Μέχρι και 13%, στο ιδανικό σενάριο, εκτιμάται πως είναι δυνατό να μειωθεί η κυκλοφοριακή κίνηση στους δρόμους της Λευκωσίας από την υπό συζήτηση εφαρμογή νέου κλιμακωτού ωραρίου στην κρατική μηχανή. Μελέτη που διενήργησε το Υπουργείο Μεταφορών για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, κατέδειξε πως οι βελτιώσεις στη συνολική κυκλοφορία από την εφαρμογή του κλιμακωτού ωραρίου είναι μεν μικρές στο ρεαλιστικό σενάριο αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αμελητέες, ενώ στο ιδανικό σενάριο αγγίζουν το 13%.
Αρχικά, το Υπουργείο Μεταφορών είχε προτείνει το κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης να είναι από τις 7 μέχρι τις 9 το πρωί, ωστόσο οι κανονισμοί που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο και συζητούνται στη Βουλή προβλέπουν τη διεύρυνση του ελαστικού ωραρίου κατά μιάμιση ώρα, δηλαδή από τις 7.00/8.30 π.μ μέχρι τις 2.30 με 4.00.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι συνολικοί κυκλοφοριακοί φόρτοι (ροή της κυκλοφορίας) θα μειωθούν από 3% μέχρι 13% και η μέση ταχύτητα στο οδικό δίκτυο θα αυξηθεί κατά 2% μέχρι 11%. Ακόμη και στην περίπτωση του ρεαλιστικού σεναρίου, η βελτίωση δεν θα είναι αμελητέα, καθώς αναμένεται να μειωθούν κατά τι οι ουρές οχημάτων στους δρόμους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν συζητά αναβολή της μεταρρύθμισης στο Δημόσιο το ΥΠΟΙΚ
Συγκεκριμένα, από παρατηρήσεις μετρητή στη Λεωφόρου Στροβόλου διαπιστώθηκε ότι δημιουργούνται ουρές πάνω από τον μετρητή κυκλοφορίας όταν περίπου η διακύμανση της κυκλοφορίας ξεπεράσει το 7.5%. Βάσει της μελέτης, η μικρή βελτίωση που υπολογίζεται ότι θα υπάρξει είναι σημαντική για τη μείωση του μποτιλιαρίσματος και των καθυστερήσεων σε κεντρικούς άξονες, για κάποιο χρονικό διάστημα.
Η εφαρμογή του κλιμακωτού ωραρίου είναι εφικτή στον δημόσιο τομέα και εκτιμάται πως θα την αξιοποιούν 2.500 εργαζόμενοι, ενώ ιδανικά η συμμετοχή θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 7.000 εργαζόμενους. Επιπρόσθετα, τονίζεται στη μελέτη πως η μετατόπιση των ωραρίων στην εκπαίδευση δεν θα έχει όφελος, καθώς το όποιο όφελος στην κυκλοφορία θα μετατοπίζεται πάλι εντός της κυκλοφοριακής αιχμής.
Σύμφωνα με τις προτάσεις του Υπουργείου Μεταφορών, οι αστικές και εμπορικές παραδόσεις θα μπορούσαν να γίνονται εκτός των ωρών αιχμής, δηλαδή 9.00 πμ με 12.00 μμ και 5.00 μμ με 7.00 μμ, στους κύριους άξονες. Μάλιστα, για να εφαρμοστεί το ευνοϊκό σενάριο, το Υπουργείο Μεταφορών είχε προτείνει τη φύλαξη των μαθητών στα δημοτικά και γυμνάσια σχολεία της Λευκωσίας από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7.45 πμ. Επίσης, είχε εισηγηθεί την ευελιξία παροχής επιπλέον άδειας 1,5 μέρα τον μήνα σε δημόσιους υπαλλήλους που προσέρχονται νωρίς και φεύγουν αργά από την εργασία τους, έχοντας συσσωρεύσει τον επιπλέον χρόνο εργασίας που να καλύπτει τον χρόνο που θα παρέχει η άδεια. Στις προτάσεις περιλαμβανόταν και η προώθηση του ολοήμερου σχολείου, με υπηρεσία παροχής γευμάτων, τη λειτουργία αθλητικών ακαδημιών με επενδύσεις από ιδιωτική πρωτοβουλία και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης των μαθητών.
Οι απαντήσεις του ΥΠΟΙΚ
Από την πλευρά του, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει σε σημείωμά του ότι θα επαναξιολογήσει τη διεύρυνση του ωραρίου στο Δημοσιο από τις 7.00πμ μέχρι 9.00 πμ. Για παροχή άδειας μιάμιση ημέρας ανά μήνα στους εργαζόμενους που έχουν συσσωρευμένο χρόνο, το υπουργείο θεωρεί πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, καθώς παραπέμπει σε υπερωριακή απασχόληση, όπου η αμοιβή γίνεται μέσω πληρωμένης άδειας ανάπαυσης. Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Οικονομικών τονίζει την ανάγκη για την αυστηρή εφαρμογή του νόμου με την επιβολή προστίμων σε όσους σταθμεύουν παρανόμως στους κεντρικούς οδικούς άξονες των αστικών κέντρων. Το υπουργείο αναφέρεται και στη μελέτη που διενεργεί το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης Προσωπικού για ρύθμιση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στο Δημόσιο.