ΓΙΑ άλλη μια φορά, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, μίλησε με ξεκάθαρο τρόπο, χωρίς να μασά τα λόγια του. Για μια άλλη φορά δεν απέφυγε να κατονομάσει την Τουρκία για τη δύναμη, που προκαλεί την ανωμαλία στο νησί. Να την κατονομάσει ως κατοχική δύναμη.  Αλλά και να χαρακτηρίσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως απολυταρχικό ηγέτη. Άλλοι δεν τολμούν, δεν το κάνουν. Μιλώντας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς, στο Προεδρικό Μέγαρο, αναφέρθηκε στις τουρκικές προθέσεις και θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα όσα σημείωσε για τα ενδεχόμενα επόμενα βήματα της κατοχικής δύναμης.  «Λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη την απειλή τουρκικής προσάρτησης της κατεχόμενης περιοχής», υπογράμμισε τονίζοντας πως «πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση γιατί ο Ερντογάν μπορεί να αλλάξει γνώμη οποιαδήποτε στιγμή. Ειδικά όσον αφορά την επιθετικότητά του κατά της Κύπρου». Και έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα και προσωπικά στον ηγέτη της κατοχικής δύναμης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Η βούλησή του να επεκτείνει την απολυταρχική του ισχύ σημαίνει πως είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι ΗΠΑ να συνταχθούν με την Κυπριακή Δημοκρατία».

ΘΑ μπορούσαν να αναφερθούν πολλά από τα όσα είπε ο Γερουσιαστής Μενέντεζ. Η σημασία έγκειται στο γεγονός ότι ένας Αμερικανός Γερουσιαστής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, διατυπώνει αυτές τις θέσεις για την Κύπρο και το Κυπριακό. Είναι ένας Αμερικανός πολιτικός με ρόλο και δύναμη. «Η επίθεση κατά των ειρηνευτών των ΗΕ στη νεκρή ζώνη στην Πύλα  ήταν μια απόλυτα απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ πρέπει άμεσα να περάσει άμεσα ένα ψήφισμα που να καταδικάζει την πρόσφατη επίθεση σε κυπριακό έδαφος», ανέφερε στην ομιλία του. Ναι, αυτό που χρειάζεται είναι να εκδοθεί ένα ισχυρό καταδικαστικό ψήφισμα. Να υπάρξει συλλογική καταδίκη όχι μόνο από τον ΟΗΕ, αλλά και από την την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν αρκούν μόνο οι δηλώσεις και τα ανακοινωθέντα. Χρειάζονται μηνύματα με έντονο και κατηγορηματικό περιεχόμενο, τα οποία να λάβει σοβαρά υπόψη της η κατοχική Τουρκία.

ΔΕΝ θα επαναλάβουμε την ευγνωμοσύνη μας, τις ευχαριστίες μας προς τον Ρόμπερτ Μενέντεζ. Αυτό το έχουμε κάνει και προ ημερών. Γνωρίζει άλλωστε και ο ίδιος πόσο οι Κύπριοι, οι Ελλαδίτες αισθάνονται ευγνώμονες για τα όσα κάνει για τη δίκαια υπόθεση μας. Με την ευκαιρία, πάντως, πρέπει τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία να πιστώσουν πολλά από όσα γίνονται στις ΗΠΑ όπως και αλλού, στην Ομογένεια, που εργάζεται ακούραστα για το εθνικό θέμα.