Το βράδυ της Τετάρτης, κατά την 3η ή 4η ομιλία του, στη διάρκεια της ημέρας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έκρινε σκόπιμο να ρίξει αιχμές εναντίον της Βουλής ενώ την ίδια ώρα απηύθυνε έκκληση συνεργασίας ώστε να μην χαθούν χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης και σταθερότητας, αλλά και αποφυγή λαϊκίστικων και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

Είναι εμφανές από την προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι επιδιώκεται τακτική αντιπαράθεσης με τη Βουλή (και όπως φαίνεται από το κείμενο της ομιλίας τους τσουβαλιάζει  όλους – συμπολιτευόμενους και αντιπολιτευόμενους).

Είπε συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, στο χαιρετισμό του στα 15α «In Business Awards 2023» (σύμφωνα και με το σχετικό ανακοινωθέν του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών:

«Βλέπω εδώ αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων και θα ήθελα να στείλω το μήνυμα ευελπιστώντας ότι ειδικότερα για το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα υπάρξει συνεργασία με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, έτσι ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από αυτή τη σημαντική, καθοριστική βοήθεια από πλευράς ΕΕ».

«Παρά τις πολλαπλές προκλήσεις, έχω την έντονη πεποίθηση ότι, στο πολυεπίπεδο και ανταγωνιστικό περιβάλλον που βιώνουμε, μπορούμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία και να εξεύρουμε αποτελεσματικές λύσεις, αν ενώσουμε δυνάμεις, αν εργαστούμε συλλογικά, μακριά από λαϊκίστικες ή μικροπολιτικές σκοπιμότητες και εργαστούμε για μια καλύτερη, μια πιο ισχυρή, πιο ανθεκτική, πιο ανταγωνιστική οικονομία».

Στην πρώτη του αναφορά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο καθιστά τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στο σύνολό της, υπεύθυνη σε περίπτωση που χαθεί έστω και ένα ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης. Ωστόσο προκύπτει ένα ερώτημα, έκανε από δικής της πλευράς η κυβέρνηση όλα όσα έπρεπε να πράξει ώστε να εναπόκειται στη Βουλή η ευθύνη για τις τελικές αποφάσεις; Προκύπτει κι ένα πρόσθετο ερώτημα, το οποίο αφορά τα συγκυβερνώντα κόμματα, όσον αφορά τις δικές τους ευθύνες και το πως κινήθηκαν εντός κοινοβουλίου προκειμένου να διασφαλιστεί οι απαραίτητες πλειοψηφίες εντός κοινοβουλίου.

Στη δεύτερη του αναφορά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διαμήνυσε ότι μπορούν να εξευρεθούν αποτελεσματικές λύσεις εάν ενώσουν δυνάμεις μακριά από λαϊκίστικες ή μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Και επειδή είναι ξεκάθαρο πως ο ΠτΔ δεν θεωρεί την δική του πλευρά, την κυβερνητική ότι χρησιμοποιεί «λαϊκίστικες ή μικροπολιτικές σκοπιμότητες», είναι ξεκάθαρο ότι το μήνυμα πάει και πάλι στην πλευρά των κοινοβουλευτικών κομμάτων (αντιπολιτευόμενων και συμπολιτευόμενων).

Είναι εμφανής η, από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας, πλήρης άγνοια των λεπτών ισορροπιών εντός του κοινοβουλίου. Τέτοιοι ακροβατισμοί για τόσο σημαντικά θέματα όπως είναι το ταμείο ανάκαμψης ήταν καλύτερα να αποφεύγονται, ιδιαίτερα όταν γνωρίζει πως οι αντιπολιτευόμενοι έχουν στα χέρια τους την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Και όταν ο ΠτΔ κατηγορεί τα κόμματα για λαϊκίστικες ή μικροπολιτικές προσεγγίσεις προφανώς θεωρεί εκ προοιμίου πως η πρόθεση των κομμάτων είναι να προκαλέσουν ζημιά  στην κυβέρνηση. Ότι αυτή είναι η βασική έγνοια των κομμάτων στη Βουλή.

Το ότι η σύνθεση της Βουλής θα αποτελούσε πρόβλημα για την κυβέρνηση καθώς δεν θα είχε την απαραίτητη πλειοψηφία ήταν κάτι το πολύ καλά γνωστό και πριν ακόμα διεξαχθούν οι τελευταίες προεδρικές εκλογές. Εξάλλου αυτό ήταν και ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν οι πολιτικοί αντίπαλοι για τον πλήξουν προεκλογικά. Χωρίς αποτέλεσμα καθώς οι πολίτες είχαν πειστεί ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε τη δυνατότητα να επιτυγχάνει εντός Βουλής τις απαραίτητες πλειοψηφίες (αφού προεκλογικά πέτυχε να φέρει κοντά του από διαφορετικές ιδεολογικές/πολιτικές ομάδες).

Για να γίνει κατορθωτή η επίτευξη συμμαχιών εντός της Βουλής θα χρειαστεί η κυβέρνηση να κινηθεί με διαφορετική προσέγγιση προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα λειτουργώντας αποτρεπτικά. Βασικό ζητούμενο θα πρέπει να είναι πάντα η διασφάλιση πλειοψηφιών εντός κοινοβουλίου. Κι εδώ έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και ειδικότερα οι τρεις αρχηγοί τους.