ΟΙ γεωπολιτικές εξελίξεις προκαλούν αβεβαιότητα και πολλές δυσκολίες. Οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή οδηγούν σε μια παρατεταμένη κρίση. Τα δεδομένα διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό κλοιό στην περιοχή με ορατούς τους κινδύνους της κλιμάκωσης. H ζυγαριά της γεωπολιτικής γέρνει προς την αβεβαιότητα, που εκ των πραγμάτων οδηγεί σε αποσταθεροποίηση. Και οι επιπτώσεις είναι μεγάλες και σε όλα τα πεδία.

Η ΚΥΠΡΟΣ βρίσκεται στην περιοχή αυτή και είναι αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Πέραν όλων των άλλων, επηρεάζεται και η πολύ σημαντική παράμετρος της οικονομίας. Εκ των πραγμάτων σε ό,τι αφορά την οικονομία, τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και η Κεντρική Τράπεζα βρίσκονται, εδώ και καιρό, πραγματικά στην πρίζα. Κατά την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024, ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός ανάφερε πως οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας μεσοπρόθεσμα παραμένουν θετικές, αλλά με σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας, ιδιαίτερα μετά την κρίση στο Ισραήλ. Όπως εξήγησε ο υπουργός, στον προϋπολογισμό δεν έχουν σταθμιστεί οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στο Ισραήλ και η φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα είναι ουδέτερη. Είπε, επίσης, πως δεν έχουν σταθμιστεί ούτε τα πρόσφατα μέτρα κατά της ακρίβειας, που ανακοίνωσε προ ημερών η Κυβέρνηση, καθώς και οι δαπάνες για την προεδρία της ΕΕ.

ΤΗΝ ίδια ώρα, από την πλευρά του, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, σημείωσε πως οι δημοσιονομικοί σχεδιασμοί, καθώς και κρατικός προϋπολογισμός, θα πρέπει να αντανακλούν στις προκλήσεις και την αβεβαιότητα που δημιουργούν οι γεωπολιτικές αναταράξεις, οι οποίες επηρεάζουν τόσο την κυπριακή όσο και την ευρωπαϊκή οικονομία.

ΕΝΑ κράτος προφανώς και λαμβάνει υπόψη τα όσα διαδραματίζονται και εκτός των συνόρων της χώρας. Σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης κανείς δεν μπορεί προφανώς να βράζει στο ζουμί του. Κανείς δεν μπορεί να σχεδιάζει χωρίς να λαμβάνει υπόψη στα όσα διαδραματίζονται στη γειτονιά μας και ευρύτερα.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, σύμφωνα με τα όσα έχουν αναφερθεί ενόψει της συζήτησης του ετήσιου προϋπολογισμού, παρακολουθεί τα όσα τεκταίνονται και λαμβάνει μέτρα. Στα πλαίσια αυτά το κράτος  θα πρέπει να εξετάζει και αξιολογεί όλα τα πιθανά σενάρια, από το καλύτερο  μέχρι και το χειρότερο. Δεν υπάρχει, άλλωστε, πολυτέλεια για  εφησυχασμό.

ΜΕΡΙΚΕΣ εκατοντάδες χιλιόμετρα από τη χώρα μας διεξάγεται πόλεμος. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ και να ενεργούμε, με βάση τα όσα έχουμε ενώπιον μας. Από ένα πόλεμο όλοι έχουν να χάσουν. Εκείνοι που προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα, προφανώς και χάνουν λιγότερα.