Τα όσα σκανδαλώδη είδαν το φως στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών την προπερασμένη Τετάρτη (24/5) είχαν τον ανάλογο αντίκτυπο.

Οι αποκαλύψεις αποτυπώνουν γλαφυρά ένα κύκλωμα συγκάλυψης στο ποδόσφαιρο με τη συμμετοχή ΚΟΠ – UEFA, βάζουν στο κάδρο τα τηλεοπτικά δικαιώματα και, τέλος, επαναφέρουν στη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης ασυμβίβαστες ιδιότητες υπό τις οποίες δρουν ποδοσφαιρικοί παράγοντες.
Την ίδια στιγμή, τα όσα ήρθαν στο φως συνοδεύονται κι από ένα κλίμα αισιοδοξίας ότι αυτή τη φορά το μαχαίρι θα φτάσει μέχρι το κόκκαλο. Κοινότοπη η έκφραση αλλά ενδεικτική της συγκεκριμένης επικρατούσας πεποίθησης.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Τρίτη σε μια συζήτηση στις εγκαταστάσεις του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, όπου συνεδρίαζε η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού για τα επίμαχα θέματα, έγινε λόγος για καταιγιστικές εξελίξεις μετά την κατάθεση των στοιχείων από τον δικηγόρο Χάρη Σαββίδη.

Μόνο που στην εν λόγω συζήτηση μεταξύ παρευρισκομένων, ακούστηκε και μια άλλη θέση. «Μπορεί να είναι καταιγιστικά τα στοιχεία Σαββίδη, αλλά η καταιγίδα εξελίξεων μπορεί να μην ενσκήψει ποτέ» ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση.

Αυτό το τελευταίο σχόλιο αποτυπώνει και την άλλη πλευρά του νομίσματος. Αυτή η άλλη όψη που συχνά ξεχνιέται πάνω στον ενθουσιασμό μας, έχει να κάνει με το όλο σύστημα. Το μοναδικό κυπριακό σύστημα, το οποίο έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να θάβει ακόμα και τα πιο ογκώδη σκάνδαλα.

Ήδη έχουμε τα σημάδια. Άρχισαν, για παράδειγμα, πολλοί να διερωτώνται γιατί ο Σαββίδης θυμήθηκε τώρα το θέμα των 16 κόκκινων φακέλων που φέρεται να απέκρυπτε η ΚΟΠ με την υπόθαλψη της UEFA. Καλό να διερωτάσαι, αλλά όχι τέτοιου είδους ερωτήματα να επισκιάζουν το υπό διερεύνηση σκάνδαλο. Κι αυτό μάλλον φαίνεται να επιχειρείται στην προκειμένη.

Αυτή η απαισιοδοξία ή -για κάποιους- ρεαλισμός, φανερώθηκε τις προάλλες στην ενημερωτική εκπομπή του ΡΙΚ «Από Μέρα Σε Μέρα». Ο δημοσιογράφος Πάρης Ποταμίτης έδωσε το βήμα στον πρόεδρο του Παγκύπριου Σύνδεσμου Ποδοσφαιριστών, Σπύρο Νεοφυτίδη. Λογικό από τη στιγμή που ο τελευταίος πάντα είχε έντονες απόψεις για τους χειραγωγημένους αγώνες.

Για να μην μακρηγορούμε, η συζήτησή μεταξύ των δυο απέδωσε πολύ γρήγορα και την ωμή αλήθεια. Ρώτησε ο Ποταμίτης, προφανώς έχοντας μπαφιάσει βιώνοντας ξανά στο παρελθόν την ίδια επίπλαστη αποφασιστικότητα όλων για κάθαρση: «Σας πείθουν όλα αυτά τα οποία παρακολουθείτε τις τελευταίες μία, δυο, τρεις μέρες, ότι είναι δυνατό να οδηγήσουν σε κάθαρση και εξυγίανση του αντικειμένου ή όχι;». Ο Νεοφυτίδης που συνήθως είναι έντονος, αυτή τη φορά έδειχνε λες και μόλις είχε ξυπνήσει μετά από κακό όνειρο και δεν είχε πιεί ούτε καφέ. «Θα πω ότι δεν έχουμε πολύ μεγάλες προσδοκίες. Γνωρίζουμε πώς λειτουργεί το σύστημα» απάντησε συνοφρυωμένος. Είχε προηγηθεί μία προσπάθειά του να χαμογελάσει πειστικά, από ευγένεια…

Και ποιος μπορεί να τους αδικήσει; Άλλωστε, η προϊστορία δεν αφήνει περιθώρια για ιδιαίτερα θετικές σκέψεις. Στην τελευταία μεγάλη υπόθεση που οδηγήθηκε στο δικαστήριο, έκλεισε η αυλαία άδοξα. Μέχρι να αρχίσει η ακρόαση, οι μάρτυρες κατηγορίας έκαναν στροφή 180 μοιρών.

Μα και οι καταγγελίες του Σταύρου Παπασταύρου, που τόσο είχαν συγκλονίσει, παραμένουν μετέωρες. Ο ερευνών λειτουργός της Επιτροπής Δεοντολογίας ολοκλήρωσε το ερευνητικό του έργο το 2021. Από τότε δεν είχαμε ουσιαστική εξέλιξη. Μας ενημέρωσαν επίσημα ότι ο φάκελος Παπασταύρου, διαχωρίστηκε σε οκτώ υποθέσεις. Οι δυο απορρίφθηκαν. Οι τρεις είναι στον Γενικό Εισαγγελέα και οι υπόλοιπες ισάριθμες ακόμη διερευνώνται από την Αστυνομία.

Γιατί, διερωτώνται οι σκεπτικιστές, να έχουμε τώρα διαφορετική κατάληξη; Υπάρχουν, βέβαια, και οι πιο πονηροί που λένε ότι πιθανόν αυτή τη φορά οι έχοντες σκοπιμότητα να… βρουν συμμάχους αυτούς που πραγματικά θέλουν να καθαρίσει το ποδόσφαιρο. Όπως και να ΄χει, σύντομα θα φανούν όλα.