ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρίας Άνχελ Ολγκίν Γκουτέρες αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο, από τον πρώτο γύρο επαφών, αυτό που προκύπτει είναι η δήλωση, που είχε κάνει. Δήλωση, που αφορούσε τα αποτελέσματα της περιοδείας της στην περιοχή. Τις επισκέψεις, δηλαδή, που πραγματοποίησε  στο τρίγωνο Λευκωσία, Αθήνα και Άγκυρα.

ΣΤΗ Λευκωσία θα φθάσει από το Λονδίνο, το οποίο φαίνεται να έχει επιλέξει να είναι η βάση της, το «ορμητήριο»  της για τα ταξίδια της στην περιοχή. Στο πρόγραμμα είναι και η μετάβασή της στις Βρυξέλλες.

ΑΞΙΟΛΟΓΩΝΤΑΣ, λοιπόν, ενόψει της δεύτερης περιοδείας τη γραπτή δήλωση της, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι εκείνο το οποίο ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι επικεντρώνεται στο θέμα της εμπιστοσύνης. Και συγκεκριμένα η  αναφοράς της ότι διαπιστώνει πως υπάρχει σοβαρή απουσία εμπιστοσύνης. Αυτή η διαπίστωση της κ. Κουεγιάρ οδηγεί στο συμπέρασμα πως κι αυτή, όπως και οι προκάτοχοι της, θα επιστρατεύσουν το εργαλείο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Κι αυτή η οδός επιλέγεται επειδή ακριβώς οι εν δυνάμει μεσολαβητές επιλέγουν να αποφύγουν τα δύσκολα και ακανθώδη. Δεν επιχειρούν, σκοπίμως, τις πλείστες φορές να ασχοληθούν με την ουσία του προβλήματος.

ΠΟΙΑ είναι η ουσία; Η συνεχιζόμενη κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ουσία είναι το πρόβλημα που προκαλεί και συντηρεί η κατοχική δύναμη, η Τουρκία. Εάν αυτό δεν το αντιλαμβάνονται τότε δεν θα έχει τύχη η αποστολή αυτή. Θα αποτύχει, όπως και οι προκάτοχοί της.

ΘΑ απευθυνθούμε προσωπικά στην νέα απεσταλμένη. Θα απευθυνθούμε προς την κ. Κουεγιάρ επειδή έχει αναλάβει ένα σημαντικό ρόλο, που αφορά την πατρίδα μας. Το μέλλον μας, περνά μέσα από την επίτευξη μιας βιώσιμης, δημοκρατικής λύσης του Κυπριακού ζητήματος.

ΕΑΝ κυρία Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ θέλετε να πετύχετε- κι αυτό σας ευχόμαστε και εμείς- τότε θα πρέπει να τολμήσετε να αγγίξετε την ουσία του προβλήματος, να ασχοληθείτε με τον πυρήνα του ζητήματος αυτού. Να ασχοληθείτε με τρόπους άρσης της συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

ΓΙΑ να μπορέσετε κυρία Κουεγιάρ να προχωρήσετε και να πετύχετε, θα πρέπει να μην ακούγετε τους «συνήθεις υπόπτους», που με τις λογικές των ίσων αποστάσεων, θέλουν με τη στάση και τις προσεγγίσεις τους, να κρατήσουν μακριά μια συμφωνία.