Σκόνη από την Βόρειο Αφρική επηρέασε τις τελευταίες ημέρες την περιοχή μας. Σε δηλώσεις του στο philenews – σχολιάζοντας και πληροφορίες ότι σκόνη μπορεί να έχει φτάσει ακόμη και από τις πυρκαγιές στις ΗΠΑ – ο Ανώτερος Λειτουργός Μετεωρολογίας Φίλιππος Τύμβιος, διευκρίνισε πως «είναι δυνατή η μεταφορά σκόνης ή άλλων ρύπων από μεγάλες αποστάσεις στην περιοχή μας, ωστόσο υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις».

Συγκεκριμένα θα πρέπει οι ρυπαντές να μπορέσουν να ανεβούν ψηλά για να συναντήσουν τα ατμοσφαιρικά ρεύματα που θα τους μεταφέρουν. Οι αεροχείμαροι (jet stream) να είναι ισχυροί και να έχουν διάρκεια και το βάρος τους να είναι μικρό ώστε να μην κατακαθίσουν σύντομα λόγω της επίδρασης της βαρύτητας».

Όπως τόνισε ο κ. Τύμβιος «θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψιν ότι όσο πιο ισχυρός είναι ο αεροχείμαρρος και μεγαλύτερη η απόσταση μεταφοράς των ρύπων, αυξάνει η ανάμειξη των ρύπων με την υπόλοιπη ατμόσφαιρα έτσι δεν πρόκειται να είναι αντιληπτοί στην μορφή την οποία ξεκίνησαν (π.χ. καπνός, αμμοθύελλα, ραδιενεργό νέφος) αλλά ως ίχνη στην ατμόσφαιρα τα οποία είναι αντιληπτά μόνο από εξειδικευμένες συσκευές μέτρησης (Lidar ή ορισμένοι εξειδικευμένοι δορυφόροι εάν βρίσκονται σε πτήση και χημικές μέθοδοι εάν μαζεύεται δείγμα από το έδαφος)».

Σημείωσε την ίδια στιγμή, «τρέχουμε ένα παγκόσμιο ατμοσφαιρικό μοντέλο (ΝΟΑΑ HYSPLIT) με πραγματικές μετρήσεις της ατμόσφαιρας από τις 20/10 μέχρι και τις 2/11 για να δούμε κατά πόσο ένας ρύπος που έχει καταφέρει να φθάσει ψηλά και να συναντήσει τον αεροχείμαρο, έχει πιθανότητες να φθάσει στην περιοχή μας χωρίς να πέσει στο έδαφος. Στο πείραμα που διενεργήθηκε, «ξεκινούμε» καθημερινά μία νέα φωτιά, ώστε η κάθε περίπτωση να λάβει υπόψιν τις διαφορετικές ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή αυτή κάθε μέρα. Στο σχήμα που ακολουθεί φαίνεται η πιθανή κίνηση των σωματιδίων του καπνού. Από τις 13 περιπτώσεις, η πλειοψηφία τους επηρεάζει την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, ενώ δύο περιπτώσεις έχουν πλησιάσει την Ευρώπη όπου και αποκόπηκαν από τον αεροχείμαρο και παρέμειναν σταθερές».

Συμπερασματικά, είναι δυνατό να παρουσιαστούν ίχνη από τις πυρκαγιές των ΗΠΑ σε άλλες μακρινές περιοχές αλλά είναι πολύ δύσκολο αφού ακόμα και εάν καταφέρουν να φθάσουν στον αεροχείμαρο, χρειάζονται πολύ ειδικές συνθήκες για να φθάσουν στην Ευρώπη οι οποίες δεν υπάρχουν αυτή την περίοδο.

Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Τύμβιος, από τις μετρήσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή, φαίνεται πως τις τελευταίες τρεις ημέρες, η πηγή της αέριας μάζας στα ψηλότερα στρώματα αλλά και κοντά στην επιφάνεια, προέρχεται από την Βόρεια Αφρική η οποία αυτή την περίοδο παρουσιάζει αυξημένα ποσοστά αιωρούμενης σκόνης στην ατμόσφαιρα.

 

Ο καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για τις επόμενες μέρες