Με καζάνι που βράζει μοιάζουν τα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ και η ερχόμενη εβδομάδα μάλλον θα κρίνει την ηρεμία στον δημόσιο τομέα της Υγείας. Από τη μια οι 5000 και πλέον εργαζόμενοι και οι πέντε συντεχνίες που τους εκπροσωπούν αναμένουν εναγωνίως την πρόταση του Οργανισμού για τη συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων, παρά το ότι οι πληροφορίες που μέχρι χθες έφθαναν κοντά τους μάλλον δεν προκαλούν μεγάλη αισιοδοξία για τη συνέχεια.

Από την άλλη, οι συντεχνίες των νοσηλευτών θα έχουν συνάντηση με τον Οργανισμό προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της στελέχωσης των νοσοκομείων για το οποίο ΠΑΣΥΝΟ και ΠΑΣΥΔΥ είχαν ήδη προειδοποιήσει στο παρελθόν με λήψη μέτρων αφού μέχρι τώρα, ο διάλογος που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Σεπτέμβριο του 2021, δεν έχει οδηγήσει πουθενά, όπως υποστηρίζουν. Η συνάντηση της Δευτέρας, όπως έχει προγραμματιστεί θα αρχίσει στις 9 το πρωί με ορίζοντα λήξης το απόγευμα της ίδιας ημέρας αφού έπειτα από τις έντονες διαφωνίες των προηγούμενων μηνών, ο υπουργός Υγείας έδωσε εντολή στις δύο πλευρές όπως το θέμα λήξει χωρίς άλλη καθυστέρηση. 

Δεν έφταναν αυτά, στη Λεμεσό άνοιξε νέο μέτωπο μετά την πολιτική απόφαση για επαναλειτουργία του παθολογικού θαλάμου στο νοσοκομείου Πόλεως Χρυσοχούς. Συγκεκριμένα, για να είναι εφικτή η επαναλειτουργία του συγκεκριμένου θαλάμου, οι νοσηλευτές του νοσοκομείου Πόλεως Χρυχοχούς οι οποίοι είχαν μετατεθεί στο νοσοκομείο Πάφου έπρεπε να επιστρέψουν στις θέσεις τους. Αυτό αποδυνάμωσε το νοσοκομείο της Πάφου στο οποίο κρίθηκε απαραίτητο να μετατεθούν 8 νοσηλευτές οι οποίοι υπηρετούσαν στο νοσοκομείο της Λεμεσού. Η απομάκρυνση όμως των νοσηλευτών από το νοσοκομείο της Λεμεσού, οδήγησε σε κλείσιμο κλινών σε τέσσερα τμήματα του νοσηλευτηρίου και συγκεκριμένα στον παθολογικό θάλαμο, στον ορθοπεδικό θάλαμο, στην γυναικολογική και χειρουργική κλινική. Επίσης, απενεργοποιήθηκαν κλίνες στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας στο καρδιολογικό τμήμα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Αποτέλεσμα όπως ανέφεραν στον «Φ» οι εκπρόσωποι των συντεχνιών, είναι «να προκληθεί πρόβλημα στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών αφού οι θάλαμοι των νοσοκομείων είναι ήδη υπερπλήρεις και η αναπόφευκτη μείωση στον αριθμό των διαθέσιμων κλινών έχει οδηγήσει σε καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την εισαγωγή των ασθενών. 

«Το κλείσιμο κλινών ήταν αποτέλεσμα της μετακίνησης νοσηλευτών από τη Λεμεσό στην Πάφο», ανέφερε στον «Φ» ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΝΟ Παναγιώτης Γεωργίου εξηγώντας ότι «από τη στιγμή που πρέπει να φύγουν νοσηλευτές, υποχρεώνεσαι να προχωρήσεις σε ρυθμίσεις όπως το κλείσιμο κλινών στους θαλάμους. Όταν όμως το νοσοκομείο είναι ήδη γεμάτο τέτοιες πρακτικές σίγουρα προκαλούν αλυσιδωτά προβλήματα». Ως συντεχνία, ανέφερε, «είχαμε πει ότι αυτές οι αλλαγές δεν έπρεπε να γίνουν τώρα με τους θαλάμους μας υπερπλήρεις. Πήραμε την απάντηση ότι επρόκειτο για πολιτική απόφαση, (το άνοιγμα του θαλάμου στην Πόλη Χρυσοχούς) και έπρεπε να υλοποιηθεί. Εμείς ξέρουμε ότι στο νοσοκομείο της Πόλεως Χρυσοχούς δεν υπάρχει επαρκής αριθμός γιατρών για να λειτουργήσει ο θάλαμος, αλλά τους νοσηλευτές τους έχουν ήδη μετακινήσει». 

«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε το πρόβλημα να έχει μεταφερθεί στο ΤΑΕΠ του νοσοκομείου», ανέφερε από πλευράς του ο πρόεδρος του Κλάδου νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ Πρόδρομος Αργυρίδης. «Δεν γίνεται τη στιγμή που ένα από τα μεγάλα νοσοκομεία του τόπου παρουσιάζει 100% πληρότητα να παίρνεις νοσηλευτές και να τους μεταφέρεις κάπου για να εξυπηρετήσουν 3 ή 4 ασθενείς. Αυτό μπορείς να το κάνεις όταν οι πληρότητες βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα και σίγουρα όταν γίνει σωστή ανακατανομή προσωπικού ή προσλήψεις εάν αυτό χρειάζεται». Ως Κλάδος, «διαμαρτυρηθήκαμε αλλά πήραμε την απόφαση ότι ήταν πολιτική απόφαση και δεν ήταν δυνατό να μην υλοποιηθεί. Για αυτό έκλεισαν κλίνες στο νοσοκομείο της Λεμεσού και δημιουργήθηκαν εκεί τώρα προβλήματα». 

Τόσο ο κ. Γεωργίου, όσο και ο κ. Αργυρίδης, υποστήριξαν ότι «τη στιγμή που λέμε ότι πρέπει να ολοκληρώσουμε το διάλογο για τη στελέχωση των νοσοκομείων, είναι λάθος να προκαλούμε προβλήματα με τη μετακίνηση νοσηλευτών για να καλυφθούν άλλα κενά». 

«Ελπίζουμε ότι τη Δευτέρα κατά τη συνάντηση με τον ΟΚΥπΥ θα υπάρξει συμφωνία και θα δοθεί τέλος στο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Σεπτέμβριο του 2021» ανέφερε ο Παναγιώτης Γεωργίου. Ο κ. Αργυρίδης πρόσθεσε ότι «πάμε στη συνάντηση της Δευτέρας η οποία μάλιστα προγραμματίστηκε για να διαρκέσει πολλές ώρες αν χρειαστεί και περιμένουμε ότι θα έχουμε μπροστά μας τα δεδομένα που χρειαζόμαστε για να καταλήξουμε επιτέλους σε κάποια συμφωνία». 

Τη διαφωνία τους με το κλείσιμο κλινών στο νοσοκομείο της Λεμεσού εκφράζουν και οι γιατροί. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών Σωτήρης Κούμας, «αποδυναμώθηκε το νοσοκομείο Λεμεσού για να λειτουργήσει αυτή τη στιγμή κατά την οποία είμαστε πλήρεις, ο θάλαμος στο νοσοκομείο Πόλεως Χρυσοχούς». Ως ΠΑΣΥΚΙ, «η πρακτική που ακολουθήθηκε δεν μας βρίσκει καθόλου σύμφωνους και πρέπει να πούμε ότι δεν συμμετείχαμε σε κανένα διάλογο πριν ληφθούν αυτές οι αποφάσεις». «Αυτή τη στιγμή η λειτουργία του νοσοκομείου της Λεμεσού έχει πληγεί, το ΤΑΕΠ αντιμετωπίζει προβλήματα επειδή δεν γίνεται εύκολα η μεταφορά ασθενών στους θαλάμους και γενικά έχει δημιουργηθεί αναστάτωση για μια αλλαγή που έγινε, κατά την άποψή μας χωρίς να μελετηθούν σωστά τα δεδομένα και να ληφθούν αποφάσεις που δεν θα προκαλούσαν αναστάτωση».

Περιμένουν την πρόταση για τη συλλογική σύμβαση

Οι εκπρόσωποι των τριών συντεχνιών, εξέφρασαν την αγωνία τους και για την πρόταση που αναμένεται ότι ο ΟΚΥπΥ θα ετοιμάσει και θα αφορά τη συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσηλευτήρια οι οποίοι εργάζονται με συμβόλαιο που έχουν υπογράψει με τον Οργανισμό. «Μας έχουν ενημερώσει ότι τη Δευτέρα ο ΟΚΥπΥ θα παραδώσει την πρόταση του στον υπουργό Υγείας και την Τρίτη ο υπουργός Υγείας θα δώσει σ’ εμάς αυτή την πρόταση για να διαβουλευθούμε», ανέφερε ο Πρόδρομος Αργυρίδης.

Πρόσθεσε ότι «η διαβούλευση βεβαίως θα εξαρτηθεί και από το περιεχόμενο της πρότασης που θα έχουμε μπροστά μας». «Περιμένουμε ότι στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ο ΟΚΥπΥ θα τηρήσει τις υποσχέσεις του και θα έχουμε την πρόταση του για τη συλλογική σύμβαση», ανέφερε από πλευράς του ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΝΟ. Πρόσθεσε ακόμη ότι «είναι γεγονός ότι περιμένουμε με αγωνία να δούμε το περιεχόμενο αυτής της πρότασης για να ξέρουμε και εμείς πώς θα αντιδράσουμε στη συνέχεια. 

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι, όπως υποσχέθηκε ο ΟΚΥπΥ, τη Δευτέρα θα έχει έτοιμη την πρόταση του για τη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ και τόνισε ότι «δεν αρκεί να έχουμε μπροστά μας μια πρόταση αλλά πρέπει η πρόταση αυτή να έχει και περιεχόμενο που θα μας ικανοποιήσει». 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Αναζητώντας λύσεις

Τα ζητήματα που αφορούν τη στελέχωση των νοσοκομείων με ιατρικό και κυρίως με νοσηλευτικό προσωπικό μάλλον δεν διευθετούνται ποτέ. Η δε διαφωνία μεταξύ συντεχνιών και ΟΚΥπΥ (παλαιότερα υπουργείου Υγείας), για τον αριθμό των νοσηλευτών που πρέπει να εργάζονται στα νοσηλευτήρια, είναι διαχρονική. Αν όντως την Δευτέρα επιτευχθεί συμφωνία, θα πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Βεβαίως, η εμπειρία του παρελθόντος δεν μας κάνει και πολύ αισιόδοξους αφού το συγκεκριμένο πρόβλημα προκύπτει ανελλιπώς κατά τακτά χρονικά διαστήματα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Για κάποιο λόγο οι δύο πλευρές διαβάζουν διαφορετικά τόσο τις ανάγκες των νοσοκομείων όσο και τους αριθμούς.