Η πρώτη ποιητική συλλογή του Λευτέρη Ζαμπετάκη με τίτλο «Ψυχής μου κύματα», εστιάζει στο νόημα της ζωής, τη σημασία του να τολμάς και να ζεις στο «τώρα». Κέρδισε το βραβείο κοινού στα public book awards, στην κατηγορία «Σύγχρονη ελληνική ποίηση». Πρόσφατα κυκλοφόρησε η δεύτερη συλλογή του «Έρωτες θερίζουν». Ένα βιβλίο για τον έρωτα με έναυσμα δικά του ταξίδια σε έρωτες και αγάπες αλλά ακόμη και το θέατρο που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής του.

Πώς μπήκε στη ζωή σας η ποίηση; Όπως έχει μπει στη ζωή όλων  των Ελλήνων: Μεγάλωσα τραγουδώντας ποιητές αλλά και ακούγοντας μαντινάδες μέσα στο κρητικό μου σπίτι.Έμαθα να εκφράζω τα συναισθήματά μου με έναν λόγο ποιητικό. Προϋπήρχε πριν από μένα, κι εγώ στάθηκα τυχερός που γεννήθηκα σε ένα περιβάλλον όπου ο πατέρας εκφραζόταν με στίχους. Ήταν αναπόφευκτο. Αγάπησα την ποίηση όπως αγαπώ την οικογένειά μου. Μου παρέχει ασφάλεια κι ελπίδα.

Ποια ήταν η κινητήρια δύναμη για τη νέα σας συλλογή «Έρωτες θερίζουν»; Ο έρως, φυσικά, αλλά και η χαρά όλων των εμπειριών, καλών και άσχημων, που εμπλουτίζουν τη ζωή και την κάνουν ενδιαφέρουσα. Ακόμα μεγαλύτερη δύναμη όμως μου έδωσε η εμμονή μου στον ρομαντισμό και στο πείσμα που έχω ως δημιουργός να τον διατηρήσω. Αισθάνομαι ότι περισσότερο από ποτέ έχουμε την ανάγκη της ευαισθησίας ως ασπίδα στη γεμάτη θυμό καθημερινότητα. Άλλωστε, όταν έχεις ένα τόσο πλούσιο συναισθηματικό απόθεμα, είναι άδικο να μην το μοιραστείς και κρίμα να μη χαρίσεις αυτή την εμπειρία που σου δόθηκε γενναιόδωρα.

Τα ποιήματα της συλλογής βασίζονται σε αυτοβιογραφικά στοιχεία; Πολλά από αυτά τα ποιήματα είναι από δικά μου ταξίδια σε έρωτες και αγάπες, θα έλεγε κανείς πως είναι ένα κάποιου είδους ερωτικό ημερολόγιο. Όμως, καθώς ξαναβούτηξα σε μνήμες κι εμπειρίες, παρασύρθηκα και δημιούργησα και ειδυλλιακές φανταστικές σχέσεις και ονειρεμένες καταστάσεις. Ζωές που θα ήθελα να ζήσω κι εγώ, αλλά και άλλοι αιθεροβάμονες ρομαντικοί, όπως λέω και σε ένα από τα ποιήματά μου.

Τι πιστεύετε ότι μπορεί να προσφέρει η ποίηση στον κόσμο; Φωνή, όπως έκανε πάντα. Υπογραμμίζει τα όμορφα, τονίζει τα σπουδαία, κατανοεί τα πονεμένα, δίνει ζωή στα όνειρα, δίνει ελπίδα και εκφράζει τις ψυχές όλων… το ’χει  πει και ο Μίκης Θεοδωράκης, «η ψυχή του ποιητή πονά για όλους τους ανθρώπους».

-Το θέατρο έχει επηρεάσει με κάποιο τρόπο την ποίησή σας; Το θέατρο επηρεάζει πάντα με έναν τρόπο μαγικό. Τα ταξίδια μέσα από έργα, από ζωές ξένες, τα βιώματα, αλλά και η συναναστροφή με καλλιτέχνες και ψυχές που κουβαλούν η κάθε μια τη δική της ιστορία, σου δίνουν ιδέες αλλά και εξάπτουν την περιέργεια να ανακαλύψεις σε βάθος το πριν και το τώρα τους. Πάντα σου ανοίγει κόσμους που θα ήθελες να μπεις και να βυθιστείς σε μια άλλη πραγματικότητα. Κάποιες φορές είναι επώδυνη, άλλες εκστασιακή, σε κάθε περίπτωση όμως είναι μια συγκλονιστική εμπειρία η προσπάθεια να τα χωρέσεις σε ένα ποίημα.

Εκδ. Διόπτρα
Σελ. 88
Τιμή €10,98