Τo Nicosia Mall είναι η μεγαλύτερη επένδυση που υλοποιείται αυτή την περίοδο στην πρωτεύουσα, ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ  και η έναρξη της λειτουργίας του το τελευταίο τρίμηνο του 2018, αναμένεται με ανυπομονησία από το καταναλωτικό κοινό της Λευκωσίας και όχι μόνο. Το μίγμα των 150 καταστημάτων που θα φιλοξενεί και η δομή του mall υπόσχονται μια ανανεωμένη εμπειρία κατανάλωσης και ψυχαγωγίας. Το έργο υλοποιείται με ταχείς ρυθμούς χάρη στην απόφαση της Τράπεζας Κύπρου να επενδύσει στην αποπεράτωσή του. Ο πρόεδρος της Nicosia Mall Holdings (ΝΜH), Μάριος Καλοχωρίτης, ανώτατος σύμβουλος του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου και πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συγκροτήματος, μιλά για την εξέλιξη του Nicosia Mall σε ένα υπερσύγχρονο εμπορικό κέντρο, για τον ρόλο της τράπεζας και τη θετική επίδραση που αναμένεται να έχει το έργο στην κυπριακή οικονομία.
Οι εργασίες για την αποπεράτωση του Nicosia Mall εντείνονται και θα ολοκληρωθούν σύντομα χάρη στην καθοριστική συμβολή της Τράπεζας Κύπρου.

Πώς ένας χρηματοοικονομικός οργανισμός βρέθηκε να είναι κύριος μέτοχος ενός εμπορικού κέντρου; 
To Nicosia Μall ήταν ένα εγκαταλελειμμένο εγχείρημα, εγκλωβισμένο σε ένα οικονομικό αδιέξοδο, λόγω της οικονομικής κρίσης. Ως τράπεζα, είχαμε δύο επιλογές: να αφήσουμε το έργο ημιτελές, χωρίς εμπορική αξία ή να το αναλάβουμε και να χρηματοδοτήσουμε την ολοκλήρωσή του.  Αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε τον πιο δύσκολο δρόμο και να μετατρέψουμε ένα πρόβλημα σε ευκαιρία. Λάβαμε μια στρατηγικά τολμηρή απόφαση και αξιοποιήσαμε την οικονομική δύναμη της Τράπεζας. Κάναμε και κάτι ακόμη. Δεν επενδύσαμε απλά στην ολοκλήρωση της κατασκευής του mall, αλλά επενδύσαμε επιπλέον χρήματα για να δημιουργήσουμε ένα αναβαθμισμένο εμπορικό κέντρο που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχα του εξωτερικού. Το Nicosia Mall δεν είναι απλά ένα ακόμη εμπορικό κέντρο, αλλά μια ανάπτυξη υπερτοπικής σημασίας. 
Πρόκειται για ένα πολλά υποσχόμενο επιχειρηματικό εγχείρημα, με μεγάλες προοπτικές. Εκτός από τη δυναμική του ως εμπορικό κέντρο, το Nicosia Mall αναβαθμίζει την ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκεται, τη δυτική Λευκωσία. Ταυτόχρονα αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς δημιουργεί εκατοντάδες θέσεις εργασίας τόσο κατά τη φάση της κατασκευής, όσο και κατά τη λειτουργία του, εφόσον θα στεγάζει δεκάδες επιχειρήσεις. Γι’ αυτό άλλωστε πήραμε και την απόφαση να επενδύσουμε σε αυτό το έργο. Ο τραπεζικός τομέας «πάει πακέτο» με το μακροοικονομικό περιβάλλον και με την κίνησή μας δίνουμε ώθηση στην κυπριακή οικονομία. Για να αντιληφτείτε το μέγεθος, πρόκειται για μια επένδυση που ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,8% του ΑΕΠ της χώρας

Ποια είναι η στρατηγική σας για το Nicosia Mall;
Η ευρύτερη στρατηγική μας βασίζεται στη φιλοσοφία του «να εργαζόμαστε ευθύς εξαρχής με τον ορθό και κατάλληλο τρόπο». Εφόσον, λοιπόν, δεν θέλαμε απλά να αποπερατώσουμε ένα οικοδομικό έργο, αλλά να παραδώσουμε μια σύγχρονη εμπορική ανάπτυξη, έπρεπε να βρούμε τους κατάλληλους ανθρώπους για να φέρουν σε πέρας το εγχείρημα. Αναλαμβάνοντας τον ρόλο μου ως πρόεδρος του Nicosia Mall, πρωταρχικός μου στόχος ήταν η στελέχωση της διοίκησης με συνεργάτες που γνωρίζουν τον τομέα, διαθέτουν διεθνή τεχνογνωσία, ενώ παράλληλα αντιλαμβάνονται και τις ιδιαιτερότητες της τοπικής αγοράς. Σήμερα, όλοι μαζί, χτίζουμε ένα μοντέρνο αρχιτεκτονικά χώρο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή, συνάδει απόλυτα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιεί την τεχνολογία και σέβεται το περιβάλλον. Για να πετύχουμε τους στόχους αυτούς, επενδύσαμε ένα σημαντικό κονδύλι για να δημιουργήσουμε χώρους πρασίνου, επιστρατεύσαμε «έξυπνες» τεχνολογίες όπως το Smart Parking και βελτιώσαμε την ενεργειακή κατανάλωση του Μall. Επιπλέον, ως μέρος της προσπάθειάς μας να προσφέρουμε μια αναβαθμισμένη εμπειρία στο κοινό, το Mall θα διαθέτει 1.700 θέσεις στάθμευσης και επενδύσαμε στη δημιουργία μιας σωστής οδικής υποδομής, διευκολύνοντας την πρόσβαση προς το Nicosia Mall. Με λίγα λόγια, ακολουθώντας τη στρατηγική που χαράξαμε, προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα. Υλοποιούμε ένα έργο το οποίο έχει όλα τα φόντα να γίνει ο απόλυτος προορισμός για όλη την οικογένεια.

 

Ιδανικός συνδυασμός αγορών και ψυχαγωγίας

Όταν το έργο ολοκληρωθεί, οι πρώτοι επισκέπτες τι θα αντικρίσουν; Ποιος είναι ο στόχος σας;
Θα δουν έναν ορθολογικά διαμορφωμένο χώρο, ο οποίος θα φιλοξενεί έναν ιδανικό συνδυασμό καταστημάτων και ευκαιριών ψυχαγωγίας, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη και ευχάριστη εμπειρία αγορών. Θέλουμε το Nicosia Mall να καταστεί ένας εμπορικός προορισμός παράδειγμα όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Το Nicosia Mall δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Κύπρου, από άποψη μεγεθών, αριθμού καταστημάτων, επιλογών διασκέδασης και ψυχαγωγίας και ποικιλίας επώνυμων προϊόντων, αλλά ένας προορισμός. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Nicosia Mall το αναδεικνύουν, όπως ήδη σας ανέφερα, σε ένα χώρο υπερτοπικής σημασίας. Δεν είναι ακόμη ένα mall, αλλά μια αναπτυξιακή υποδομή που φέρνει την ευρύτερη περιοχή στο επίκεντρο της Κύπρου και όχι μόνο.

Στην Ευρώπη, τα εμπορικά κέντρα είναι ένας σημαντικός πυλώνας της οικονομίας. Ποιο αναμένεται να είναι το οικονομικό αποτύπωμα του Nicosia Mall;
Το Nicosia Mall δίνει ήδη ώθηση στην κυπριακή οικονομία. Επαναλαμβάνω ότι πρόκειται για μια επένδυση που ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ, γεγονός που κατατάσσει το Mall πρώτο στη λίστα των μεγαλύτερων επενδύσεων που υλοποιούνται αυτή την περίοδο στη Λευκωσία. Στο παρόν στάδιο, της κατασκευής, το Nicosia Mall δίνει ανάσες στην τοπική οικονομία, ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό κλάδο. Με την ολοκλήρωσή του, προβλέπουμε πως η θετική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα θα ενισχυθεί, καθώς θα δημιουργηθούν πέραν των 1.200 θέσεων εργασίας στα 150 καταστήματα που θα φιλοξενεί. Ως αποτέλεσμα, το Nicosia Mall θα συμβάλλει σημαντικά στην άνοδο του γενικού δείκτη απασχόλησης και στη μείωση της ανεργίας. 

«Η Τράπεζα Κύπρου με την επένδυσή της στο Nicosia Mall δημιουργεί μια εμπορική ανάπτυξη υπερτοπικής σημασίας, αναβαθμίζει τη Λευκωσία και δημιουργεί  εκατοντάδες θέσεις εργασίας», αναφέρει ο πρόεδρος της Nicosia Mall Holdings, Μάριος Καλοχωρίτης (φωτό).