Απίστευτες αλλά πραγματικές περιπτώσεις ανήλικων θυμάτων εμπορίας για σεξουαλική ή/και εργασιακή εκμετάλλευση ακούστηκαν στη συζήτηση που συνδιοργάνωσαν στη Λευκωσία στις 28 Σεπτεμβρίου 2023 η μη κυβερνητική οργάνωση Step Up Stop Slavery και η Ύπατη Αρμοστεία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πέρα από την υπόθεση του 15χρονου Βιετναμέζου που αγοράσθηκε από εγκληματικό κύκλωμα στη Βρετανία για να δουλεύει σκλάβος σε μια φάρμα  κάνναβης, αναφέρθηκε η σοκαριστική ιστορία μιας ανήλικης Ιρλανδέζας που σε ηλικία δέκα χρόνων πουλήθηκε σε μια συμμορία εγκληματιών που τη βίαζαν και την κακοποιούσαν για χρόνια, ενώ τους έβλεπε συχνά να κτυπούν βάναυσα τη μητέρα της. Η ίδια αφηγήθηκε αργότερα ότι εκείνη την περίοδο πήγαινε στο σχολείο νηστική και υποσιτισμένη, έχοντας υποστεί τη νύχτα αλλεπάλληλους βιασμούς από τους σωματέμπορους δεσμώτες της. Όταν ήταν 15 χρόνων, κατέληξε στους δρόμους του Δουβλίνου και βρέθηκε μόλις ένα βήμα από την αυτοκτονία, γιατί δεν μπορούσε να ξεφύγει από τους εκμεταλλευτές της.

«Στάθηκα μπροστά στη σιδηροδρομική γραμμή απελπισμένη, φοβισμένη και μόνη και θέλοντας να ουρλιάξω για να με δουν και να με ακούσουν οι άνθρωποι», είπε.

«Την τελευταία στιγμή δεν πήδηξα στη γραμμή, καθώς κάτι μέσα μου με σταμάτησε, αλλά ήθελα να φωνάξω για βοήθεια καθώς το τρένο περνούσε δίπλα μου, παρόλο που ένιωθα ότι κανένας δεν θα ερχόταν να με σώσει». Η κοπέλα κατέφυγε στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά για να «ξεχνά» την κακοποίηση της και μια μέρα βρέθηκε σε κώμα, λόγω υπερβολικής δόσης. Όταν άνοιξε τα μάτια της, ένιωσε επιτέλους ότι είχε τη φροντίδα που χρειαζόταν από έναν εθελοντή και η ζωή της άρχισε ν’ αλλάζει. Για πρώτη φορά συνειδητοποίησε ότι ήταν θύμα trafficking και άρχισε να ξεπερνά τον φόβο της και να ανακτά το κουράγιο της, παρά το ψυχολογικό της τραύμα. Έδωσε νόημα στη ζωή της προσπαθώντας να κάνει τα θύματα εμπορίας ορατά και να τους δίνει τη φωνή που δεν έχουν…