ΟΙ εκδηλώσεις, οι συναθροίσεις σε δημοκρατικές κοινωνίες, όπως είναι η Κύπρος, είναι ελεύθερες. Το δικαίωμα του «συνέρχεσθαι ειρηνικώς» είναι δημοκρατικό και αναμφισβήτητο. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, σε μια δημοκρατία, είναι η πραγματοποίηση εκδηλώσεων, όπου οι συμμετέχοντες να προβαίνουν σε τραμπουκισμούς. Να κτυπούν ανθρώπους και να καταστρέφουν περιουσίες. Η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, έχει προβεί σε σχετική δήλωση για τα θλιβερά, απαράδεκτα γεγονότα σε Χλώρακα και Λεμεσό, επισημαίνοντας με νόημα πως «το δικαίωμα του συνέρχεσθαι ειρηνικώς φόρεσε την ‘’κουκούλα’’ της βίας, παραβιάζοντας δικαιώματα τρίτων προσώπων σε σχέση με τη σωματική τους ακεραιότητα, αλλά και την πρόκληση υλικών ζημιών σε περιουσίες τους».

ΕΙΝΑΙ προφανές πως εγείρεται ένα σοβαρό ζήτημα για τους κουκουλοφόρους. Θεωρούμε πως η Αστυνομία θα έπρεπε εξαρχής και πριν εξελιχθούν τα γεγονότα, οι επιθέσεις και οι καταστροφές, να είχε συλλάβει όσους φορούσαν κουκούλες. Να τους οδηγήσει στα κεντρικά της Αστυνομίας Λεμεσού για εξακρίβωση στοιχείων. Μπορεί να πράξει τούτο από τον νόμο και θα ήταν απόλυτα καλυμμένη. Αυτό προφανώς και θα λειτουργούσε αποτρεπτικά και πολύ πιθανόν να μην φτάναμε στα επεισόδια. Να μην μετέτρεπαν οι ανεγκέφαλοι την πόλη σε βομβαρδισμένο πεδίο. Αυτό ισχύει και για την Χλώρακα, τα επεισόδια στην οποία ήταν ένα προειδοποιητικό μήνυμα, το οποίο η Αστυνομία φαίνεται να μην έλαβε.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ σημειώνει επί τούτου ότι αυτές οι πράξεις από μόνες τους «έδιναν το ‘’δικαίωμα’’ στις Αρχές να παρέμβουν σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου και την αρχή της αναλογικότητας, με βάσει τα περιστατικά που ήταν ενώπιον τους, ούτως ώστε είτε να αποτρέψουν τη βία και τις συνέπειες που είχε αυτή στους αποδέκτες της, είτε να την καταστείλουν με τα επιτρεπόμενα νόμιμα και ανάλογα μέτρα».

ΕΙΝΑΙ προφανές πως έστω και εκ των υστέρων θα πρέπει να γίνουν όσα θα έπρεπε να είχαν ληφθεί υπόψη. Δηλαδή, όποιος κυκλοφορεί με κουκούλα πρέπει να συλλαμβάνεται καθώς η παρουσία του είναι ύποπτη. Μόνο και μόνο από την… αμφίεση θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει σε συλλήψεις. Στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς το μείζον πάντα είναι η πρόληψη. Αυτό και προφανώς το γνωρίζουν όσοι εμπλέκονται στους σχεδιασμούς. Το ζητούμενο, το μείζον είναι αυτό να εφαρμόζεται και στην πράξη. Αυτό είναι και το μήνυμα με αφορμή τα όσα παρακολουθήσαμε.