σκέψεις». Από τον ΟΑΥ, είπε, «γνωρίζουμε ότι μελετούν κάποια σενάρια για μείωση και στον αριθμό των δικαιούχων που μπορούν να έχουν εγγεγραμμένους στον κατάλογό τους οι προσωπικοί γιατροί που φθάνουν σε μια ηλικία ενώ ίσως πρέπει να γίνεται κάποιου είδους αξιολόγηση, όπως αυτή που γίνεται για παράδειγμα στην περίπτωση των αδειών οδήγησης, από τον Ιατρικό Σύλλογο». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρέχουν και δεν φτάνουν οι γιατροί – Χιλιάδες κρεβατωμένοι

«Λύσεις υπάρχουν», είπε ο κ. Πολυνείκης και πρόσθεσε ότι «και οι γιατροί πρέπει να έχουμε κατά νου πως για όλα υπάρχει ένα τέλος. Πρέπει να πούμε ότι ναι, οι νεότεροι συνάδελφοι έχουν δίκαιο που διαμαρτύρονται αλλά και οι μεγαλύτεροι γιατροί, επικαλούνται την εμπειρία δεκαετιών και την εμπειρία δεν μπορούμε να την παραγνωρίζουμε». 

ΟΑΥ: Δεν είναι απλό το ζήτημα

Το συγκεκριμένο θέμα, ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Φ» ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, «δεν είναι απλό και σίγουρα ο Οργανισμός δεν μπορεί να προχωρήσει στην εφαρμογή του οποιουδήποτε σχεδιασμού εάν δεν εμπλακεί στην όλη προσπάθεια ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος». Πριν από αρκετούς μήνες, πρόσθεσε, «ο ΟΑΥ, είχε έτοιμο έναν προκαταρκτικό σχεδιασμό ο οποίος συζητήθηκε και από το Διοικητικό Συμβούλιο, όμως, διαπιστώσαμε ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση τόσο με τον ΠΙΣ, όσο και με το υπουργείο Υγείας για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην οποιαδήποτε σχετική ρύθμιση». «Είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί, αυτό πρέπει να το τονίσουμε, επεξεργαστήκαμε και επεξεργαζόμαστε κάποια σενάρια αλλά δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κάτι συγκεκριμένο προς το παρόν». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απειλούνται με έμφραγμα τα δημόσια νοσοκομεία

Ερώτημα από την Ειρήνη Χαραλαμπίδου

Σχετικό ερώτημα υποβλήθηκε στον υπουργό Υγείας από τη βουλευτή Ειρήνη Χαραλαμπίδου. «Μετά από ενδελεχή έρευνα σχετικά με γιατρούς που είναι εγγεγραμμένοι στο ΓεΣΥ, έχω διαπιστώσει ότι στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών. Μάλιστα, κάποιοι εξ αυτών είχαν αφυπηρετήσει και αποσυρθεί από την ιατρική για πέραν των δέκα χρόνων και επανήλθαν ως εγγεγραμμένοι ιατροί στο ΓεΣΥ. (…) Επειδή οι προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας στο ΓεΣΥ διέπονται από κανονισμούς για την ασφάλεια των ασθενών, παρακαλώ να με ενημερώσετε αν υπάρχει προηγούμενο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες γιατροί άνω των 85 ετών να προσφέρουν υπηρεσίες στα πλαίσια των εθνικών σχεδίων υγείας», ανέφερε η κ. Χαραλαμπίδου.