ΑΥΤΗ την εβδομάδα και συγκεκριμένα την ερχόμενη Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, στα πλαίσια της συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δυο χωρών. Αναμένεται ότι θα είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη επίσκεψη καθώς η κατοχική δύναμη την έχει εν πολλοίς προετοιμάσει αρνητικά με τα μηνύματα, που στέλνει συνεχώς. Βρίσκεται σε συνεχή επιθετική διάταξη κατά της Ελλάδος, κυρίως όμως έναντι της Κύπρου. 

Ο ΗΓΕΤΗΣ της κατοχικής δύναμης ακόμη και πριν από μερικές ημέρες είχε τοποθετήσει στη «γεωγραφία της καρδίας» της καρδιάς του τη Θεσσαλονίκη! Κι αυτή η αναφορά προφανώς και συνδέεται με τις επεκτατικές βλέψεις της Άγκυρας, τους διαχρονικούς σχεδιασμούς της στην ευρύτερη περιοχή.

ΤΟ τελευταίο ταξίδι Ερντογάν στην Ελλάδα ήταν το 2017 και ήταν ως γνωστό επεισοδιακό. Και είχε προκαλέσει πολλές αναταράξεις στις όχι και τόσο ήρεμες ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είχε  προκαλέσει την ελληνική πλευρά με τις δηλώσεις του για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης.  Εκείνες οι δηλώσεις του είχαν καθορίσει εν πολλοίς μια «αλλαγή» πλεύσης από τουρκικής πλευράς. Ενός ξεκάθαρου μηνύματος με αποδέκτη την ελληνική πλευρά, ότι έχει συγκεκριμένη στόχευση σε βάρος του ελληνισμού. Εφαρμόζει και υλοποιεί σχεδιασμούς σε Ελλάδα και Κύπρο με τη γνωστή τακτική. Δηλαδή, αμφισβητεί, γκριζάρει, διεκδικεί, το θέτει στην ατζέντα και ζητά να συζητηθεί.

ΑΥΤΗ την περίοδο ο Ερντογάν έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα κατά της δύσης. Υιοθετεί ακραίες ρητορικές με έντονη την επεκτατική πολιτική του καθεστώτος του. Αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί. Όπως δεν μπορεί να αγνοηθεί η προσπάθεια της κατοχικής δύναμης να αναδειχθεί σε περιφερειακή δύναμη. Κι αυτό θέλει να το πετύχει διά της αναθεωρητικής πολιτικής της.

Η ΑΘΗΝΑ θέλει να ανοίξει και να διατηρήσει κανάλια επικοινωνίας με την Άγκυρα. Κανείς δεν διαφωνεί με τούτο. Αυτό, βέβαια, δεν μπορεί να γίνει διά του κατευνασμού. Γιατί ο κατευνασμός είναι μια διαχρονική τακτική,  η εφαρμογή της οποίας έχει αποθρασύνει την κατοχική πλευρά. Υπάρχει ανάγκη εγκατάλειψη αυτής της προσέγγισης.

ΤΗΝ ίδια ώρα, είναι σαφές πως η Αθήνα όταν συνομιλεί με την τουρκική πλευρά θα πρέπει να έχει στην εξίσωση και το Κυπριακό.  Όσο θα συνεχίζεται η κατοχή εδαφών της Κύπρου από την Τουρκία, τούτο θα είναι το βασικό αγκάθι που δεν επιτρέπει την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν πρέπει να μεταβεί στην Αθήνα για να θέσει την αναθεωρητική πολιτική του. Δεν πρέπει να το επιτρέψει η ελληνική πλευρά.