Ζούμε σε μιαν εποχή κατά την οποία το μεταναστευτικό αποτελεί μείζον θέμα για την Κύπρο. Από πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής άποψης. Και όμως, οι κρατικές υπηρεσίες εμφανίζονται εξαιρετικά αμελείς, έως και ανεύθυνες. Η υπόθεση η οποία έγινε γνωστή από πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου είναι σκανδαλώδης ως προς την γενικότερη διαχείρισή της, τόσο από το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Εσωτερικών όσο και από την Νομική Υπηρεσία. Είχε αποτέλεσμα, ένας εξόφθαλμα παράνομος μετανάστης από το Μπαγκλαντές να κερδίσει την υπόθεση και να αποφύγει την απέλασή του με ένδικά μέσα. Και φυσικά, ως συνήθως, ούτε γάτα ούτε ζημιά για τους… αρμοδίους. Ουδείς θα αναζητήσει ευθύνες και ουδείς θα πληρώσει. Ειδικά όσον αφορά την Νομική Υπηρεσία, τρυπούν ακόμη τ’ αφτιά μας οι δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα, που έκανε παράπονα γιατί δεν του λέμε και μπράβο!

Διαβάστε τα γεγονότα της υπόθεσης όπως αναφέρονται στη δικαστική απόφαση και θαυμάστε υπευθυνότητα! «Κατόπιν αιτήσεως από σχολή στη Λευκωσία, εκδόθηκε άδεια εισόδου του αιτητή στη Δημοκρατία ημερομηνίας 6.11.2015, για περίοδο 15 ημερών. Στις 26.7.2016 του παραχωρήθηκε προσωρινή άδεια παραμονής ως φοιτητής, με ισχύ μέχρι την 31.1.2017. Στις 3.11.2017 τέλεσε γάμο με Ρουμάνα υπήκοο και στις 11.12.2017 υπέβαλε αίτηση για έκδοση δελτίου διαμονής ως μέλος της οικογένειας πολίτη της Ένωσης.

Στις 26.4.2018 το Κλιμάκιο Αλλοδαπών Λευκωσίας, έλαβε πληροφορία επαιτείας σχετικά με ζεύγος Ρουμάνων υπηκόων με ανήλικο παιδί. Διαπιστώθηκε πως επρόκειτο για τη σύζυγο του αιτητή και τον συμβίο της, επίσης Ρουμάνο υπήκοο και πατέρα του ανήλικου τέκνου, οι οποίοι ζητιάνευαν για φαγητό. Ανακρινόμενοι στον αστυνομικό σταθμό Λακατάμειας, ανέφεραν πως συμφώνησαν με τον αιτητή όπως η Ευρωπαία τελέσει γάμο μαζί του, έναντι ανταλλάγματος €1.000 και ότι θα τους εξασφάλιζε τόπο διαμονής και εργασίας.

Σε έλεγχο που έγινε στις 17.7.2020 για τον γάμο του αιτητή με την ευρωπαία υπήκοο, διαφάνηκε να υπάρχει ζήτημα μη γνησιότητας. Η εισήγηση της Υπηρεσίας Αλλοδαπών ήταν η απόρριψη της αιτήσεως του αιτητή για άδεια παραμονής, ενώ ο φάκελος τέθηκε υπόψη της Συμβουλευτικής Επιτροπής, προκειμένου να αποφασίσει περί της γνησιότητας του γάμου τους…

Στις 30.7.2019 ο αιτητής υπέβαλε νέα αίτηση για έκδοση δελτίου διαμονής ως μέλος της οικογένειας πολίτη της Ένωσης, η οποία απερρίφθη στις 3.3.2021, λόγω του ότι διαφάνηκε πως ο γάμος με την Ευρωπαία δεν είναι γνήσιος. Δύο μήνες μετά την απόρριψη της πιο πάνω αιτήσεως, ο αιτητής υπέβαλε την επίδικη αίτηση ημερομηνίας 17.5.2021, η οποία απερρίφθη στις 19.7.2021 αφού, όπως αναφέρθηκε, δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις λόγω μη επαρκών πόρων στη Δημοκρατία».

Ο υπήκοος Μπαγκλαντές μέσω του δικηγόρου του, ωστόσο, προσέβαλε την πιο πάνω απόφαση και δικαιώθηκε, κάνοντας λόγο ουσιαστικά για έλλειψη δέουσας έρευνας… Μάλιστα, προσκόμισε βεβαίωση ημερομηνίας 22.3.2021 εκ μέρους του εργοδότη του, όπως επίσης και αναλυτική κατάσταση αποδοχών ασφαλισμένου κατά εργοδότη για ολόκληρο το έτος 2020, ημερομηνίας 19.3.2021, ομοίως και για τον μήνα Ιανουάριο 2021, όπως επίσης και φωτοαντίγραφα των επιταγών που ο ίδιος έλαβε ως μισθό για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2021.

Προσέξτε την ουσία. Οι αρμόδιοι είχαν εντοπίσει ότι ο γάμος ήταν εικονικός και έναντι χρηματικού ανταλλάγματος, ώστε να μπορέσει ο αλλοδαπός να εξασφαλίσει μόνιμη και νόμιμη διαμονή στην Κύπρο. Μάλιστα, προς τούτο, κατείχαν και ομολογία της Ρουμάνας και του συμβίου της. Και όμως, δεν κατάφεραν να στοιχειοθετήσουν στο δικαστήριο αυτή την κατηγορία. Επιχείρησαν να κερδίσουν τη δίκη προτάσσοντας τον άκρως αδύναμο ισχυρισμό για έλλειψη επαρκών πόρων διαμονής στην Κύπρο. Εντελώς ατεκμηρίωτα μάλιστα. Έτσι μόλις ο αιτητής παρουσίασε στοιχεία ότι εργαζόταν και είχε αποδοχές, οι κρατικές Αρχές εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα.

Και το κερασάκι στην τούρτα. Όπως επισημαίνει το δικαστήριο στην απόφασή του, «Δόθηκαν εννέα παρατάσεις προς τη Δημοκρατία για καταχώρηση ένστασης, πλην όμως, δεν υπήρξε οποιαδήποτε συμμόρφωση, αφού το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, μέχρι και τις 24.1.2023 δεν απέστειλε προς τη Νομική Υπηρεσία την έκθεση γεγονότων. Στις 24.1.2023 δόθηκαν οδηγίες προς τον συνήγορο του αιτητή, για καταχώρηση της γραπτής του αγόρευσης, χωρίς να έχει δικαίωμα η Δημοκρατία να ακουστεί, λόγω ακριβώς της παράλειψης της, ως διαδίκου, να συμμορφωθεί προς τους σχετικούς δικονομικούς κανόνες».

Εννέα παρατάσεις και ποτέ δεν κατέθεσαν τις θέσεις τους κατά της προσφυγής του αλλοδαπού! Τι έχει να πει το Τμήμα Μετανάστευσης; Τι έχει να πει το Υπουργείο Εσωτερικών; Τι έχει να πει η Νομική Υπηρεσία; Θέλουν ακόμη να τους πούμε μπράβο; Δύσμοιρη Κυπριακή Δημοκρατία!