Καζάνι που βράζει τα δημόσια νοσοκομεία, με τις έξι συντεχνίες οι οποίες εκπροσωπούν όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα της Υγείας να βρίσκονται ένα βήμα πριν την κοινή εξαγγελία μέτρων. Μάλιστα, η ανακοίνωση των αποφάσεων που έλαβαν χθες κατά τη διάρκεια μεταξύ τους σύσκεψης, είχε προγραμματιστεί για σήμερα, ωστόσο, παρέμβαση της τελευταίας στιγμής από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας έδωσε τόπο στην οργή και αντί για δημοσιογραφική διάσκεψη οι συνδικαλιστές μεταβαίνουν στα γραφεία του ΟΚΥπΥ για να τους ενημερώσουν. 

Αιτία για το κοινό μέτωπο των συντεχνιών, ο διάλογος για τους όρους εργασίας όσων δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι και εργοδοτούνται με συμβόλαια που έχουν υπογράψει με τον ΟΚΥπΥ. Συγκεκριμένα και όπως εξήγησαν στον «Φ» εκπρόσωποι των συντεχνιών, με την ίδρυση και λειτουργία του ΟΚΥπΥ έπρεπε να είχε αρχίσει διάλογος είτε για τη συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων, είτε για τον καθορισμό των όρων εργασίας όσων προσλαμβάνονται από τον ΟΚΥπΥ και δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι αποσπάστηκαν από τον δημόσιο στον Οργανισμό. 

Ο διάλογος, εξήγησαν, είχε αρχίσει από την περασμένη άνοιξη και τον Ιούλιο είχαν τεθεί και χρονοδιαγράμματα για τον Σεπτέμβριο ώστε να υπάρξει κατάληξη πριν από τα Χριστούγεννα. Το χρονοδιάγραμμα του Σεπτέμβρη χάθηκε, τον Οκτώβριο δεν υπήρξε κάποια κίνηση και είχε οριστεί συνάντηση μεταξύ συντεχνιών και ΟΚΥπΥ για χθες το πρωί. Την Τρίτη, ωστόσο, οι συντεχνίες ενημερώθηκαν από τον Οργανισμό ότι η συνάντηση δεν θα γινόταν, αφού το Υπουργικό Συμβούλιο είχε στο μεταξύ αποφασίσει ότι δεν θα προχωρήσει σε κανένα νέο διάλογο για το οποιοδήποτε ζήτημα που ενδεχομένως να αυξάνει τον κρατικό προϋπολογισμό ενόψει προεδρικών εκλογών. 

Η αντίδραση των έξι συντεχνιών ήταν άμεση και χθες το πρωί πραγματοποίησαν μεταξύ τους συνάντηση και έλαβαν αποφάσεις για λήψη μέτρων. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», οι αποφάσεις τους περιελάμβαναν κοινή διάσκεψη Τύπου για σήμερα και εξαγγελία δίωρης στάσης εργασίας για την ερχόμενη Πέμπτη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εκτός ΓεΣΥ γιατροί: Οργιώδες παρασκήνιο ενόψει Δικαστηρίου

Λίγο πριν το μεσημέρι και αφού οι συντεχνίες είχαν λάβει τις αποφάσεις τους, έγινε η παρέμβαση του ΟΚΥπΥ, ο οποίος κάλεσε τους συνδικαλιστές σε νέα συνάντηση σήμερα στις 11 το πρωί. Από τη συνάντηση αυτή, όπως φαίνεται, θα εξαρτηθεί και η ηρεμία στα δημόσια νοσηλευτήρια καθώς οι συντεχνίες δεν πρόκειται να δεχθούν τίποτα λιγότερο από την έναρξη της διαπραγμάτευσης για τους όρους εργασίας των υπαλλήλων του ΟΚΥπΥ, αφού υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι καινούργιο και ως εκ τούτου δεν εμπίπτει στην πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου την οποία επικαλέστηκε την Τρίτη ο Οργανισμός. 

Ταυτόχρονα, οι εκπρόσωποι των συντεχνιών ανέφεραν στον «Φ» ότι το θέμα των όρων εργασίας δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσηλευτήρια. Η κάθε συντεχνία, όπως διαπιστώνεται, έχει αρκετά ανοικτά ζητήματα με τον ΟΚΥπΥ, τα οποία αυτή τη στιγμή και με αφορμή τον διάλογο για τη συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων βγαίνουν στην επιφάνεια. 

Αναφέρεται ότι πρόκειται για τις συντεχνίες ΠΑΣΥΚΙ, ΠΑΣΥΔΥ κλάδος ιατρών, ΠΑΣΥΔΥ κλάδος νοσηλευτών, ΠΑΣΥΝΟ, ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, οι οποίες εκπροσωπούν όλες τις ομάδες επαγγελματιών που εργάζονται στα δημόσια νοσηλευτήρια. Σε περίπτωση δηλαδή λήψης απεργιακών μέτρων τα νοσηλευτήρια θα παραλύσουν κυριολεκτικά, αφού στις κινητοποιήσεις θα συμμετέχουν τόσο οι εργαζόμενοι με συμβόλαιο όσο και οι δημόσιοι υπάλληλοι. 

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εργαζομένων με συμβόλαιο του ΟΚΥπΥ, πρόκειται για τουλάχιστον 1.000 άτομα, μεταξύ των οποίων περίπου 450 νοσηλευτές, 250 γιατροί, 500 διοικητικοί λειτουργοί και άλλοι. 

Προειδοποίησαν ήδη

Με λήψη μέτρων είχαν προειδοποιήσει από την Τρίτη οι συντεχνίες των νοσηλευτών ΠΑΣΥΝΟ και κλάδος νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ διαμαρτυρόμενες για την υποστελέχωση, όπως υποστηρίζουν, των δημόσιων νοσοκομείων. Οι δύο συντεχνίες ανέφεραν στη σχετική ανακοίνωσή τους ότι «οι μπαλωματικές λύσεις του ΟΚΥπΥ, με τη συνεχή μετακίνηση του νοσηλευτικού προσωπικού από το ένα τμήμα στο άλλο μόνο προβλήματα προκαλούν, καθώς κλείνουμε τη μια τρύπα και ανοίγουμε άλλες. Αυτή η πρακτική δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και να υιοθετείται όταν τα νοσηλευτήρια διαχειρίζονται ανθρώπινες ζωές. Δεν θα ανεχθούμε εκπτώσεις στην υγεία». Έκαναν ειδική αναφορά στο Μακάρειο Νοσοκομείο και στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου. 

Στον αέρα τα συμβόλαια εκατοντάδων εργαζομένων 

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται εδώ και αρκετούς μήνες εκατοντάδες εργαζόμενοι στον ΟΚΥπΥ, αφού τα συμβόλαια που είχαν υπογράψει με τον Οργανισμό κατά την πρόσληψή τους έφθασαν, σε κάποιες περιπτώσεις, προ εξαμήνου στη λήξη τους, δεν ανανεώθηκαν και κατ’ επέκταση δεν δόθηκαν ούτε οι προβλεπόμενες αυξήσεις. Από πλευράς του ΟΚΥπΥ, βεβαίως, προβάλλεται εδώ και μήνες το επιχείρημα ότι οι εργαζόμενοι αυτοί δεν κινδυνεύουν αφού έχουν συμπληρώσει 30 μήνες εργασίας στον Οργανισμό και ως εκ τούτου θεωρούνται ως αορίστου χρόνου υπάλληλοι. Η δε ανανέωση των συμβολαίων τους, η οποία, βάσει των όσων είχαν συμφωνηθεί πριν τη λειτουργία του Οργανισμού, προνοεί και αύξηση στις απολαβές τους, παραπέμφθηκε αρκετές φορές στον διάλογο για τους όρους εργασίας ή τη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης.