Λες και του την είχαν στημένη του νέου υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως οι άνθρωποι της νύκτας. Δεν πρόλαβε καλά-καλά να περάσει το μήνυμα ότι προτεραιότητά του είναι να επανέλθει και να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας σε όλους τους πολίτες. Λίγες ώρες μετά, επιχείρησαν μιαν απόπειρα φόνου με απύθμενο θράσος.

Σε ώρα (5.15 μμ) που η κίνηση είναι ακόμη μεγάλη. Σε δημόσιο χώρο (έξω από περίπτερο) που ένα σωρό αθώοι μπορεί να βρίσκονταν εκείνη την στιγμή και να θυματοποιούντο από κάποια αδέσποτη σφαίρα. Με στόχο άτομο το οποίο διατηρούσε δεσμούς με τον δολοφονηθέντα Αλέξη Μαυρομιχάλη, που παραπέμπει σε συνέχιση στο ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Το μήνυμα από την χθεσινή απόπειρα φόνου, πρώτος απ’ όλους πρέπει να το έλαβε ο κ. Χαρτσιώτης. Αν και με τις χθεσινές δηλώσεις του φάνηκε σοβαρός και συνειδητοποιημένος για τη δυσκολία του εγχειρήματος το οποίο ανέλαβε, εντούτοις, το θράσος των ανθρώπων της νύκτας πρέπει να τον κάνουν να επιταχύνει όσα ενδεχομένως έχει κατά νου.

Πολύ ορθά επισήμανε χθες, ότι «δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά». Υπάρχουν, όμως, σίγουρα ράβδοι τους οποίους πρέπει να αξιοποιήσει ώστε οι πάντες στο ηγετικό επίπεδο της Αστυνομίας να ξυπνήσουν και να δράσουν αποτελεσματικά. Ο κ. Χαρτσιώτης δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή του. Αν περάσει τα μηνύματά του και δεν διαπιστώσει γρήγορο αποτέλεσμα, τότε δεν έχει επιλογή παρά να εφαρμόσει τη ρήση «όπου δεν πίπτει ο λόγος, πίπτει η ράβδος».

Η διαπίστωση που έκανε ο νέος υπουργός ότι η κατάσταση με τα εγκλήματα έχει φτάσει σε οριακό σημείο με αποτέλεσμα να χαθεί η εμπιστοσύνη του κοινού προς την Αστυνομία είναι ορθότατη. Δεν είναι, όμως, αρκετή. Για πολλά χρόνια η σχέση πολιτικών και Αστυνομίας διέπετο από υπερβολική ανοχή στη μετριότητα έως και την ανικανότητα. Κορυφαίο παράδειγμα βιώσαμε προ μηνών με τα διαδοχικά επεισόδια σε Χλώρακα και Λεμεσό, όπου στοιχειώδης ευθιξία επέβαλε παραιτήσεις σε ηγετικό επίπεδο στο αστυνομικό σώμα. Κάτι που δεν έγινε.

Ακόμη χειρότερο ήταν εκείνο το οποίο ακολούθησε. Με το Προεδρικό να διαρρέει ότι επίκειτο αντικατάσταση του Αρχηγού της Αστυνομίας. Όταν, όμως, μετά από εβδομάδες διαπιστώθηκε η αδυναμία εξεύρεσης άλλης ικανοποιητικής λύσης, άλλαξε το τροπάρι και προβλήθηκε η δήθεν εμπιστοσύνη της Κυβέρνησης. Πλήρωσε (ορθώς) ωστόσο, η υπουργός.

Το πρόβλημα δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί του Προεδρικού εξευτέλισαν τον Αρχηγό. Το χείριστο ήταν ότι εστάλη καταστροφικό μήνυμα αδυναμίας λήψης του αναγκαίου τιμωρητικού μέτρου για την αποτυχία. Αυτό καταποντίζει την αποτελεσματικότητα η οποία απαιτείται από τα ηγετικά στελέχη της Αστυνομίας στο βυθό.

Γι’ αυτό ακριβώς, ο κ. Χαρτσιώτης, σαφώς, πρέπει να επιδιώξει καταρχάς τη συνεργασία στη βάση των προτεραιοτήτων που ο ίδιος θέτει. Πρέπει, όμως, να είναι πανέτοιμος και για σκληρές λύσεις αν διαπιστώσει ότι ο λόγος δεν αρκεί.

Λογικά τα πρώτα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε χθες στα ηγετικά στελέχη του αστυνομικού σώματος. Ένοπλους αστυνομικούς με κλούβες σε διάφορα σημεία των πόλεων ώστε να στέλλουν το μήνυμα και στους πολίτες και στους επίδοξους εγκληματίες ότι η Αστυνομία είναι ανά πάσα στιγμή πανέτοιμη να δράσει. Καθημερινή τηλεδιάσκεψη με τον Αρχηγό ώστε να τον κρατάει σε συναγερμό. Βούληση να βγάλει αστυνομικούς από τα γραφεία και να τους θέσει στην πρώτη γραμμή.

Πλην, όμως, το μέτρο των ένοπλων αστυνομικών στο κέντρο των πόλεων είναι περισσότερο συμβολικού χαρακτήρος. Θα στείλει μηνύματα αλλά δεν μπορεί να είναι απολύτως αποτρεπτικό. Βλέπετε, η δολοφονία του Αλέξη Μαυρομιχάλη δεν έγινε στο κέντρο πόλης. Ούτε και η χθεσινή απόπειρα φόνου. Και βεβαίως, δεν μπορεί σε κάθε γειτονιά να στήνεται κι ένας ένοπλος αστυνομικός.

Όσο για τους αστυνομικούς που θα φύγουν από τα γραφεία (ελπίζουμε να γίνει πράξη διότι οι προηγούμενες εξαγγελίες απέμειναν λόγια του αέρα) καλώς να τεθούν στην πρώτη γραμμή. Για να έχει αποτελέσματα στον πόλεμο κατά του σοβαρού εγκλήματος η πρώτη γραμμή, όμως, απαιτείται οι πίσω γραμμές να είναι πολλαπλά αποτελεσματικές. Να μπορούν να εξασφαλίζουν τις απαιτούμενες πληροφορίες από τον υπόκοσμο και τους ανθρώπους της νύκτας. Διαφορετικά η δράση της πρώτης γραμμής θα μένει στα τυφλά.

Ως εκ τούτου, απαιτείται ενίσχυση και επιμόρφωση στο εξωτερικό όλων των υπηρετούντων στα τμήματα πληροφοριών της Αστυνομίας. Χωρίς αυτός ο τομέας να αναβαθμιστεί ουσιαστικά και σε πρακτικό επίπεδο, οι διάφορες διακηρύξεις θα αποδειχθούν έπτεα πτερόεντα.

Κύριε Χαρτσιώτη, η κοινωνία θέλει να πετύχεις. Αυτό επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον. Το κλειδί της επιτυχίας, όμως, λέγεται αυστηρότητα και απόδοση ευθυνών σε όσους δεν μπορούν να προσφέρουν. Είστε έτοιμος;