Δεν είναι ούτε αγανακτισμένοι περίοικοι, ούτε χούλιγκαν, ούτε κουκουλοφόροι, ούτε βάνδαλοι. Είναι φασίστες και ρατσιστές! Έχουν πολιτικά και ιδεολογικά κίνητρα. Κινούνται οργανωμένα και εναντίον συγκεκριμένης ομάδας ατόμων, με βάση τη φυλή, το χρώμα, την καταγωγή.

Απαιτεί να αναγνωρίσεις και να κατονομάσεις το πρόβλημα για να καταφέρεις να το αντιμετωπίσεις. Ειδάλλως, τα μέλη της Αστυνομίας και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα παραμένουν θεατές, ανήμποροι να χειριστούν τις επιθέσεις και το έρεβος που καταπίνει το νησί μας. Όταν η χώρα επί εβδομάδες αντιμετωπίζει πογκρόμς, το κράτος οφείλει να δράσει. Προστατεύστε μας, όπως επίσης και τις επιχειρήσεις, το τουριστικό προϊόν, την ποιότητα ζωής μας.

Ο κρατικός μηχανισμός είναι για ακόμη μια φορά σκουριασμένος. Κολλημένος στο μποτιλιάρισμα. Απροετοίμαστος. Αιφνιδιασμένος. Οργανωθείτε! Χρειάζονται σχέδια αποτροπής και αντιμετώπισης. Χρειάζεται οι Αρχές να προχωρήσουν σε συλλήψεις, ώστε να επιβληθούν ποινές. Έχει έρθει η ώρα να εξεταστεί εκ νέου «Ο Περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου Νόμος του 2011». Έχουν περάσει 12 χρόνια, τα δεδομένα στην κοινωνία έχουν διαφοροποιηθεί. Άλλωστε η φυλάκιση έως πέντε χρόνια ή/και το πρόστιμο που δεν θα υπερβαίνει τις €10.000, φαίνεται στην πράξη ότι δεν αρκούν και δεν λειτουργούν αποτρεπτικά. Πιάστε ξανά τη νομοθεσία… Κάποιοι παρακινούν επιθέσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άλλοι απειλούν, άλλοι βγαίνουν στο δρόμο και χτυπούν. Όλοι τους ανενόχλητοι.

Ως πότε θα συνεχίζεται η ανοχή σε συμπεριφορές που έπρεπε να διώκονται αυτεπάγγελτα ως ποινικά κολάσιμες; Γιατί είναι εντάξει να λέει ο άλλος ότι θα έρθουν οι μαύροι, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι;
Η θεσμική ανοχή αποτελεί μέρος του προβλήματος και προσφέρει το έδαφος για να θεριεύουν οι φασιστικές οργανώσεις και οι παρακρατικοί. Ξέρουν ότι δεν θα τους ενοχλήσουν, αλλιώς δεν θα απειλούσαν τα θύματα τους με αυτό το θράσος, δίχως ίχνος φόβου.

Ενδεικτικά τα όσα είπε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, o Τασίρ από τη Συρία, ο οποίος ζει με την οικογένειά του στην Κύπρο για 15 χρόνια, αφού κατάφεραν να γλυτώσουν από την εμπόλεμη ζώνη στο Χαλέπι. «Παίρνουμε μηνύματα ότι θα έρθουν ξανά, όμως βλέπουμε τόσο κόσμο δίπλα μας. Γι’ αυτό δεν φοβάμαι», ανέφερε στην κάμερα. Ας ελπίσουμε ότι ακούνε οι Αρχές και ότι θα αναζητήσουν τους δράστες. Παραδέχονται ότι το έκαναν. Εκβιάζουν ότι θα το επαναλάβουν.

Είναι ξεκάθαρο το μήνυμα. Πέρα από δύο εβδομάδες οι φασίστες αλωνίζουν στις πόλεις.

Πραγματοποιούν πογκρόμ, επιτίθενται σε ανθρώπους, καταστρέφουν περιουσίες και ζωές. Τσακίστε τους αλλιώς χαθήκαμε.