Ασθενείς υποχρεώνονται σε αχρείαστες επισκέψεις και ο ΟΑΥ πληρώνει για αχρείαστες πράξεις. Γιατροί υποχρεώνονται να αναβάλλουν διαγνωστικές εξετάσεις για τους ασθενείς τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κάποιες περιπτώσεις «και το πρόβλημα αντί να επιλύεται, βλέπουμε ότι δυστυχώς με κάποιες αποφάσεις που εξακολουθούν να λαμβάνονται από τον ΟΑΥ, μεγαλώνει». 

Οι περιορισμοί στο Γενικό Σύστημα Υγείας, «οι οποίοι αρχικά είχαν στόχο την καταπολέμηση των καταχρήσεων αφού είναι γεγονός ότι στα αρχικά στάδια εφαρμογής του ΓεΣΥ σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν εντελώς λανθασμένα φαινόμενα, αυτή τη στιγμή εξακολουθούν να υπάρχουν, αυξάνονται συνεχώς διότι ο ΟΑΥ συνεχίζει να επιβάλλει νέους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα και οι ασθενείς αλλά και οι ευσυνείδητοι γιατροί του Συστήματος να ταλαιπωρούνται», ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Μάριος Κουλούμας, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι «δυστυχώς, παρατηρούμε πως σε κάποιες περιπτώσεις οι περιορισμοί όχι μόνο δεν κτυπούν τις καταχρήσεις αλλά οδηγούν σε αυτές». 

Για παράδειγμα, είπε: «Το πρώτο διάστημα εφαρμογής του ΓεΣΥ για κάποιο λόγο, όλοι οι προσωπικοί γιατροί παρέπεμπαν τους ασθενείς τους για ανάλυση για τη βιταμίνη D. Ο ΟΑΥ ήρθε και επέβαλε περιορισμό, οι προσωπικοί γιατροί αλλά και γιατροί άλλων ειδικοτήτων δεν μπορούν να παραπέμψουν γι’ αυτήν την ανάλυση και υποχρεώνονται όλοι να εξασφαλίσουν παραπεμπτικό από συγκεκριμένες ειδικότητες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, για παράδειγμα, χρόνιοι ασθενείς (π.χ. θαλασσαιμικοί), οι οποίοι επιβάλλεται να υποβάλλονται πολύ συχνά στη συγκεκριμένη εξέταση, να υποχρεώνονται να κλείσουν ραντεβού με ειδικό γιατρό πέραν του γιατρού που τους παρακολουθεί, και μετά δημιουργούνται λίστες αναμονής και προκύπτει άλλη ταλαιπωρία για τους ασθενείς. Ο ειδικός γιατρός, όμως, που συνταγογραφεί, καταχωρεί στο Σύστημα την επίσκεψη και ο ΟΑΥ θα κληθεί να την πληρώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΓεΣΥ και 79% αύξηση στις δαπάνες για την υγεία

Ένας χρόνιος ασθενής, ο θαλασσαιμικός για παράδειγμα, δεν θα γίνει καλά για να σταματήσει να υποβάλλεται στις εξετάσεις του. Απλώς τον ταλαιπωρούμε και ταυτόχρονα φορτώνουμε και το Σύστημα». Η περίπτωση της συγκεκριμένης ανάλυσης, δεν είναι η μοναδική, «έχουμε τις εξετάσεις για θυροξίνη, εξετάσεις για καλποτεκτίνη κοπράνων, για παράδειγμα, όπου ο προσωπικός γιατρός του οποίου στην ουσία η δουλειά είναι να διερευνά ένα περιστατικό πριν το παραπέμψει σε ειδικό γιατρό, δεν μπορεί να συνταγογραφήσει».

Το ίδιο συμβαίνει και με φάρμακα, «μεταξύ αυτών και ινσουλίνες νέας γενιάς. Ο ασθενής τις λαμβάνει έτσι κι αλλιώς, αλλά κάθε φορά πρέπει να εξασφαλίζει συνταγή από άλλο γιατρό και όχι από τον προσωπικό του γιατρό. Ο ίδιος ταλαιπωρείται, ο ειδικός γιατρός πρέπει να τον εξυπηρετήσει, ο ΟΑΥ πληρώνει αν και συχνά οι γιατροί εξυπηρετούν τους ασθενείς τους χωρίς να απαιτήσουν αποζημίωση από τον Οργανισμό. Δικαιούνται όμως να το κάνουν». 

Σημαντικότατο πρόβλημα, είπε συνεχίζοντας ο κ. Κουλούμας, «είναι και η εφαρμογή οριζόντιων περιορισμών που επιβάλλει ο ΟΑΥ και αφορούν τον αριθμό διαγνωστικών εξετάσεων (π.χ. κολονοσκοπήσεις, γαστροσκοπήσεις κ.λπ.) που δικαιούται να διενεργεί ένας γιατρός κάθε μήνα, στη βάση των κανονισμών που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο γιατρός να αναβάλλει για τον επόμενο μήνα την εξέταση του ασθενούς, για να μπορεί να τον καλύψει το Σύστημα. Το ίδιο συμβαίνει και εξαιτίας των περιορισμών στον αριθμό των επισκέψεων που δικαιούται να καταχωρήσει στο σύστημα κάθε μήνα». 

Χρειάζεται σοβαρή μελέτη

Ως ΟΣΑΚ, είπε ο κ. Κουλούμας, «δεν λέμε ότι όλοι οι περιορισμοί πρέπει να καταργηθούν. Εκείνο που λέμε είναι ότι πρέπει να εξορθολογιστούν. Πρέπει να γίνει σοβαρή μελέτη, να δούμε ποιοι πραγματικά λειτουργούν προς όφελος του ασθενή και του Συστήματος και ποιοι όχι. Εμείς ως ΟΣΑΚ έχουμε πει στον ΟΑΥ και έχει συμφωνηθεί ότι είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε σε αυτή την προσπάθεια και να βοηθήσουμε και τον οργανισμό στη σωστή διερεύνηση της κατάστασης. Το ΓεΣΥ πρέπει να εξυπηρετεί τον ασθενή και όχι να τον ταλαιπωρεί. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή αρκετά από αυτά που εφαρμόζονται ταλαιπωρούν τους ασθενείς μας. Παίρνουμε συνεχώς παράπονα και από γιατρούς οι οποίοι επίσης ταλαιπωρούνται, αφού κάποιοι περιορισμοί δυσκολεύουν το έργο τους. Όλα αυτά πρέπει να κάτσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι μαζί και να τα δούμε. Το ΓεΣΥ δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο λογιστικά». 

«Σαφώς και απαιτούμε την ποιότητα ως ασθενείς»

Συχνά, είπε ο κ. Κουλούμας, «και όταν εμείς θέτουμε το θέμα των οριζόντιων περιορισμών και των περιορισμών γενικά, από τον ΟΑΥ μας προβάλλουν ως επιχείρημα την ποιότητα των υπηρεσιών. Η ποιότητα των υπηρεσιών, δεν εξασφαλίζεται ταλαιπωρώντας τους ασθενείς και τους γιατρούς. Η ποιότητα των υπηρεσιών, εξασφαλίζεται μέσα από πρωτόκολλα από διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και επιστημονική τεκμηρίωση των όσων εφαρμόζονται. Το ίδιο και οι καταχρήσεις. Εκείνο που χρειάζεται είναι σωστή παρακολούθηση, έλεγχος και λήψη μέτρων στις περιπτώσεις που παρατηρούνται φαινόμενα που δεν είναι επιθυμητά. Αυτό το έχουμε συζητήσει με τον ΟΑΥ. Δυστυχώς, παρατηρούμε ότι ο διάλογος που είχαμε συμφωνήσει θα άρχιζε πριν από πολλούς μήνες, ακόμα δεν έχει αρχίσει και το πρόβλημα παραμένει άλυτο».