Να ιεραρχήσουν τις προτεραιότητες που θα περιλάβουν στους προϋπολογισμούς τους για το 2023, καλεί το Υπουργείο Οικονομικών τις οντότητες Γενικής Κυβέρνησης, τις κρατικές επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Με αφορμή την ετοιμασία των προϋπολογισμών τους για την επόμενη χρονιά, το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία καλούνται οι οντότητες και οι κρατικές επιχειρήσεις, όπως οι προτεραιότητες που θα θέσουν να συνάδουν με την κυβερνητική πολιτική. Όπως επισημαίνει στην εγκύκλιο ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, είναι αναγκαία η υποβολή ολοκληρωμένων προτάσεων για την αποφυγή συμπληρωματικών προϋπολογισμών στη Βουλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Παράλληλα, ο κ. Παντελή παραπέμπει την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο τον περασμένο Φεβρουάριο, σύμφωνα με την οποία η σύσταση νέας οντότητας Γενικής Κυβέρνησης μπορεί να επιτραπεί μόνο εάν ο Υπουργός Οικονομικών κρίνει ότι τα οικονομικά και χρηματοοικονομικά οφέλη από τη σύσταση τέτοιας οντότητας υπερκαλύπτου το κόστος της σύστασης τους. Το υπουργείο, αναφερόμενο στα γεγονότα που επηρεάζουν την οικονομία, σημειώνει πως ο αρνητικός αντίκτυπος από την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας αλλά και ανάλογων μέτρων που εφαρμόζει η Μόσχα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί, λόγω του ότι η διάρκεια και έκταση των μέτρων δεν είναι καθορισμένη. Παράλληλα, τονίζεται πως παρά την επιτυχή αντιμετώπιση των διαδοχικών κρίσεων, την ευελιξία που έχει επιδειχθεί και τη σημαντική πρόοδο, μέσα από τις πρόσφατες κρίσεις, έχει διαπιστωθεί ακόμη περισσότερο η ανάγκη για ολοκλήρωση των προσπαθειών του κράτους για σφαιρική αντιμετώπιση των προκλήσεων και των μακροχρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών της οικονομίας, με στόχο την ενδυνάμωση της ανθεκτικότητας της σε εξωτερικές κρίσεις και την ενίσχυση της για αειφόρο μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Ενισχύστε τις προσπάθειες

Το Υπουργείο τονίζει την ανάγκη για επίσπευση και ενίσχυση των συντονισμένων προσπαθειών για περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών σταθερότητας, ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας της οικονομίας στη βάση ενός νέου ολοκληρωμένου και μακροχρόνιου βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης. Επιπρόσθετα, αναφέρεται στις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση για τον μετριασμό και την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας μέσω της χρηματοδοτικής στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τήρηση χρονοδιαγραμμάτων

Το Υπουργείο Οικονομικών καλεί τις οντότητες Γενικής Κυβέρνησης και κρατικές επιχειρήσεις να τηρήσουν αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα που έχουν καθοριστεί για την έγκαιρη κατάθεση των προϋπολογισμών στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη Βουλή, πριν το τέλος του χρόνου, για να αποφευχθεί η χρήση των δωδεκατημορίων. Σημειώνεται πως οι οντότητες της Γενικής Κυβέρνησης και ο κρατικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν τους προϋπολογισμούς τους στο Υπουργείου Οικονομικών μέχρι τις 16 Αυγούστου. Μάλιστα, σημειώνει πως στις περιπτώσεις που κριθεί αναγκαίο, το Υπουργείο Οικονομικών, το Σεπτέμβριο θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους Οργανισμούς για να συζητήσουν τους προϋπολογισμούς τους.