Υπέβαλα στις 23 Φεβρουαρίου στην συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ) την παραίτησή μου από την Προεδρία της. Θεωρώ ότι λόγω, ενδεχόμενης, σύγκρουσης συμφέροντος δεν είναι θεμιτό να παραμείνω στη θέση αυτή, από την στιγμή που ολοκληρώνεται η διαδικασία διαβούλευσης σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές του 2023.

Σε μια εποχή γενικότερης απαξίωσης της πολιτικής, μόνο οι πράξεις έχουν αξία. Συνεπώς η παραίτηση μου στέλνει το μήνυμα πως η ανεξαρτησία των θεσμών χρειάζεται να τυγχάνει προστασίας και έτσι οι συνάδελφοι μου στον ΠΔΣ, τους οποίους και ευχαριστώ, θα προχωρήσουν στην αντικατάσταση μου μετά από 7 χρόνια.

Είναι σταθερή πεποίθηση μου ότι οι ηγέτες πρέπει να ηγούνται και να εμπνέουν με την πολιτική και το παράδειγμα τους. Αυτό είναι και ένα από τα κυρία συστατικά που καθορίζουν και το Τίμιο Κράτος που οι πολίτες απεγνωσμένα επιζητούν. Αυτό τουλάχιστον ήταν ένα από τα πιο ξεκάθαρα μηνύματα  που έχω λάβει σε όλες μου τις επαφές κατά την διάρκεια της διαβούλευσης που έκανα τους τελευταίους μήνες με οργανωμένους φορείς και την κοινωνία γύρω από τρεις άξονες που απασχολούν τον τόπο μας: Τίμιο Κράτος, Κύπρος 2035 και η Λύση μάς συμφέρει.

Η κατρακύλα στους δείκτες διαφθοράς για την Κύπρο καταγράφεται από όλους τους έγκυρους διεθνείς οργανισμούς. Η αρνητική πορεία σχετίζεται με τις πρακτικές της απερχόμενης κυβέρνησης που έχουν πλήξει το κύρος της χώρας μας και την αξιοπρέπεια του Kύπριου πολίτη. 

Δεν είναι αυτή η Κύπρος που μας αξίζει. Η πραγματικότητα αυτή θα πρέπει να αλλάξει.

Η σημερινή εικόνα κακοδιοίκησης και διαφθοράς να δώσει τη θέση της στην διαφάνεια, στην πρόοδο και στην ανάπτυξη για όλους. Να θωρακίσουμε τη δημόσια ζωή με κανόνες που θα τηρούνται. Με διαφάνεια που θα βασίζεται στους κανόνες που θέτει η GRECO για όλη την Ευρώπη. Με κανονισμούς που θα αποτρέπουν τη σύγκρουση συμφέροντος στην άσκηση εξουσίας. Με έμφαση στους κανόνες της χρηστής διοίκησης και του κράτους δικαίου. 

Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, προτείνω:

Α. Εισαγωγή κανόνων που να αποτρέπουν  την σύγκρουση συμφέροντος. Κώδικας Δεοντολογίας, ο οποίος να δεσμεύει πρώτους, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα μέλη του Υπουργικού του Συμβουλίου, ώστε να αποτρέπεται οποιανδήποτε σύγκρουση συμφέροντος στην άσκηση εξουσίας. Αν ένας υπουργός αποτύχει να ακολουθήσει τον Κώδικα Δεοντολογίας, δεν έχει θέση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Θα πρέπει  αμέσως να αποχωρεί.

Β. Εφαρμογή του Πόθεν Έσχες που να αφορά και το Πόθεν και το Έσχες των εκλεγμένων αξιωματούχων.  Πρέπει να τίθεται στη δημόσια σφαίρα η αρχική τους οικονομική κατάσταση, οι μεταβολές καθώς και η εξήγηση της διακύμανσης των οικονομικών τους δεδομένων.

Γ. Διαχωρισμός κράτους- κόμματος. Ο Πρόεδρος επιβάλλεται να αντιμετωπίζει τους πολίτες ισότιμα και να κυβερνά ως πρόεδρος όλων των Κυπρίων. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως από την στιγμή που ένα πρόσωπο αναλαμβάνει υπουργικό αξίωμα, υποβάλλει  παραίτηση από πιθανό κομματικό του αξίωμα. Η παραίτηση θα ισχύει σε όλη την διάρκεια της υπουργικής του θητείας.

Δ. Ενημέρωση των πολιτών για τις συναντήσεις του Προέδρου. Τήρηση των κανόνων πρώτα από τον Πρόεδρο, τον πρώτο πολίτη της χώρας. Εβδομαδιαία ηλεκτρονική ενημέρωση των πολιτών για τις συναντήσεις του. Είναι δικαίωμα του πολίτη να ερωτά και η Προεδρία να απαντά, σε σχέση με τις δραστηριότητες, τις ευθύνες και τα καθήκοντα του.

Γνωρίζω ότι τίποτε στην πολιτική δεν είναι εύκολο, ούτε ο δρόμος για την αλλαγή του τρόπου  διακυβέρνησης είναι στρωμένος με ροδοπέταλα . Έχω συναίσθηση των δυσκολιών. Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε από τώρα μια καθαρή στρατηγική, με καθαρές θέσεις, που θα μας καταστήσει ένα σύγχρονο κράτος.

Ένα κράτος  ευθυγραμμισμένο με τα πιο υψηλά επίπεδα ανάπτυξης της ΕΕ στους τομείς της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Με βιώσιμη οικονομία, ισορροπημένη ανάπτυξη με κοινωνική ευαισθησία και με σεβασμό στους πολίτες.

Γι’ αυτό προτείνω ένα Τίμιο Κράτος

https://achilleas.eu