Ανεξήγητος ο μηδενισμός που επιχειρούν όσοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία της ενεργότερης εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προώθηση διαπραγματεύσεων και λύσης του Κυπριακού. Ήταν η βασική πρόταση της προεκλογικής του Νίκου Χριστοδουλίδη, και πριν από τις προεδρικές μπορεί να υπήρχε μια λογική στην απαξίωση αυτής της προσπάθειας. Αλλά, να συνεχίζεται τώρα είναι τουλάχιστον περίεργο. Μην πω ύποπτο. Άκουγα προχτές έναν βουλευτή του ΔΗΣΥ κι έναν του ΑΚΕΛ, που έλεγαν σε τηλεοπτική συζήτηση ότι δεν σημαίνει τίποτε αυτό. Ότι και στις διαπραγματεύσεις της Ελβετίας υπήρχαν εκπρόσωποι της ΕΕ. Ότι είμαστε μέλη της ΕΕ και είναι αναμενόμενη η εμπλοκή, δεν χρειάζεται να την ζητούμε.

Περίεργα πράματα. Είτε δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει ενεργός εμπλοκή της ΕΕ, είτε αδυνατούν να ξεφύγουν από τις νόρμες των αδιεξόδων μας, βολεύτηκαν εκεί και ασπάστηκαν το μη μου τους κύκλους τάραττε. Διότι, άλλη πρόταση για να πεισθεί η Τουρκία δεν έχουν να καταθέσουν.

Δεν ξέρουμε αν θα πετύχει αυτό που επιχειρεί ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, δεν είναι εύκολο, αλλά γιατί να μην το επιχειρήσει; Τι τους ενοχλεί και αντιδρούν οι πολιτικοί μας φωστήρες; Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτε, αντίθετα μόνο όφελος για την Κύπρο μπορεί να υπάρξει αν η ΕΕ είναι ενεργότερη στις προσπάθειες, ίσως και με ειδικό απεσταλμένο ο οποίος θα συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη. Αν μη τι άλλο, μπορεί να επηρεάσει σε ένα βαθμό την κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων, τουλάχιστον σε όσα αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις βασικές ελευθερίες, το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αλλά, ακόμα και τη μορφή της λύσης αφού είναι καθαρή η θέση της ΕΕ ενάντια στα δύο κράτη.

Όταν ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ  Βέμπερ, συμφώνησε με τη θέση όπως η ΕΕ έχει ενεργό και πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες για λύση, και διευθέτησε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να αναπτύξει την πρότασή του ενώπιον της Συνόδου του ΕΛΚ, είναι μια επικίνδυνη επιπολαιότητα να μην στηρίζουν αυτή τη θέση πολιτικοί και κόμματα στην Κύπρο, μόνο και μόνο επειδή τάχθηκαν στο χώρο της αντιπολίτευσης. Ειδικά πολιτικοί του ΔΗΣΥ, που είναι μέλος του ΕΛΚ.

Επικαλούνται, μάλιστα, το γεγονός ότι υπήρχε και στο Κραν Μοντάνα εκπρόσωπος της ΕΕ. Κάνουν πως δεν θυμούνται, όμως, ότι για να είναι εκεί εκπρόσωπος της ΕΕ συμφωνήθηκε ο όρος που έθεσαν οι Τούρκοι ότι θα έχει ρόλο παρατηρητή και τίποτε περισσότερο. Αλλά, ακόμα και με αυτό το καθεστώς η Φεντερίκα Μοντερίνι, είχε τη θέση ότι η ΕΕ δεν θα δεχθεί «δικαίωμα επέμβασης» γιατί αυτό θα είχε συνέπειες και για άλλα κράτη «για παράδειγμα σε σχέση με τη Ρωσία και τις ρωσικές μειονότητες που διαβιούν στα βαλτικά κράτη», όπως αναφερόταν στα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών, που αποκάλυψε ο Φ. Μας βοηθά αυτή η θέση ή δεν μας βοηθά; Έστω κι αν αυτή δεν είναι ειδικά για την Κύπρο!

Αυτό, όμως, που λέει σήμερα ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι εντελώς διαφορετικό. Δεν ζητά παρατηρητή στις διαπραγματεύσεις, ζητά πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΕ -και όχι τα Ηνωμένα Έθνη- διότι είναι η ΕΕ που μπορεί να προσφέρει κίνητρα προς την Τουρκία, μπας και λυγίσει την παράλογα άτεγκτη στάση της. Ήδη, αυτή η προσπάθεια προκάλεσε την αντίδραση του Ερσίν Τατάρ. Ο οποίος δήλωνε την περασμένη Παρασκευή ότι είναι αντίθετος «με την ιδέα της πιο εντατικής εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης», διότι  «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μέρος του κυπριακού προβλήματος» και «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Φυσικά, τις εισπράξεις εκατομμυρίων από την ΕΕ τις απολαμβάνει, οι Τουρκοκύπριοι είναι πολίτες της ΕΕ, αλλά η ΕΕ δεν έχει θέση στο τραπέζι! Ακριβώς, διότι η παρουσία της στο τραπέζι με ουσιαστικό ρόλο και όχι διακοσμητικό, μπορεί να διασφαλίσει κάποια στοιχεία, που μόνο η βουλιμία της Άγκυρας και το καθεστώς Τατάρ θέλουν να καταπατήσουν. Σε βάρος των Ελληνοκυπρίων αλλά και των Τουρκοκυπρίων και ιδίως σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θα πετύχει αυτό που επιδιώκει ο κ. Χριστοδουλίδης; Αν δεν προσπαθήσει δεν θα το ξέρουμε. Αλλά, σε συνεργασία με την Αθήνα, με τη βοήθεια της Γαλλίας, ή και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που είναι το μεγαλύτερο, γιατί όχι; Άλλωστε, όσοι μηδενίζουν την προσπάθεια τι άλλο προτείνουν;