Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Ένωση δεν έχει κοινή εξωτερική πολιτική κι αυτό επειδή, είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι υπάρχουν διαφορετικές προτεραιότητες των κρατών-μελών κι άλλες ατζέντες. Κι αυτό προφανώς έχει σχέση με το γεγονός ότι η πλειοψηφία των κρατών-μελών είναι και μέλη του ΝΑΤΟ και ταυτισμένα σε μεγάλο βαθμό με τις  Ηνωμένες Πολιτείες. Τα αντανακλαστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω αυτών των δεδομένων, είναι αργά και ενίοτε ανύπαρκτα. Κι ως εκ τούτου δεν μπορεί να διαδραματίσει οποιονδήποτε ρόλο στο διεθνές σκηνικό.

ΟΙ εξελίξεις στο διεθνές πεδίο δικαιολογούν, επιβάλλουν, ουσιαστική παρέμβαση της Ένωσης. Αυτό, όμως, δεν γίνεται. Στην Ευρώπη διεξάγεται ένας πόλεμος, στην Ουκρανία και ένας δεύτερος στην περιοχή μας, στη Μέση Ανατολή, στη Γάζα. Ποιος ο ρόλος της Ε.Ε.; Κανένας. Περιορίζεται σε εκκλήσεις ενώ δεν έχει καταφέρει να υιοθετήσει και να προωθήσει μια κοινή στάση και θέση σε σημαντικά ζητήματα, τα οποία την επηρεάζουν.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ μια αδυναμία της Ε.Ε. να διαμορφώσει κοινή εξωτερική πολιτική. Αυτό εκ των πραγμάτων της αφαιρεί τη δυνατότητα άσκησης ρόλου στα διεθνή ζητήματα. Παρακολουθούμε  με προβληματισμό τα διαδραματιζόμενα σε σχέση με τη στάση και την εν γένει συμπεριφορά της Ένωσης στα θέματα αυτά. Οι παρεμβάσεις της είναι περιορισμένης εμβέλειας και αναποτελεσματικές. Ένας Οργανισμός αυτού του βεληνεκούς δεν μπορεί να αναλώνεται σε εκκλήσεις. Εκκλήσεις χωρίς να υπάρχουν εργαλεία πίεσης και αποτελεσματικής προώθησης πολιτικών, δεν έχουν καμία σημασία.

ΟΙ εξελίξεις είναι ραγδαίες στην καρδιά και στην ευρύτερη… αυλή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Οργανισμός αυτός, ο δικός μας Οργανισμός, θα πρέπει να παρεμβαίνει αποτελεσματικά. Έχει και τη δυνατότητα και τα εργαλεία. Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, η μεγάλη εικόνα, είναι σημαντικά και δεν μπορεί ασφαλώς να μην λαμβάνονται υπόψη. Δεν μπορεί να εξυπηρετούνται συμφέροντα χωριστά, κρατών-μελών ή τρίτων εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΘΑ πρέπει το ζήτημα αυτό να συζητηθεί ενδελεχώς. Η Ευρώπη έχει κόστος από τις συγκρούσεις και τους πολέμους, σηκώνει το βάρος, αλλά αποποιείται οποιουδήποτε ρόλου. «Δυστυχώς, το επίπεδο καταστροφής των κτιρίων στη Γάζα είναι λίγο πολύ, ή και ακόμη μεγαλύτερο από τις καταστροφές τις οποίες υπέστησαν οι γερμανικές πόλεις κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», ανέφερε ο Μπορέλ στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, αλλά επί του πρακτέου ουδέν. Μόνο διαπιστώσεις. Αυτός είναι ο ρόλος της Ένωσης;