Δεν προτίθεται να προχωρήσει προς το παρόν στην κατάργηση οριζόντιων περιορισμών οι οποίοι ταλαιπωρούν ασθενείς και γιατρούς, ο ΟΑΥ και παραπέμπει στην ετοιμασία ειδικών δεικτών απόδοσης στο μέλλον. Όχι λέει και στην ανάρτηση των βιογραφικών των γιατρών και άλλων παρόχων στην ιστοσελίδα του ΓεΣΥ, ενώ βάζει σε στάση αναμονής και το αίτημα για πρόσβαση των επαγγελματιών Υγείας (φυσιοθεραπευτών, λογοθεραπευτών, διαιτολόγων, ψυχολόγων κ.λπ.) στους φακέλους των ασθενών τους, παραπέμποντας στην Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. 

Τον απολογισμό του 2022 με τις απαντήσεις του στα αιτήματα των οργανωμένων ασθενών, κάνει σε επιστολή του προς την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, δίνοντας εξηγήσεις οι οποίες, όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας, «σε κάποιες περιπτώσεις ικανοποιούν, σε κάποιες άλλες δεν ικανοποιούν και σε ορισμένες δημιουργούν έντονο προβληματισμό». 

«Ειδικότερα στα θέματα που αφορούν τους οριζόντιους περιορισμούς, ο προβληματισμός μας είναι ιδιαίτερα έντονος», είπε ο κ. Κουλούμας, εξηγώντας ότι «ως ΟΣΑΚ έχουμε πολλές φορές εντοπίσει προβλήματα και στρεβλώσεις που δημιουργούνται από αυτούς τους περιορισμούς και ταλαιπωρούν τόσο τους ασθενείς μας όσο και τους γιατρούς, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θεωρούμε ότι δημιουργούν και συνθήκες για καταχρήσεις». Για παράδειγμα, «κάποιοι περιορισμοί που αφορούν την υποχρεωτική επίσκεψη σε ειδικούς γιατρούς για μια απλή συνταγογράφηση την οποία θα μπορούσαν να κάνουν οι προσωπικοί γιατροί στην περίπτωση των χρόνιων ασθενών. Κάποιοι άλλοι περιορισμοί ενδεχομένως να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών, καρκινοπαθών συγκεκριμένα και αναφερόμαστε στη διενέργεια κολονοσκοπήσεων, γαστροσκοπήσεων κ.λπ., έχοντας βεβαίως υπόψη μας και κάποιες καταχρήσεις που γίνονται από κάποιους». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Στο αίτημα της ΟΣΑΚ για αναθεώρηση και επαναξιολόγηση των οριζόντιων περιορισμών στο ΓεΣΥ, ο ΟΑΥ απάντησε: «Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται μέχρι την υιοθέτηση δεικτών απόδοσης και κατευθυντήριων οδηγιών. (…) Οι περιορισμοί αυτοί δεν επηρεάζουν από ό,τι διαφαίνεται την πλειοψηφία των γιατρών της ειδικότητας αλλά εμποδίζουν σε μεμονωμένες περιπτώσεις την αποζημίωση δραστηριοτήτων πέραν του δέοντος σε σχέση με τους υπόλοιπους γιατρούς της ειδικότητας. Επανερχόμενοι στο κομμάτι της εφαρμογής δεικτών ποιότητας και κατευθυντήριων οδηγιών ο Οργανισμός έχει ξεκινήσει συνεργασία με το «NICE» (οίκος εμπειρογνωμόνων) και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η οποία, σύντομα, αναμένεται να επιφέρει την προσαρμογή και εφαρμογή κατευθυντήριων οδηγιών στην κυπριακή πραγματικότητα».

Απάντηση που δεν ικανοποιεί, έδωσε ο ΟΑΥ και στο αίτημα των ασθενών για υποχρέωση των παρόχων υπηρεσιών του ΓεΣΥ να διαθέτουν δομές και εξοπλισμούς προσβάσιμους σε άτομα με αναπηρίες. «Όσον αφορά σε πρόνοιες για την προσβασιμότητα δικαιούχων με κινητικά προβλήματα στα ιατρεία προσωπικών γιατρών καθώς και την προσθήκη απαίτησης για εργοδότηση υποστηρικτικού/ γραμματειακού προσωπικού από προσωπικό γιατρό, στην περίπτωση που οι γιατροί δραστηριοποιούνται σε ομάδες, πρόθεση του ΟΑΥ είναι όπως σταδιακά προστεθούν σχετικά κριτήρια ως μέρος της αμοιβής των γιατρών για αυτούς που τα διαθέτουν». Οι προσβάσιμες σε όλους  υπηρεσίες «πρέπει να θεωρούνται υποχρέωση και όχι κίνητρο για μεγαλύτερες αποζημιώσεις», είπε ο κ. Κουλούμας. 

«Σχετικά με τις πληροφορίες για το βιογραφικό των προσωπικών γιατρών, αυτές δεν δύναται να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΟΑΥ εφόσον ο Οργανισμός δεν μπορεί να ελέγξει την ορθότητα τους. Αυτό θα μπορούσε να υποβληθεί ως αίτημα προς το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου ή τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο που παρέχει την αναγνώριση ειδικότητας και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος αντίστοιχα», απάντησε ο ΟΑΥ σε σχετικό αίτημα της ΟΣΑΚ. 

Προωθήθηκαν για υλοποίηση

Ο ΟΑΥ υιοθέτησε σχετικό αίτημα και από τον Φεβρουάριο οι χρόνιοι ασθενείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν από τα κρατικά φαρμακεία αποθέματα φαρμάκων για δύο μήνες και όχι μόνο για ένα όπως ισχύει σήμερα. Ταυτόχρονα, ο Οργανισμός θα προχωρήσει σε όλες τις διαδικασίες ώστε οι χρόνιοι ασθενείς που κατ’ εξαίρεση δικαιούνται μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, να τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία της γειτονιάς τους και όχι από τα φαρμακεία του ΟΚΥπΥ. Επίσης, προγραμματίζεται ώστε στην επόμενη προκήρυξη για εξασφάλιση φιαλών οξυγόνου περιλάβει υποχρέωση και για μεταφορά των φιαλών στα σπίτια των ασθενών. Τέλος, ο ΟΑΥ υλοποίησε το αίτημα για πρόσβαση των ασθενών στα παραπεμπτικά που τους εκδίδουν οι γιατροί του ΓεΣΥ.

Αιτήματα στην αναμονή

Στο αίτημα ασθενών αλλά και παρόχων για πρόσβαση των επαγγελματιών υγείας του ΓεΣΥ στους φακέλους των ασθενών τους, ο ΟΑΥ απάντησε ότι θέση του είναι πως «η πρόσβαση πρέπει να διασφαλίζεται εφόσον υπάρχει ενεργό παραπεμπτικό», προσθέτοντας ότι «έχει σταλθεί νέα επιστολή στην Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και αναμένονται οι απόψεις της». 

Στο αίτημα της ΟΣΑΚ για αποστολή και ή και γραπτού μηνύματος στα κινητά των δικαιούχων αντί του μηνύματος μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν, ο ΟΑΥ απάντησε ότι «λόγω του περιορισμού των χαρακτήρων το γραπτό μήνυμα δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για το σκοπό αυτό. Εντούτοις, ο Οργανισμός είναι σε επαφή με το υφυπουργείο Έρευνας για να ενσωματωθεί αυτή η λειτουργία στο “mobilehealth app” που σχεδιάζεται».