Ελπίζω να το λένε γι΄ αστείο. Θα κάνει, λέει, έρευνα η Αστυνομία για το κάψιμο της σημαίας του ψευδοκράτους. «Είναι και αυτή μια σοβαρή υπόθεση για την οποία έχουν δοθεί οδηγίες να εξεταστεί με κάθε σχολαστικότητα», δήλωσε ο Αρχηγός της Αστυνομίας. Μα, αλήθεια; Τι θα ερευνηθεί; Αν παραβιάστηκε νομοθεσία περί προσβολής ξένου κράτους; Εκτός κι αν η έρευνα έχει σχέση με την πρόκληση πυρκαγιάς. Αλλιώς, είναι αδικαιολόγητη η Αστυνομία. Ας ερευνήσει εκείνα που πρέπει κι ας αφήσει κατά μέρος τις σαχλαμάρες.
 
Σε τούτο τον τόπο ο ανταγωνισμός για το ποιος θα πουλήσει τη μεγαλύτερη εξυπνάδα αναβαθμίστηκε σε επιστήμη. Εδώ γίνεται χαμός τόσες μέρες για το κατασκοπευτικό βαν και από σοβαρότητα σκίζουμε ομαδικά. Όλοι παριστάνουν τους έκπληκτους. Ακόμα και η Αστυνομία, που κάνει έρευνα μετά που έγινε δημόσιος σάλος. Και όλοι έχουν κάτι καινούργιο να πουν. Ανακάλυψαν ο ένας μετά από τον άλλο την τασιηνόπιττα. Μας παρακολουθούν! Μας κατασκοπεύουν! Η Μοσάντ είναι μέσα στα σπίτια μας! Καινούργια πράματα, πρωτοφανέρωτα. 
 
Κατ΄ αρχήν, για να μας παρακολουθούν δεν χρειάζονται αυτοκίνητα και εξοπλισμούς των δέκα εκατομμυρίων. Τα λέμε όλα μόνοι μας σε όποιον μας ρωτήσει. Άσε και εκείνους, που μόλις νομίζουν πως έμαθαν κάτι καινούργιο τρέχουν στις πρεσβείες και τα λένε χαρτί και καλαμάρι για να κάνουν οι πρέσβεις λεπτομερείς τις εκθέσεις τους. Αλλά, ούτε αυτό χρειάζεται. Διότι ακόμα και όπλα να αγοράσει το κυπριακό κράτος, που δεν αγοράζει ούτως ή άλλως, κάποιος θα πάει στις τηλεοράσεις και θα το πει για να κάνει σόου. Ή θα το βάλει στο facebook. Μήπως, κατασκοπεύουν εταιρείες; Και χρειάζονται τέτοιου εξοπλισμούς για τις κυπριακές εταιρείες; Τα μεγέθη μας δεν το δικαιολογούν. Μην λέμε και μεγάλα λόγια, αλλά η λογική αυτό λέει. Ότι στην Κύπρο τέτοιου είδους κατασκοπεία είναι υπερβολή. Περιττά έξοδα. Αν θέλεις να μάθεις κάτι για μια εταιρεία πίνεις έναν καφέ με έναν υπάλληλο και σου τα λέει. Αν θέλεις να μάθεις τα προσωπικά κάποιου διαβάζεις το FB. Ακόμα και ο κατά συρροή δολοφόνος έβαζε εκεί τους χώρους που έκρυβε τα θύματα του. Τέτοιοι επιπόλαιοι είμαστε.
 
Όσο για τις παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων ή άλλων, γίνονται με πολύ πιο φθηνά μέσα. Τα κινητά και τα κομπιούτερ έκαναν τη ζωή μας πιο ευάλωτη παρά ποτέ. Μόνο τον υπόκοσμο δεν μπορεί να παρακολουθεί η Αστυνομία. Διότι χρειάζεται αλλαγή νομοθεσίας δήθεν και δεν εγκρίνει η Βουλή. Για τους Τούρκους, που θα έπρεπε να παρακολουθούνται, ούτε λόγος. Σεβόμαστε την ιδιωτική τους ζωή.
 
Αυτό που προφανώς συμβαίνει είναι αυτό που συνέβαινε πάντα στην Κύπρο, απλώς τώρα πήρε άλλη μορφή. Είναι διαμετακομιστικός σταθμός κατασκόπων. Έρχονται εδώ κάνουν τις συμφωνίες τους, ανταλλάσσουν τα εκατομμύρια του τομέα τους και τις δουλειές τους τις κάνουν αλλού. Εκεί που έχει μεγάλες εταιρείες και μεγάλες κυβερνήσεις. Εμάς δεν μας λογαριάζουν παρά μόνο ως βολικό σταθμό. Δεν τους ενοχλεί κανένας. Ούτε η Αστυνομία, που προτιμά να ασχολείται με το κάψιμο μιας σημαίας.
 
Από την άλλη, βέβαια, βρήκαμε κι ένα θέμα να βάλει λίγο ζουμί στη μιζέρια μας. Ρίχνουμε κι έναν Αβέρωφ Νεοφύτου μέσα στο ζήτημα και γίνονται ανάρπαστες οι λεπτομέρειες. Αυτός ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι τόσο πολυμήχανος που βρίσκεται παντού ή απλώς έβγαλε όνομα ο θεριστής; Διότι, πέστε μου να χαρείτε, είναι λογικό να πετάμε στη δημόσια σφαίρα το όνομα ενός αρχηγού κόμματος και να τον μπλέκουμε σε θέματα κατασκοπείας επειδή συνάντησε τον πρόεδρο της εβραϊκής κοινότητας; Λίγη σοβαρότητα δεν μας έμεινε; Να συγκρατηθούμε κάπως, να μην νομίζουμε πως όλα είναι πλέον εικονικός κόσμος του διαδικτύου.
 
Εξάλλου, είναι τόσο σοβαρό το ζήτημα, όπως λέει και η Αστυνομία, που αποφάσισε να το ερευνήσει μετά που ξεσήκωσε θόρυβο το ΑΚΕΛ. Προηγουμένως, ενώ το γνώριζε δεν αντιλήφθηκε ότι είναι σοβαρό. Και τώρα που το θεώρησε σοβαρό και το ερευνά, και ενώ επί δεκαήμερο γίνεται κυριολεκτικά χαμός, ο ιδιοκτήτης του βαν βρίσκεται σε έκθεση στη Γαλλία και θα έρθει με το πάσο του από Δευτέρας. Γιατί δεν του ζήτησαν να έρθει αμέσως να δώσει εξηγήσεις αφού είναι τόσο σοβαρό; Δεν λέω ότι δεν είναι σοβαρό το ζήτημα. Αυτό που λέω είναι πως εμείς δεν είμαστε σοβαροί. Μόνο για τα παναΰρκα. Κι όταν ακούω τα κόμματα να ζητούν διαφάνεια, ακόμα χειρότερα.