Τα ζητήματα που υπάρχουν στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα είναι πολλά και επείγοντα, δεν λύνονται με μαγικούς τρόπους, είπε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, σε εισαγωγική τοποθέτηση της, στη σημερινή πρώτη της παρουσία στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.

«Θα συμφωνήσετε ότι δεν λύνονται με μαγικούς τρόπους, ούτε αμέσως. Λύνονται όμως με αλληλοενημέρωση, με συζήτηση, με σεβασμό στην άποψη όλων, κυρίως με γνώμονα την παιδαγωγική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος  για το καλό των παιδιών μας, των μαθητών/τριών και των νέων μας και στο πλαίσιο συγκεκριμένων σχεδιασμών», πρόσθεσε.

Η κα. Μιχαηλίδου επεσήμανε ότι η διαβούλευση και συνεννόηση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τις κοινοβουλευτικές επιτροπές και τους ίδιους τους Βουλευτές, αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, «αφού μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να προωθήσουμε πολιτικές, έργα και μεταρρυθμίσεις προς όφελος των ίδιων των μαθητών, μαθητριών, φοιτητών και φοιτητριών μας και του εκπαιδευτικού μας συστήματος».

Όπως είπε, «βασικό χαρακτηριστικό της δικής μου προσέγγισης και εργασίας είναι ο μαθητοκεντρικός της χαρακτήρας, αφού στο επίκεντρο των όποιων αποφάσεών πρέπει να είναι ο μαθητής/η μαθήτρια και οι νέοι μας».

«Επίσης, γνώμονάς μας είναι η επιστημονική τεκμηρίωση των όποιων αποφάσεων, καθώς και η σφαιρική, ενιαία αντιμετώπιση των θεμάτων. Επιπρόσθετα, πρόθεσή μας είναι να αναδείξουμε καλές πρακτικές από τα σχολεία, ώστε να προωθήσουμε το θετικό κλίμα, να ενδυναμώσουμε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς και να στηρίξουμε τους γονείς», πρόσθεσε.

Η κα. Μιχαηλίδου είπε πως υποχρέωση και καθήκον τους είναι η υλοποίηση των στόχων για μια ποιοτική εκπαίδευση.

Προς την κατεύθυνση αυτή, συνέχισε η Υπουργός Παιδείας, έχουν θέσει προτεραιότητες και άρχισαν ήδη δουλειά, σε ένα πλαίσιο επιστημονικό και παιδαγωγικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

«Θέματα όπως τα αναλυτικά προγράμματα και το περιεχόμενό τους, η συμπεριληπτική εκπαίδευση, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, οι παιδαγωγικές προσεγγίσεις στη διδασκαλία και τη μάθηση, η αξιολόγηση εκπαιδευτικών, μαθητών και εκπαιδευτικού έργου, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης, οι σχολικές υποδομές, θέματα νεολαίας και αθλητισμού, και άλλα, ήδη τίθενται σε συζήτηση για εκσυγχρονισμό, μέσω διαβούλευσης με τους εταίρους μας», συμπλήρωσε.

Είπε, επίσης, πως θα εργαστούν συστηματικά και οργανωμένα, αντιμετωπίζοντας τις σοβαρές προκλήσεις που έχουν μπροστά τους, με νηφαλιότητα, με σχεδιασμό, με χρονοδιαγράμματα, μα πάνω απ’ όλα με ξεκάθαρο όραμα, για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του κυπριακού εκπαιδευτικού συστήματος, στη βάση και του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, «γιατί τα παιδιά μας το αξίζουν».

Σημείωσε περαιτέρω ότι «τελική επιδίωξή μας είναι το κάθε παιδί να μπορεί και να πετυχαίνει να καλλιεργήσει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητές του στον μέγιστο δυνατό βαθμό, στο πλαίσιο μιας συμπεριληπτικής, δημοκρατικής εκπαίδευσης, που να στηρίζεται στη λήψη αποφάσεων, με βάση τα ερευνητικά δεδομένα, όπως γίνεται σε όλες τις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες».

Η κα. Μιχαηλίδου είπε πως η συνεργασία, μέσω θεσμοθετημένης διαδικασίας, θα περιλαμβάνει τη διαβούλευση και τη συνέργεια, σε όλα τα επίπεδα, με τους εμπλεκόμενους φορείς, τους/τις μαθητές/μαθήτριες, τους γονείς/κηδεμόνες, τους/τις εκπαιδευτικούς και όλα τα οργανωμένα σύνολα ή άλλα άτομα, που ενδιαφέρονται και έχουν λόγο στην εκπαιδευτική διαδικασία.

«Η εκπαίδευση ενός τόπου είναι αλληλένδετη με την ποιότητα και το μέλλον της κοινωνίας του, γι’ αυτό και στο επίκεντρο των προσπαθειών μας θα είναι τα παιδιά και το καλώς νοούμενο συμφέρον τους. Ζητώ από σας τη συνεργασία, τη διαβούλευση υπεράνω κομματικών ή άλλων επιδιώξεων, όπως γνωρίζω πως εργάζεστε, ζητώ επίσης να έχω εποικοδομητικό διάλογο για τα υπό συζήτηση θέματα, στη βάση παιδαγωγικών κυρίως κριτηρίων και φυσικά επιζητώ την εποικοδομητική κριτική και τον έλεγχο από μέρους σας για τη συνεχή μας βελτίωση», συμπλήρωσε.

Η Υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι προσβλέπει σε μια ειλικρινή συνεργασία με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, μακριά από αχρείαστες σκοπιμότητες και εντάσεις, για αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων και υλοποίηση των κοινών τους στόχων.

«Οι μαθητές και μαθήτριές μας, οι νέοι μας, πρέπει να απολαμβάνουν μιας ποιοτικής και σύγχρονης εκπαιδευτικής διαδικασίας, που θα τους επιτρέπει να αναπτύσσονται σε κριτικά σκεπτόμενους νέους, με οράματα και φιλοδοξίες που να μπορούν να υλοποιήσουν», τόνισε.

Εξάλλου, σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας, η κα. Μιχαηλίδου είπε ότι συζητήθηκαν ζητήματα «που απασχολούν όλους μας και ειδικά γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές/μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες, όπως είναι: η αξιολόγηση των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών, η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, η συμπεριληπτική εκπαίδευση, οι σχολικές υποδομές, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης, η ένταξη των μαθητών/μαθητριών με μεταναστευτική βιογραφία στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, η αγορά υπηρεσιών στην εκπαίδευση κ.ά.».

Όπως ανέφερε, δόθηκαν κάποιες προκαταρκτικές τους θέσεις, οι οποίες πηγάζουν και από το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και ανοίχθηκε ένας διάλογος.

«Θεωρώ πως στην πορεία θα έχουμε την ευκαιρία, μέσα από συζητήσεις με την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, να δώσουμε λύσεις στα διάφορα ζητήματα που αφορούν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα για την αναφορά της κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ότι «είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχουμε πλάνο αξιολόγησης της σχολικής μονάδας», η κα. Μιχαηλίδου είπε ότι «ναι, αυτή τη στιγμή είμαστε η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν έχει πλάνο αξιολόγησης της σχολικής μονάδας, η Ελλάδα έχει προχωρήσει, και εμείς είμαστε όμως σε τελικό στάδιο διαβούλευσης για το θέμα, οπότε θα είμαστε σε θέση, μέσα στο επόμενο διάστημα, να προτείνουμε κάτι συγκεκριμένο στη Βουλή, μέσα από τον διάλογο με τους εταίρους μας, πάντα συμφωνημένο που θα αφορά στην αξιολόγηση της σχολικής μονάδας».